Μία «κοιλάδα» από startups αντίδοτο στην πορτογαλική κρίση
- 22/07/2013, 07:12
- SHARE
Τα βήματα του Σαν Φρανσίσκο ακολυθεί η Λισαβόνα, για να ξαναδώσει ζωή στην οικονομία της.
Φιλοδοξώντας να κτίσει μια νέα Silicon Valley, ο δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Ανοίξαμε το πρώτο εκκολαπτήριο startup πέρσι στο κέντρο της Λισαβόνας κι όλοι έλεγαν ότι ήταν ένα χαζό εγχείρημα, αλλά στο τέλος είχαμε 600 υποψήφιους για 60 θέσεις», υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Κόστα, τον Μάιο στα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων για νέους επιχειρηματίες.
Ο νέος ψηφιακός χάρτης για ένα «οικοσύστημα startup» που παρουσίασε, περιλαμβάνει επτά τέτοια εκκολαπτήρια, μερικά από τα οποία έχουν την ενεργή υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτό που κάθε εκκολαπτήριο προσφέρει είναι χώρους γραφείων σε κεντρικά σημεία της πόλης, κατά μήκος του ποταμού Τάγου, σε τιμή ευκαιρίας.
Ο Κόστα προσπαθεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους, που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να δώσουν πάλι ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο έχει ερημώσει εξαιτίας των λουκέτων που έφερε η κρίση.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί στην ύφεση, η ανεργία των νέων έχει φθάσει στο 42%, κι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος από άλλες μητροπόλεις, όπως το Ελσίνκι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, που επιδιώκουν με τη σειρά τους να γίνουν η Silicon Valley της Ευρώπης.
«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια ιστορία επιτυχίας για να μας πάρουν σοβαρά», λέει ο Ζοάο Βασκονσέλος, επικεφαλής της Startup Lisboa, που φιλοξενεί 45 νέες επιχειρήσεις σε ένα εξαώροφο κτίριο ανεκμετάλλευτο επί σειρά ετών.
Αυτήν την επιτυχία μπορεί ίσως να εξασφαλίσουν οι εμπνευστές του Muzzley, μιας εφαρμογής που επιτρέπει να ελέγχει κανείς την τηλεόραση, τις οικιακές συσκευές και ορισμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου μέσω κινητού τηλεφώνου.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε η επόμενη Google», λέει ο Ντομίνγκο Μπρούγκες, συνιδρυτής της Muzzley, του οποίου πελάτες είναι μεταξύ άλλων η Intel Corp, η Volkswagen και η Portugal Telecom.
Η εφαρμογή Muzzley έχει ήδη αποσπάσει χρηματοδότηση 500.000 δολαρίων από την Espirito Santo Ventures, που ανήκει στην ομώνυμη τράπεζα. Ο Μπρούγκες -που απασχολεί άλλα 12 άτομα- επέλεξε ως βάση του την Λισαβόνα αντί για την Silicon Valley όπου διαθέτει γραφεία, λόγω του χαμηλότερου κόστους.
Το ίδιο κι ο 31χρονος Άντονι Ντάγκλας, ιδρυτής της Hole 19 στην Πορτογαλία, που υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει το ίδιο άξια ταλέντα όπως και η Καλιφόρνια, αλλά με χαμηλότερες αμοιβές. Κατά μέσο όρο το εισόδημα ενός μηχανικού της Google ήταν πέρσι 128.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ η Muzzley του Μπρούγκες πληρώνει περίπου 59.000 δολάρια.
«Η κρίση έχει αναγκάσει τους πτυχιούχους εξειδικευμένους επαγγελματίες που εργάζονταν ως υπάλληλοι, να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις», λέει ο Πέδρο Ρότσα Βιέιρα, πρόεδρος και συνιδρυτής της Beta-1 που οργανώνει ένα τετράμηνο πρόγραμμα γνωριμίας νέων επιχειρηματιών με μέντορες από εταιρείες, όπως η Google και η PayPal.
Στο χορό των startups έχουν μπει και τα επενδυτικά κεφάλαια. Το Portugal Ventures, για παράδειγμα σχεδιάζει να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ φέτος, από 12 πέρσι.