Από οικονομία και άμυνα μέχρι τουρισμό, αυτά αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Από οικονομία και άμυνα μέχρι τουρισμό, αυτά αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σαουδική Αραβία, στο Ριάντ, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για την μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της άμυνάς της. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, στο οποίο γίνεται πλήρης αναφορά των διμερών επαφών και των συμπερασμάτων τους.

Αναφέρεται η συνομολόγηση των κοινών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας δεν περιορίζονται στο πολιτικό πεδίο, αλλά διαπνέουν θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού. Γι αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Αναφορά γίνεται βεβαίως και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Και οι δυο πλευρές όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών.