Τι οδηγεί τους υπεύθυνους προσλήψεων στην απόρριψη
- 17/05/2014, 20:30
- SHARE
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους για καλύτερες επιδόσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά.
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε κάποια ακόμα σχόλια που έκαναν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, θέματα που παρατηρούν καθημερινά και συχνά τους οδηγούν στην απόρριψη του υποψηφίου:
Κάποιες ερωτήσεις θεωρούνται αυτονόητες, οι απαντήσεις, όμως, δεν είναι καθόλου. Διότι, κάποιοι απαντάνε αυτό που η εταιρεία θέλει να ακούσει, αλλά η πορεία τους δεν υποστηρίζει την απάντηση που έδωσαν. Οπότε, μη μένετε στην θεωρία, κάντε πράξη την απάντηση που θέλετε να δώσετε.
Προσέξτε τις εκφράσεις σας. Όσο άνετα και αν νιώσετε στην συνέντευξη, κάποιες σκέψεις σας πρέπει να ειπωθούν διαφορετικά ή καθόλου (Π.χ. «Θέλω να δω αν περνάει η μπογιά μου» είναι από εκείνες τις εκφράσεις που καλύτερα να τις κρατήσετε για εσάς).
Πριν στείλετε το βιογραφικό σας, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τα εξής:
- Σε τι είμαι καλός/καλή.
- Τι μου αρέσει να κάνω.
- Τι είναι επιτυχία για εμένα.
Αφού κάνετε αυτή την μικρή εργασία (όχι εύκολη βέβαια), τότε θα στείλετε βιογραφικά εκεί που ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ οι δικές σας προδιαγραφές.
Εφόσον, οι εταιρείες προσφέρουν αυτό που ψάχνετε, τότε έχετε δικαίωμα να διεκδικήσετε αυτό που ζητάτε. Με άλλα λόγια, μη συμβιβαστείτε για κάτι λιγότερο από αυτό που πιστεύετε πως αξίζετε και θέλετε. Αλλά, πρέπει να το θέλετε πραγματικά.
Η εύρεση εργασίας, 9 στις 10 φορές καταλήγει να είναι αρνητική εμπειρία, διότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι τόσο γενικά, που το βιογραφικό δεν πληρεί ούτε ένα από όσα ζητάει μια εταιρεία.
Ειπώθηκε πως οι νέοι έχουν αντίληψη των καταστάσεων, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη μαχητικότητα (πρωταθλητής με μόνο δύο ώρες προπόνηση δεν υπήρξε), ευρηματικότητα (δεν είναι όλα θέμα έρευνας, κάποιες ιδέες απλά πρέπει να εκτελούνται), φλόγα (όρεξη για δουλειά), ταχύτητα (ο χρόνος πιέζει, πρέπει όλα να γίνονται με γοργούς ρυθμούς) και εξωστρέφεια (να νιώθετε οικεία πετώντας 20 ή 30 ώρες με αεροπλάνο, να σας ενδιαφέρει τι θα πει κάποιος ξένος τραπεζίτης για την νομισματική πολιτική της χώρας, να διαβάζετε τα αθλητικά και να γνωρίζετε πως πάνε τα play offs του μπάσκετ…).
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τον τρόπο ζωής σας, όχι μέρος της δουλειάς την οποία νιώθετε υπόχρεοι να ολοκληρώσετε.
Θα πρέπει κάποια ημέρα να αποδεχτείτε το γεγονός πως 9 στους 10 θα δουλέψετε για τον 10ο που θα έχει δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και βιώσιμο στο χρόνο. Δεν είναι ΟΛΟΙ κατάλληλοι για να γίνουν επιχειρηματίες και δεν είναι ΟΛΕΣ οι ιδέες τόσο διαφορετικές από τις ήδη υπάρχουσες. Μην μεγαλοπιάνεστε λοιπόν, και κατανοήστε, πως ο 10ος, θα χρειαστεί ανθρώπους να τον βοηθήσουν να φέρει εις πέρας την ιδέα του. Μπορεί να μην είστε αφεντικά, αλλά θα έχετε προοπτικές εξέλιξης και με τον καιρό, ίσως και να γίνετε αφεντικό.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).