«Δεν προβλέπω εθνικές εκλογές»
- 16/05/2014, 15:41
- SHARE
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα μεταβεί μετά τις Ευρωεκλογές «ούτως ή άλλως» στον Κ. Παπούλια για να συζητήσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Βέβαιος πως η κυβέρνηση θα επιτύχει θετικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.
«Δεν έχω θέσει κανένα δίλημμα, έχω πει την πραγματικότητα», «οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν ότι η ψήφος τους θα ερμηνευτεί, άρα πρέπει να δώσουν μια ψήφο που δεν επιτρέπει ερμηνείες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του πως κινδυνεύει η σταθερότητα στη χώρα εάν οι ψηφοφόροι δεν στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ερωτηθείς εάν προβλέπει εθνικές εκλογές σύντομα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Όχι, δεν προβλέπω εκλογές εθνικές, έχουμε χρόνο μπροστά μας, η χώρα χρειάζεται χρόνο», και πρόσθεσε πως θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ούτως ή άλλως», καθώς «χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσει ενωμένη η κοινωνία να κάνει τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το υπ’ αριθμόν ένα θέμα τώρα, είναι μέσα από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να κινηθεί η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, να προστατευθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
«Τώρα διαμορφώνουμε το αποτέλεσμα, μιλάμε στο λαό», είπε σχετικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν έχει πει αριθμητικούς στόχους, γιατί δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές». Επισήμανε ότι αυτό που λέει εκείνος είναι ότι, το βράδυ των εκλογών, «πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι και αναλυτές θα λένε αν έχουμε ή όχι πολιτικό πρόβλημα, αν η κυβέρνηση στέκεται ή υπάρχει κρίση στη χώρα. Και επειδή η σταθερότητα εξαρτάται από πολύ συγκεκριμένους παράγοντες, ο δημοκρατικός πόλος που λέγεται ΠΑΣΟΚ και Ελιά πρέπει να έχει τη δύναμη να προχωρήσει, να εγγυηθεί τη σταθερότητα και τον προσανατολισμό της προσπάθειας, για να τον ολοκληρώσουμε».
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις Κάννες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα τα πούμε αυτά κάποια στιγμή», καθώς -όπως σημείωσε- «η αλήθεια και η γνώση των δύσκολων καταστάσεων βοηθά την κοινή γνώμη και τον λαό να έχει μια πιο ώριμη και συγκροτημένη άποψη, «αλλά δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να γίνεται με βλαπτικό τρόπο για το εθνικό συμφέρον όταν έχουμε ανοικτές διαπραγματεύσεις ακόμα». Είπε ακόμα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά, ότι οι Financial Times είναι μια εφημερίδα που ποτέ δεν συμπάθησε την ΕΕ, το ευρώ και ποτέ δεν βοήθησε τον αγώνα της Ελλάδας να σωθεί. «Ποτέ δεν είδαμε μια υποστήριξη» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το γεύμα των Καννών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ έντονη, πάρα πολύ δύσκολη και πιεστική και ότι πρωταγωνιστές ήταν ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ, γιατί η συνάντηση ήταν διακρατικού χαρακτήρα, ήταν μια συζήτηση δύσκολη αλλά όχι μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ΔΝΤ. «Η συζήτηση», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «ήταν δύσκολη, σκληρή, διακρατική, μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που είχαν πρωτοστατήσει στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου για το δεύτερο δάνειο και τους πολύ καλούς όρους και ήθελαν εξηγήσεις για το πώς και πού πηγαίνουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με εκφράσεις που έχουν αποδοθεί στον κ. Σαρκοζί σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει, προσθέτοντας ότι στη συζήτηση αυτή ήταν παρόντες και άνθρωποι που κράτησαν πρακτικά. «Το ύφος και τι λέξεις χρησιμοποιούμε δεν έχει τόση σημασία, σημασία έχει ότι δεν έγινε αποδεκτή η αντίληψη ενός δημοψηφίσματος για δευτερεύοντα θέματα ή επί του προγράμματος, οπότε ετέθη ένα ζήτημα ή καθόλου δημοψήφισμα ή δημοψηφίσματος “αν είστε μέσα ή έξω από το ευρώ”. Εμείς δημοψήφισμα για το “μέσα ή έξω από το ευρώ” δεν μπορούσαμε να κάνουμε, γιατί κανείς δεν ήθελε να βγούμε από το ευρώ και γιατί αν πεις ότι κάνεις τέτοιο δημοψήφισμα, δεν θα προλάβεις να το κάνεις, την επόμενη μέρα θα καταρρεύσουν οι τράπεζες σου και οικονομίες σου».
Γι’ αυτό, όπως τόνισε, εξέδωσε τη σχετική δήλωση στις 5 το πρωί, «γιατί αν άνοιγαν οι τράπεζες στις 8 και υπήρχε αυτή αβεβαιότητα θα υπήρχε μαζική απόσυρση καταθέσεων και θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία».
Ερωτηθείς για τη στάση του για το δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχε τοποθετηθεί πριν τις Κάννες σε συνεδρίαση της ΚΟ και σε προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κατελήφθη εξ’ απήνης από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και ότι έπρεπε να αντιδράσει εντός ενός λεπτού, γιατί επρόκειτο να πάρει το λόγο ως υπουργός Οικονομικών να μιλήσει για το περιεχόμενο του δεύτερου προγράμματος.
«Έπρεπε να αντιδράσω, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η σοβαρότητα της κυβέρνησης, η αξιοπιστία της χώρας, να προστατευθεί η εθνική οικονομία και γι’ αυτό δεν μπορούσα να διαφωνήσω δημόσια με τον κ. Παπανδρέου». Σημείωσε, επίσης, ότι τον στήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή και κατά τη διάρκεια του γεύματος στις Κάννες, με επιχειρήματα, αλλά -πρόσθεσε- ότι εξαρχής, στην προαναφερθείσα τηλεοπτική συνέντευξη, είχε τοποθετήσει το δημοψήφισμα στις διαστάσεις του, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το πρόγραμμα, θα έχει γίνει ο PSI και θα έχει ληφθεί το δάνειο.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θεωρούσε ότι κάνει το καλύτερο για τον τόπο και ότι θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του, «γιατί δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την κατάσταση, εμείς να πετυχαίνουμε πολύ σημαντικά πράγματα στις Βρυξέλλες και στις παρελάσεις να βρίζουν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οργανωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης και ιδίως του τότε μικρού ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη συνολική στάση του, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο 2011, έβριζε στη Βουλή τον κ. Παπανδρέου ως «Πινοσέτ», στις 28 Οκτωβρίου καθοδηγούσε τα επεισόδια κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά άκουσε το δημοψήφισμα και κατήγγειλε ότι είναι φτηνό αντιδημοκρατικό τέχνασμα, μετά υιοθέτησε βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που πηγαίνουν να ρίξουν την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου και τελικά, ο ίδιος έρχεται και λέει: «πω πω, φοβερό! Οι Ευρωπαίοι έκαναν συνωμοσία να πέσει η κυβέρνηση», όταν -όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος- όλες οι διαδικασίες έγιναν ενώπιον του ΠτΔ με επίσημα ανακοινωθέντα, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη συμφωνία άλλων κομμάτων.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ από τον Ιούνιο του 2011 με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό και πως μετά τις Κάννες, ο ίδιος συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία μπήκε και ο κ. Καρατζαφέρης και πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Παπαδήμο. «Χρειάζεται διάψευση για να πεις ότι ο κ. Μπαρόζο δεν είχε άποψη για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;» τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται διάψευση για να πεις ότι την επιλογή του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας την έκανε ο κ. Παπανδρέου, σε συνεννόηση με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη; Δεν ξέρετε ότι πάρα πολλοί παράγοντες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μέσα ενημέρωσης, έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος είναι η λύση;».
Ερωτηθείς εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε πλησιάσει με το ερώτημα για μετατροπή του προγράμματος σε πρόγραμμα εξόδου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο κ. Σόιμπλε εξήγησε με δήλωσή του ότι προσωπικά ο ίδιος πάντα ήθελε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά ότι υπήρχε αντικειμενικά ένα θέμα και σενάρια εξόδου». Επιπλέον, ανέφερε πως ό,τι έχει πει δημόσια ο ίδιος, προφανώς ισχύει και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη συνάντηση, στο άτυπο συμβούλιο της Πολωνίας, ήταν καλεσμένος και ο κ. Γκάιτνερ ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν γνωρίζει το περιστατικό αυτό, αλλά γνωρίζει όμως ότι πάντα υπήρχε μεγάλη διαφωνία μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προσεγγίσεων.
Τέλος, με αφορμή ερώτηση για το ότι στο χτεσινό ντιμπέιτ ο κ. Γιούνκερ δεν απάντησε στον κ. Τσίπρα για τις Κάνες, αλλά μίλησε όμως για την αλληλεγγύη που είχε δείξει στην κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα μας, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως ο κ. Γιούνκερ έχει παίξει πάντα πολύ φιλικό ρόλο ως πρόεδρος του Eurogroup και ότι «η περίοδος του κ. Γιούνκερ είναι πιο φιλική απ’ την περίοδο του κ. Ντάισελμπλουμ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: