Αποκάλυψη τώρα;
- 18/08/2013, 20:13
- SHARE
Η μόδα των survivalists κατακτά τις ΗΠΑ.
Στην πλειοψηφία τους έχουν επιζήσει τραυματικών εμπειριών -τρομοκρατικών επιθέσεων, φυσικών καταστροφών ή προσωπικών τραγωδιών. Και τώρα ορκίζονται ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει! Γι’ αυτό και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν μόνον αυτοί και οι κατσαρίδες.
Πυρηνικά δυστυχήματα, επιδημίες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, ηλεκτρομαγνητικά κύματα που θα καταστρέψουν τα ηλεκτρικά συστήματα στον πλανήτη, ηλιακές καταιγίδες, προσκρούσει αστεροειδών στη Γη, ακόμη και τυραννικά καθεστώτα: όλα βρίσκονται στην ατζέντα των αποκαλούμενων survivalists (από το αγγλικό ρήμα survive = επιβιώνω), που γίνονται μόδα, στις ΗΠΑ κι αλλού.
Ένας από αυτούς είναι ο 40χρονος Τόμι Ντιλάλο, πρώην πεζοναύτης, νυν ηλεκτρονικός, που επέζησε της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και του τυφώνα Κατρίνα στην Νέα Ορλεάνη. Έκτοτε ζει καθημερινά την παράνοια μίας ακαθόριστης απειλής.
Διαβάστε ακόμη: Ο «αόρατος» στρατός της Ιαπωνίας
Δεν πλησιάζει ποτέ σκουπιδοτενεκέδες γιατί «μπορεί μέσα τους να κρύβεται βόμβα», λέει στην ελβετική εφημερίδα Le Temps. Όταν ταξιδεύει με τρένο, επιλέγει πάντα το πρώτο βαγόνι «επειδή εκεί είναι πιο πιθανό να επιβιώσεις ενός εκτροχιασμού». Όμως αυτό που φοβάται τώρα περισσότερο «είναι η κατάρρευση ολόκληρου του οικονομικού συστήματος. Όταν κόσμος δεν θα μπορεί να έχει τα προς το ζην, θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος», υποστηρίζει. Γι’ αυτό και ο Τόμι επαγρυπνεί.
Ακόμη και στην πιο σύντομη βόλτα έξω από το σπίτι του, στο Λογκ Άιλαντ, κουβαλά στην πλάτη του ένα μαύρο σακίδιο με όλα τα απαραίτητα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: πρωτεϊνούχες μπάρες 2.400 θερμίδων, νερό, κιβώτιο πρώτων βοηθειών, σπίρτα, ένα μαχαίρι κι ένα αδιάβροχο πανωφόρι. Με αυτά, υποστηρίζει, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για τρεις ημέρες, εάν οι εξελίξεις τον προλάβουν και δεν καταφέρει να βρει αμέσως καταφύγιο στο αυτοκίνητό του: ένα SUV, που έχει μετατρέψει σε φρούριο με ρόδες.
«Έβαλα αλεξίσφαιρα τζάμια, τροποποίησα τις ζώνες ασφαλείας για να λύνονται πιο γρήγορα και να μπορώ να φθάνω τα όπλα που φυλάω πρόχειρα εδώ», λέει ο Τόμι, δείχνοντας με καμάρι το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Δίπλα στο κάθισμα του οδηγού έχει μια λεπίδα 30 εκατοστών. Στα πίσω καθίσματα έχει κρυμμένες τρεις καραμπίνες, ένα πιστόλι και παρά πολλές σφαίρες. Στο πορτ-μπαγκάζ έχει σακούλες με σπόρους, υπνόσακους, ραδιόφωνα, φακούς, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυξίδες και φάρμακα. Όλα μαζί του κόστισαν γύρω στα 20.000 δολάρια, υπολογίζει.
Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 18.000 συσκευές φυγοκέντρησης διαθέτει η Τεχεράνη
Σαν τον Τόμι, υπάρχουν πια πολλοί. Στις ΗΠΑ, οι survivalists υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. «Έχω πάνω από δέκα αιτήσεις εγγραφής νέων μελών κάθε εβδομάδα», υπερηφανεύεται ο Τζέισον Τσάρλς, υπεύθυνος του παραρτήματος του American Preppers Network στη Νέα Υόρκη. «Καθένας έχει μία χρήσιμη ειδικότητα: π.χ. έχουμε έναν καρδιολόγο, έναν ηλεκτρικό κι έναν ειδικό σε θέματα πόσιμου νερού».
Προφανώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης, γύρω από τους survivalists έχει στηθεί τώρα μία ολόκληρη νέα βιομηχανία, με πάσης φύσεως προϊόντα. Η Shelf Reliance, για παράδειγμα, πωλεί ένα πλήρες πακέτο αποξηραμένων τροφών έναντι 4.168 δολαρίων, ενώ η Vivos Group προσφέρει θέσεις σε ολοκληρωμένα υπόγεια καταφύγια, με προδιαγραφές «μίας μοντέρνας Κιβωτού του Νόε», όπως αναφέρει στην διαφήμισή της.
Όμως εδώ δεν χωρούν όλοι οι καλοί. Μόνο η προ κράτηση θέσης στα δύο κοινόχρηστα καταφύγια που έχει ήδη φτιάξει η Vivos Group κοστίζει από 35.000 έως 85.000 δολάρια το κεφάλι.