Zero waste Future: Η Coca Cola δημιουργεί το πρώτο δίκτυο ανακύκλωσης στην καφεστίαση
- 16/11/2021, 14:18
- SHARE
Ο πλανήτης Γη μοιάζει αυτή τη στιγμή με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει και η συσσωρευμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι στο όριο για να μπορέσει να αντιστραφεί, έστω και τελευταία στιγμή. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η ανθρωπότητα έχει λιγότερο από μια δεκαετία για να καταστήσει και πάλι τον πλανήτη βιώσιμο και να μπορέσει να τον μεταβιβάσει στις επόμενες γενιές.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ευθύνη που φέρουν απέναντι στην κοινωνία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον και λαμβάνουν δραστικά μέτρα υιοθετώντας «πράσινες» πρακτικές. Ανάμεσά τους και η Coca Cola, η οποία οραματιζόμενη ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα, «τρέχει» από το 2018 το πρόγραμμα Zero Waste Future.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και στη χώρα μας, όμως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αφού το μεγαλύτερο στοίχημα είναι, όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, να πείσεις τους Έλληνες πολίτες να αλλάξουν τρόπο σκέψης.
Ειδικότερα, η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2018 από τη Θεσσαλονίκη και, σήμερα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευρύνει το πεδίο δράσης της ακόμα μία φορά. Μετά το πολυσύχναστο Γκάζι, το πρόγραμμα «ταξιδεύει» σε έναν ακόμη προορισμό της Αθήνας και, συγκεκριμένα, στην περιοχή που ξεκινά από την πλατεία Μαβίλη και φτάνει στο τέλος της οδού Πανόρμου, προάγοντας στην πράξη τις αρχές της υπεύθυνης ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στον αστικό ιστό.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) επεκτείνει τις δράσεις της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future σε Δήμους της χώρας μας, προσφέροντας απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαιδεύοντας πολίτες και επαγγελματίες καφεστίασης σε έναν zero waste τρόπο ζωής.
«Θέλουμε να καταλάβουν οι Αθηναίοι ότι, επιτέλους, γίνεται πραγματική ανακύκλωση. Είναι ένας διαρκής αγώνας, όμως πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης.
Πρόσθεσε πως το πιο δύσκολο προς διαχείριση υλικό είναι τα βιο-απόβλητα, διευκρινίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει η γνώση για να επεκταθεί η εν λόγω δράση στο οικιακό κομμάτι, γι’ αυτό, προς το παρόν, απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, σε εταιρείες.
«Ο Δήμος Αθηναίων κάνει μια συντεταγμένη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια, επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό, σε μία νέα κουλτούρα και σε μία νέα λειτουργία της υπηρεσίας μας. Η ανακύκλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης μας και έχουμε δεσμευτεί να αυξήσουμε τα ποσοστά της στο Δήμο μας. Το 2022 στόχος είναι να πιάσουμε το 10%» ανέφερε.
Στο επίκεντρο η καφεστίαση
Το project πάνω στο οποίο δουλεύει η διοίκηση της Coca Cola στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, είναι η δημιουργία του πρώτου zero waste δικτύου στην καφεστίαση.
«Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, εγκαινιάζουμε τον νέο προορισμό του προγράμματος Zero Waste Future, την περιοχή Μαβίλη-Πανόρμου, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις καφεστίασης της περιοχής να ενταχθούν στο πρόγραμμα για να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση και εξοπλισμό, αλλά και τους πολίτες να ανακυκλώσουν» δήλωσε η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.
Η κα Τζελέπη υπενθύμισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει υιοθετηθεί σε 24 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και πως το 2022 το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και σε ακόμη περισσότερες πόλεις, έχοντας καταγράψει ως σήμερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πάνω από 1.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεχθεί, περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί και ήδη 400 επιχειρήσεις καφεστίασης έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα για να αποτελέσουν μέλη του 1ου Zero Waste Future Δικτύου στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συλλογικό με διαχρονικό όραμα που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Παρέμβαση, Εκπαίδευση, Αλλαγή συμπεριφοράς.
Επόμενος λοιπόν σταθμός είναι η περιοχή Μαβίλη- Πανόρμου με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση να έχουν τον πρώτο λόγο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα τοποθετηθούν στην περιοχή ειδικοί κάδοι τεσσάρων χωριστών ρευμάτων για την απόρριψη πλαστικών μπουκαλιών (PET), χάρτινων, μεταλλικών και άλλων πλαστικών υλικών και συσκευασιών, με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Παράλληλα, οι τοπικές επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να εκπαιδευτούν σε θέματα υπεύθυνης διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από digital sessions και διάθεση ειδικού εξοπλισμού. Επιπλέον, από τις αρχές Δεκεμβρίου και για περίπου έξι μήνες, οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν το «πράσινο» όχημα της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future, να ζυγίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίσουν εκπτωτικά κουπόνια, για να τα αξιοποιήσουν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις του προγράμματος.
Ανακυκλώνεις και εξαργυρώνεις στα καταστήματα
Για πρώτη φορά μπαίνει ξεχωριστός κάδος για την πλαστική φιάλη, ενώ παρέχονται και κίνητρα με ανταποδοτικά οφέλη προς τους δημότες. Την ίδια στιγμή, ένα πράσινο βαν θα επισκέπτεται διάφορες γειτονιές της Αθήνας – οι πολίτες θα ενημερώνονται εγκαίρως για το που βρίσκεται – θα ζυγίζονται τα προς ανακύκλωση υλικά και ανάλογα με το βάρος τους, θα μεταφράζονται σε πόντους και κατ’ επέκταση σε εκπτωτικά κουπόνια που στη συνέχεια οι πολίτες θα εξαργυρώνουν στα μαγαζιά στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη και στην Πανόρμου. Η έκπτωση θα είναι της τάξης του 5% – 10%.
«Η πρόληψη μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι Δήμοι μειώνοντας τα απόβλητα τους θα πληρώνουν όλο και λιγότερα δημοτικά τέλη. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε κάποιον να αλλάξει συμπεριφορά. Άπαξ και συμβεί αυτό, σημαίνει ότι θα την υιοθετήσει για το υπόλοιπο της ζωής του» υπογράμμισε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.