Το σήμα κατατεθέν των Ζαγοροχωρίων που ταξιδεύει σε 14 χώρες
- 19/05/2014, 15:39
- SHARE
Η δανέζικη Tuborg στάθηκε η αφορμή για το εμφιαλωμένο νερό «Ζαγόρι» που άλλαξε την πορεία της Χήτος ΑΕ.
Το πιο πολύτιμο αγαθό που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη είναι το νερό της. Ένα αγαθό που σε πολλές χώρες είτε βρίσκεται σε έλλειψη είτε είναι,στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ακατάλληλο προς πόση.
Τα Ζαγοροχώρια εκτός από το απαράμιλλο φυσικό κάλος που διαθέτουν, είναι από τις περιοχές που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους τα τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από φυσικές πηγές. Η ελληνική επιχείρηση που έχει επιφορτιστεί με τη διανομή του φυσικού μεταλλικού νερού των Ζαγοροχωρίων είναι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες παράγει και εμφιαλώνει το αγαπημένο σε όλους φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.
Το προϊόν εξάγεται σε 14 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Κόσοβο, Κίνα και Κύπρος, ενώ από το 2004 η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ λαμβάνει διαρκώς διακρίσεις ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που παράγει ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα στην ελληνική αγορά.
Από τη δεκαετία του ’80 το νερό έγινε το σήμα κατατεθέν και το ισχυρότερο brand της επιχείρησης, η οποία μέχρι τότε δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στην παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών. Το 1955, όταν ο Γιάννης Χήτος, ο παππούς της οικογένειας, ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση, ασχολήθηκε με την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδων και πορτοκαλάδων χρησιμοποιώντας νερό από την περιοχή του το Ζαγόρι, και τα αγαθά του πλούσιου κάμπου των Ιωαννίνων. Αν και το τοπικό νερό ήταν η βάση για όλα τα προϊόντα που παρήγαγε, δεν είχε σκεφτεί ποτέ να το εμφιαλώσει και να το διαθέσει στην αγορά. Ίσως γιατί οι κάτοικοι της περιοχής το θεωρούσαν δεδομένο, ίσως γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη ζήτηση για ένα τέτοιο προϊόν. Έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα η νέα γενιά για να αλλάξει η στρατηγική της επιχείρησης…
Έτσι και έγινε. Το 1984, οι δύο γιοι του Γιάννη Χήτου, ο Αλκιβιάδης και ο Κώστας ανέλαβαν για λογαριασμό της Coca-Cola την παραγωγή αναψυκτικών στο εργοστάσιό τους στο Ζαγόρι, ενώ παράλληλα άρχισαν να δουλεύουν το σήμα της Tuborg.
Οι συνέργιες με πολυεθνικές εταιρείες είχαν πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Μην ξεχνάτε επίσης, πως η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα προϊόν είναι η αποδοχή του από τις διεθνείς αγορές στις οποίες αξιολογείται με διαφορετικά κριτήρια. Όταν λοιπόν οι σόδες Tuborg πήγαν στη Δανία, για έλεγχο από τη μητρική εταιρεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η γεύση τους ήταν πολύ καλύτερη από την αυθεντική και αυτό οφειλόταν βεβαίως στο νερό των Ζαγοροχωρίων. Οι Δανοί ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού που χρησιμοποιούσε η ελληνική επιχείρηση και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο προερχόταν το νερό αποδείχτηκε προστατευόμενος έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίδρασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ η φυσική κατασκευή του διασφάλιζε το αμετάβλητο της ποιότητας.
Τα ευρήματα οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας τοπικής μονάδας εμφιάλωσης κατ’ ευθείαν από την πηγή, με μηδενική παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Το νερό της περιοχής αποδείχτηκε θησαυρός, καθώς συνδύαζε αξεπέραστη ποιότητα και ιδιαίτερη σύσταση με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, ιδανικό για διαιτολόγιο φτωχό σε Νάτριο.
Τα αδέρφια Χήτου άδραξαν την ευκαιρία και στα μέσα της δεκαετίας του 1980 επένδυσαν στην κατασκευή δύο εργοστασίων εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων. Και τα δύο εργοστάσια εμφιάλωναν νερό χωρίς καμία επεξεργασία, μέσα από αυστηρά τηρούμενες διαδικασίες και ελέγχους, ενώ στη συνέχεια το διέθεταν στην αγορά.
Τις δύο μονάδες εμφιάλωσης διαδέχθηκε μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, η οποία παρήγαγε pet–performs και πλαστικά πώματα, ώστε να στηρίζει με απόλυτο τρόπο την εμφιάλωση του νερού της στα Ζαγοροχώρια. Η επιχείρηση ήθελε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο προϊόν της, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεται σε τρίτους.
Τη διοίκηση έχουν αναλάβει από το 1990 έως και σήμερα τα εγγόνια της επιχείρησης. Πρόκειται για την τρίτη γενιά επιχειρηματιών, η οποία, παρά την κρίση, διακρίνεται για την πολιτική αύξησης των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των μισθών στα προ ύφεσης επίπεδα. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 200, καλύπτοντας τις τρεις βιομηχανικές περιοχές, ενώ, συνυπολογίζοντας και τους εξωτερικούς συνεργάτες ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που απασχολείται από τη Χήτος φτάνει τις 1.200.
Διαβάστε ακόμη:
ΦΙΞ: Όνομα βαρύ σαν (ελληνική) ιστορία
Ποιες είναι οι 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα