CEO Initiave 2021: Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον εμβολιασμό
- 23/11/2021, 12:34
- SHARE
Η ανάγκη συνεργασίας, οι αναγκαίες αλλαγές στο ΕΣΥ αλλά και η ασφάλεια των εμβολίων κατά της νόσου Covid – 19 βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ του CEO Initiative 2021 που συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου Brand Manager Fortune Greece.
Όπως τόνισε η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, “με την έναρξη της πανδημίας συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να δουλέψουμε σαν ομάδα. Μας κράτησε ασφαλείς ότι δουλέψαμε σαν ομάδα, παρακολουθήσαμε ο ένας τον άλλον, συζητούσαμε μαζί. Αυτός είναι ο τρόπος για να πάμε μπροστά, όλοι μαζί”. Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ και στην κούραση των επαγγελματιών. Εξήγησε ότι αυτό που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, να εφαρμόζουμε τα μέτρα, να μην υπάρχει διχασμός. “Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ασφάλεια. Δεν φτάνουν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείο, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί”, τόνισε.
Εξήγησε επίσης ότι ο λόγος που βρίσκεται στην υπουργική καρέκλα είναι επειδή ήθελε και θέλει αλλαγές στο ΕΣΥ. “Η επόμενη μέρα ήταν ο λόγος που κλήθηκα στο υπουργείο. Πριν από 40 χρόνια που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ υπήρχαν χρήματα και υπήρχε προσωπικό. Όλα αυτά τα χρόνια όμως η Ελλάδα έχει μεγάλο ιδιωτικό τομέα, είναι στο 50%, ενώ στην Ευρώπη είναι 10%. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το ΕΣΥ είναι η προσβασιμότητα και η δωρεάν υπηρεσία. Αλλά το ΕΣΥ πρέπει να εξελιχθεί”, ανέφερε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη επίσης σε δεδομένα από μελέτες ως προς το πού πρέπει να εξελιχθεί το σύστημα. Όπως σημείωσε, η ιατρική έχει γίνει ανθρωποκεντρική και διεπιστημονική. Δεν βλέπει τον ασθενή μόνο ένας άνθρωπος, αντιμετωπίζεται από μία ομάδα. Όπως είπε επίσης, το ΕΣΥ θα είναι ακόμα πιο προσβάσιμο, με τη χρήση τηλεϊατρικής, καλύτερες υπηρεσίες στα επείγοντα κ.α.. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κριτική, που είναι εποικοδομητική στο πλαίσιο του στόχου για ένα ΕΣΥ εστιασμένο στις ανάγκες των ασθενών, με καλή συνεργασία από όλους.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημείωσε ότι η επιστήμη έχει δώσει μια άνευ προηγουμένου πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως είπε, 3,1 δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως. Εξήγησε ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν δευτερογενείς δράσεις μετά τον εμβολιασμό και ότι ξέρουμε τα εμβόλια καλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο.
Μιλώντας για τις ανησυχίες του κόσμου ότι το mRNA θα αλλάξει το γενετικό μας υπόστρωμα, σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορεί να μετατραπεί το mRNA σε DNA. Το ανοσοποιητικό σύστημα το αποτρέπει αυτό κατά 99,9%. Εξήγησε ότι υπάρχει μια φιλολογία ότι η πρωτείνη ακίδα είναι τοξική στον άνθρωπο. “Το mRNA είναι ασταθέστατο υλικό. Όταν το πάρουμε στο μπράτσο μας έχει μικρό χρόνο ζωής. Δεν φεύγει από τον τόπο έγχυσης. Κατά συνέπεια, το mRNA και η πρωτείνη ακίδα δεν έχουν τοξικότητα. Αυτό που έχει τοξικότητα είναι η πρωτείνη ακίδα που βρίσκεται πάνω στον κορονοϊό. Ο κορονοϊός ενδημεί σε όλο μας το σώμα και αυτό είναι το επικίνδυνο” ανέφερε ο κ. Γραβάνης εξηγώντας ότι η τεχνολογία mRNA δεν είναι καινούργια. Στη βασική έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και 30-35 χρόνια και είναι ένα παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι χρήσιμο για τον άνθρωπο και για την οικονομία. Η mRNA τεχνολογία έχει αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της και θα αλλάξει άρδην τη φαρμακολογία. “Οι σχετικές φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας εργάζονται ήδη σε νέα προγράμματα. Και έχουμε επιστήμονες στην Ελλάδα που γνωρίζουν τη σχετική τεχνολογία. Η πολιτεία θα πρέπει να διοργανώσει μια τέτοια συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους και με τη διασπορά, και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία mRNA για μια ποικιλία εφαρμογών”, πρόσθεσε.
Η Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε με νόημα αναφερόμενη στους αντιεμβολιαστές ότι “είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου” εξηγώντας ότι όταν αντιμετωπίζουμε μια πανδημική κρίση, αντιμετωπίζουμε την πολυπλοκότητα των μοναδικοτήτων, κάτι καθόλου εύκολο, καθώς αντιμετωπίζουμε τα υποσύνολα που φτιάχνουν ένα σύνολο. “Οι αντιεμβολιαστές δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο”, όπως είπε και για πολλούς λόγους υιοθετούν μια στάση άρνησης, έχουν εμμονικά στοιχεία στον χαρακτήρα τους. Δύσκολα αλλάζουν και δύσκολα πείθονται. Το θέμα της ενημέρωσης είναι μείζον, κατά την άποψη της κ. Λαλιώτη που αναφέρθηκε στο ζητούμενο πώς αντιμετωπίζουμε το σύνολο των αντιμεμβολιαστών και πώς το κάθε υποσύνολο. Τους διστακτικούς πρέπει να τους προσεγγίσουμε με άλλη γλώσσα, με γλώσσα ανθρώπινη. Φοβούνται, οχυρώνονται πίσω από τον φόβο και δεν μπορούν να μετακινηθούν. “Να βγούμε και να μιλήσουμε για τη θετική εμπειρία του εμβολίου είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να βγουν να μιλήσουν οι άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι και έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Ο βιωματικός λόγος είναι σημαντικός, έχει μεγάλη επιρροή”, τόνισε.
Μίλησε επίσης για τα κρίσιμα διλήμματα, στα οποία μας έχει βάλει η πανδημία. Ένα βασικό δίλημμα είναι αυτό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Όπως είπε, “στην έρευνα του στίγματος έχει βρεθεί ότι αυτοί που είναι από χαμηλά μορφωτικά και κοινωνικά επίπεδα, στιγματίζουν πιο εύκολα. Δεν δέχονται εύκολα τα επιτεύγματα της επιστήμης. Και ό,τι δεν τους είναι οικείο και γνωστό, δεν μπορούν να το εντάξουν στο γνωστικό τους πεδίο. Και έτσι καταφεύγουν στις θεωρίες συνομωσίας και στις παραδοξολογίες. Πέρα απ’ αυτό, αυτό που παίζει ρόλο είναι πόσο ανοιχτός είναι ο άνθρωπος να δεχθεί το καινούργιο. Έχουμε να παλέψουμε προκειμένου να ανοίξουμε ορίζοντες στον άνθρωπο. Για να τους ανοίξουμε, πρέπει να δώσουμε ενημέρωση από τους σωστούς ανθρώπους. Ο Αϊνστάιν είπε ότι οι θεμελιώδεις έννοιες της επιστήμης είναι απλές, αρκεί να τις ξέρει κάποιος καλά και να τις μεταδώσει στους άλλους απλά.”
Αναφερόμενη στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το 10306, σημείωσε ότι άρχισε να λειτουργεί από την έναρξη της πανδημίας. “Οι μισοί από αυτούς που μας καλούσαν δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Και η μοναξιά ήταν ένας λόγος, το καινούργιο που ερχόταν ήταν ένας άλλος λόγος. Η πανδημία μας έφερε σε επαφή με τον θάνατο και αυτός είναι ένας αρχέγονος φόβος. Με αφορμή την πανδημία, δημιούργησε άγχη για όλες τις πτυχές της ζωής και εμμονές καινούργιες. Δημιούργησε καταθλιπτική διεργασία η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να εξελιχθεί σε μια νόσο, την κατάθλιψη. Με το πού αισθάνεται κάποιος μια απειλή, πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό. Να τολμήσει”, τόνισε.