Μετά την παραίτηση Ζάεφ, η Αθήνα καλεί Σκόπια να τηρήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών
- 01/11/2021, 15:13
- SHARE
Βίκυ Σαμαρά
Τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία παρακολουθεί με προσοχή η Αθήνα, καθώς σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδέχεται να αμφισβητηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από μία πιθανή κυβέρνηση με κορμό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE.
Και στην πραγματικότητα ούτε η Νέα Δημοκρατία, σε κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο, θέλει πλέον να ακυρωθεί η συμφωνία με ευθύνη των Σκοπίων, αφού και η σημερινή κυβέρνηση έχει πια ποντάρει στην εφαρμογή της προκειμένου να κρατήσει το βόρειο γείτονα συμμορφωμένο και την Τουρκία μακριά από τα Βαλκάνια.
Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς εάν προβληματίζει την κυβέρνηση η παραίτηση Ζάεφ, καταρχάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση προφανώς και δεν σχολιάζει εσωτερικές εξελίξεις σε άλλα κράτη, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι: «Τα κράτη έχουν συνέχεια και δεσμεύονται στο πλαίσιο της παρουσίας και της συνέχειας αυτής από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει».
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ συνετρίβη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή (31/10), καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα κάλπες.
Ο κ. Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος όπως είχε δεσμευτεί, αλλά δήλωσε: «Περιμένω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Θα παραμείνω Πρωθυπουργός την επόμενη περίοδο έως ότου αναδιοργανώσουμε μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική πλειοψηφία που υπάρχει και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον».
Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας).
Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο είτε οι εταίροι του κυβερνώντος κόμματος να συμμαχήσουν με το VMRO-DPMNE είτε να μην προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα βουλή και η γειτονική χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εάν συμβεί αυτό και εφόσον τις κερδίσει το VMRO-DPMNE, τίθεται το ερώτημα εάν θα ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία των Πρεσπών ή εάν θα κάνει… κυβίσθηση.
Ένας ακόμη λόγος που η Αθήνα δεν θέλει στην πραγματικότητα τη μονομερή ακύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα, είναι πως αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο έναντι της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον ζητά από την Άγκυρα να τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να καλέσει και τα Σκόπια να τηρήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε κάθε περίπτωση. Είναι όμως προφανές ότι το ζήτημα θα διχάσει τη ΝΔ.
Πηγή: news247.gr