Γκάγκα: Η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500% σε κάποιες περιοχές

Γκάγκα: Η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500% σε κάποιες περιοχές
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμολογικής Εταιρείας Μίνα Γκάγκα μιλάει στην συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), στην Αίγλη Ζαππείου με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας της Ε.Π.Ε., ως Θεσμικός Εταίρος, με το Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα όσον αφορά τα κρούσματα, και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε δε, ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.

Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες, και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.

Η ίδια επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, απ’ ότι πριν από την πανδημία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν είναι η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, όπως οι αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναμένονται και στη χώρα μας, είπε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα».

Δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή φαρμάκων διεθνώς για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα.

Έτσι συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε την εφαρμογή των μέτρων, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «είμαστε 11 εκατομμύρια πολίτες και δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατομμύρια αστυνομικούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη.

Επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημαντική είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, ενώ αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης.

“Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες θανάτου στους ηλικιωμένους 10 με 20 φορές”

Ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο. Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο “τραγικό” 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει. “Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την “λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν”.

Η κατάσταση στην Ευρώπη, είπε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης. Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και καταγράφηκαν περίπου 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε οριακή μείωση της τάξεως του 1% και καταγράφηκαν περίπου 6860 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από δύο μήνες σταμάτησε να συρρικνώνεται, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη η πανδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για έκτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10%. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντική αύξηση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 63 εκατομμύρια συσκευές αντιγονικών self-tests, σε περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 48,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 141.000.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

font