Ο Μπάιντεν τα έβαλε με την Ρωσία για την απουσία Πούτιν και το λιγοστό αέριο που δίνει στην αγορά
- 03/11/2021, 21:00
- SHARE
της Katherine Dunn
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καυτηρίασε την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας από τη διάσκεψη για το κλίμα (COP26) την Τρίτη, ενώ ο ίδιος πιέστηκε να εξηγήσει κατά πόσο καταρρέει στις ΗΠΑ η υποστήριξη για τη δική του νομοθετική πρωτοβουλία για το κλίμα ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μιλώντας από τη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπου διεξάγεται η διάσκεψη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εμφανίστηκαν» για να επιδείξουν ηγετική θέση στον τομέα του κλίματος, χαρακτηρίζοντας την απουσία των άλλων ηγετών Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ ως «μεγάλο λάθος».
«Η Κίνα έφυγε. Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό και να ισχυρίζεσαι ότι είσαι σε θέση να έχεις οποιαδήποτε ηγετική θέση τώρα;», είπε. «Το ίδιο και με τον Πούτιν και τη Ρωσία. Κυριολεκτικά, η τούνδρα καίγεται. Έχει πολύ σοβαρά κλιματικά προβλήματα. Και δεν λέει κουβέντα όσον αφορά την προθυμία του να κάνει οτιδήποτε».
Όμως, η υπεράσπιση από τον Μπάιντεν της επιστροφής των ΗΠΑ σε μια ηγετική θέση υπέρ του κλίματος – μετά από μια τετραετή απουσία υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία απέσυρε τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού – γίνεται εν μέσω μιας δύσκολης μάχης στο εσωτερικό της χώρας για το αν μπορεί να περάσει το σχέδιό του για τις υποδομές με την επωνυμία “Build Back Better”. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο αφιερώνει περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο για τις προσπάθειες για το κλίμα, κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Joe Manchin δήλωσε ότι «δεν συμφώνησε ποτέ» με το πλαίσιο και δεν δίνει την υποστήριξή του.
«Νομίζω ότι έχω καταστήσει σαφές στον Joe Manchin … ότι το πρόγραμμα πρόκειται να μειώσει τον πληθωρισμό, να αυξήσει τους μισθούς, να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».
Η εμφάνιση του Μπάιντεν έρχεται επίσης εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού και ιδίως της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, ο Μπάιντεν στράφηκε και πάλι σε μια προσέγγιση που ακολουθεί εδώ και μήνες, επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου – μια κάπως …άκομψη παραδοχή σε μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που έχει σε μεγάλο βαθμό ζητήσει το τέλος των ορυκτών καυσίμων.
«Αυτό είναι συνέπεια, μέχρι στιγμής, της άρνησης της Ρωσίας ή των χωρών του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Η διαίρεση στο εσωτερικό της χώρας έριξε βαριά τη σκιά της στο ταξίδι του Μπάιντεν στη Γλασκώβη. Είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι επέστρεψε τη χώρα στη Συμφωνία του Παρισιού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ότι του είπαν επανειλημμένα άλλοι ηγέτες πόσο χαίρονται που έχουν τις ΗΠΑ πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Όμως, συχνά φαινόταν να κατευθύνει το μήνυμά του για δράση για το κλίμα κατευθείαν πίσω στη χώρα του, υποστηρίζοντας την Τρίτη στο διάγγελμά του ότι το σχέδιό του ήταν μια ευκαιρία να γίνει μια κοσμοϊστορική επένδυση στις ΗΠΑ που θα επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά.
Πηγή: Fortune.com