CEO Initiative 2021: Η επιχειρηματική ωριμότητα θα κρίνει τα επόμενα επενδυτικά projects
- 23/11/2021, 15:23
- SHARE
Πάνω στο επενδυτικό μομέντουμ αυτής της περιόδου έρχεται να “κλειδώσει” το Ταμείο Ανάπτυξης και το Υπερταμείο, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, CEO, Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), που αναφέρθηκε κατά την παρουσία του στο CEO Initiative στον στόχο της ομάδας του να έχει πιο επιτελικό ρόλο μπαίνοντας μέσα στις εταιρείες και ξεκλειδώνοντας την αξία τους.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αξιολόγηση της ωριμότητας κάθε εταιρείας σημειώνοντας χαρακτηριστικά “τους ώριμους μπορούμε να τους παρακολουθούμε ως επενδυτές, όχι ως asset owners. Σε άλλες εταιρείες, όπως π.χ. ΕΛΤΑ και ΕΥΔΑΠ, είμαστε problem-solvers. Πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να δυναμώσουμε”. Τόνισε ότι η καλή συνεργασία με τις θυγατρικές αποφέρει αποτελέσματα ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα όπως η Διώρυγα της Κορίνθου, όπου γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο και να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό, στο πλαίσιο της αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
“Είμαστε πολύ πρακτικοί. Θα πρέπει αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο παράθυρο ευκαιρίας και στην δυναμική που υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται πράγματα μετρήσιμα και αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλάνο που έχει το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), με αριθμητικούς στόχους, ακόμα και για το περιβάλλον (με το decarbonisation index) σημειώνοντας ότι δεν θα κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν τα Υπερταμεία στο εξωτερικό.
Για το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα θα εκπλήξει την επιχειρηματική κοινότητα, μίλησε ο Βασίλης Καζάς, CEO, Grant Thornton. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξωθεσμικής παρέμβασης, απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες επενδύσεις της Mαρίας Νικόλτσιου, News Anchor, Journalist, Alpha TV, που συντόνισε τη συζήτηση. Οι τράπεζες, όπως είπε, αφού οριστικοποιηθεί ο σύμβουλος με βάση τα δικά τους κριτήρια θα αξιολογήσουν την επένδυση και θα κάνουν την εκταμίευση. Εξήγησε ότι το 50% ενός επενδυτικού σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με χαμηλό επιτόκιο, το 20% πρέπει να είναι από τον επενδυτή και το 30% από τραπεζικό ίδρυμα. Ο κ. Καζάς τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο και θα εκπλαγεί η επιχειρηματική κοινότητα από τα επιχειρηματικά σχέδια που θα κατατεθούν. “Όλα τα επενδυτικά σχέδια σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν πολλά κονδύλια ως grants. Υπάρχουν ειδικά κονδύλια για SMEs, για φαρμακοβιομηχανίες, για στρατηγικές επενδύσεις. Είναι μια χρυσή ευκαιρία οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των grants θα υλοποιηθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις…”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για τις αβεβαιότητες, ο κ. Καζάς σημείωσε ότι η συγκυρία είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχία και φόβο, αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. “Κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες”, ανέφερε σχετικά εξηγώντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει με τη μόχλευση 57 δισ. ευρώ ενώ αν συμπεριλάβουμε και το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 100 δισ. ευρώ, με πολλές επιχειρήσεις να αρχίσουν να κάνουν επενδύσεις. Αναφερόμενος ενδεικτικά στον κλάδο του αλουμινίου, σημείωσε ότι “οι εξαγωγές έχουν κλειδώσει μέχρι το άμεσο μέλλον. Υπάρχουν ξένα funds που για πρώτη φορά επενδύουν στη χώρα μας. Υπάρχουν και ελληνικά funds που επενδύουν με επιτυχία”. Σημείωσε επίσης τη δυσκολία εξεύρεσης στελεχών αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος με τα σημάδια αντιστροφής του brain drain σε brain gain.
Εν κατακλείδι σημείωσε ότι “όλες οι εταιρείες πρέπει να ετοιμάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, να απευθυνθούν στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται. Υπάρχουν οι πόροι, η πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο”.