Η Barbie ταξιδεύει στην Ινδία!
- 18/08/2013, 20:36
- SHARE
Έτοιμες να «παίξουν» στις αναδυόμενες αγορές είναι οι εταιρείες παιχνιδιών.
Οι κατασκευαστές παιχνιδιών διαβλέπουν άριστες προοπτικές σε Κίνα και Ινδία, αλλά οι πωλήσεις κινούνται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Αν και οι αναδυόμενες αγορές τείνουν να έχουν μεγάλους πληθυσμούς νεαρής ηλικίας, οι αμερικανικές εταιρείες παιχνιδιών όπως η Mattel και η Hasbro δεν έχουν καταφέρει να τις μετατρέψουν σε μείζονα κέντρα κερδοφορίας.
Φαίνεται, πάντως, ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Το ντεμπούτο της Barbie στην Κίνα ήταν μάλλον αποτυχημένο, όμως στην Ινδία η Mattel έχει να επιδείξει μία ισχυρή παρουσία.
Διαβάστε ακόμη: Οι δυναστείες της Ινδίας
Πώς τα κατάφερε εκεί; Στην Ινδία η Mattel παρουσίασε μία Barbie που έμοιαζε στη γνωστή ηθοποιό του Μπόλλυγουντ, Κατρίνα Καΐφ. Προφανώς, μία τέτοια κούκλα αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο που έλκει την τοπική αγορά, όπως αντίστοιχα στις ΗΠΑ συναντά κανείς κούκλες Barbie που αναπαριστούν νοσοκόμες, καθηγήτριες μουσικής, κλπ.
Η Mattel προέρχεται από μία πανωλεθρία στην Κίνα. Το 2009 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Barbie στη Σαγκάη -έξι όροφοι γεμάτοι από επώνυμα προϊόντα της γνωστής μάρκας. Όμως, οι Κινέζοι γονείς δεν γοητεύτηκαν απ’ αυτό που αντιλήφθηκαν ως υπέρμετρο ερωτισμό της κούκλας. Το κατάστημα εν τέλει έκλεισε, αλλά αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η εταιρεία πρέπει να ξαναπροσπαθήσει να κερδίσει την κινεζική αγορά, με μία διαφορετική στρατηγική αυτή τη φορά.
Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες παιχνιδιών δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αναλυτή Ρόμπερτ Πόρτερ, η κινεζική αγορά θα αυξηθεί κατά περίπου 4.7 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, όμως καμία εταιρεία δεν έχει επί της παρούσης μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 5%.
Διαβάστε ακόμη: Η Ινδία ρίχνει στην θάλασσα το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο
Ένας λόγος γι’ αυτή τη δυσκολία είναι το γεγονός ότι τα αμερικάνικα παιχνίδια είναι ακριβά. Ο αναλυτής Χάιμε Κατζ επισημαίνει ότι «σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και προτιμά να πληρώνει για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, και όχι παιχνιδιών».
Βέβαια, στο παρελθόν η Mattel χρησιμοποίησε τις υψηλές τιμές των προϊόντων της προς όφελός της, σε αγορές όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής. Αν στις αγορές των αναπτυγμένων χωρών η Mattel είναι απλώς μία εταιρεία παιχνιδιών από τις πολλές, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής μία τέτοια εταιρεία μπορεί να παρουσιάζεται ως μάρκα πολυτελείας και να έλκει τα μεγάλα πορτοφόλια. Και αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει, καθώς για τη Mattel η εν λόγω περιφέρεια αντιπροσωπεύει μία αγορά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Όπως, όμως, έμαθε η εταιρεία στην Κίνα, κάθε χώρα και κάθε εθνική αγορά έχουν τις δικές τους ιδιομορφίες. Σε πολλές αναδυόμενες αγορές, τα ωραία και ακριβά παιχνίδια δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση στο καλάθι του καταναλωτή.