Σύνοδος Κορυφής: Οι θέσεις Μητσοτάκη για την αναχαίτιση της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης
- 15/12/2021, 08:47
- SHARE
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 15 Δεκεμβρίου και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου.
Η συνεργασία της Ε.Ε. με τους ανατολικούς γείτονές της θα βρεθεί στο επίκεντρο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία θα μετάσχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία). Η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.
Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης με την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει, τη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υπογραμμίσει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.
Πανδημία, μετάλλαξη «Όμικρον» και εμβολιασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου, καθώς και το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώπιον των 27 θα τεθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ως προϋπόθεση, για την συνέχιση της ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που έχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα στην τελευταία συνέντευξου στον «Τύπο της Κυριακής», ότι η 3η δόση είναι ακόμα πιο απαραίτητη από αυτό το οποίο πιστεύαμε». Είχε εκφράσει μάλιστα την πεποίθηση του ότι η ελληνική πρωτοπορία, πανευρωπαϊκά, στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς θα «είναι μία θετική εξέλιξη η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει και σε μία πιο γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του κύματος το οποίο μας ταλαιπωρεί έντονα».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ετοιμάζεται η λήψη ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «σχεδιάζουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για συνολική και συνοπτική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Για την έως τώρα στήριξη από το κράτος, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα και έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, όπου η αύξηση είναι 195,43 ευρώ και οι συνολικές μειώσεις από το κράτος και την επιχείρηση της τάξης των 117,41 ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν καλύπτεται όλο το πρόβλημα και προσπαθούμε με επισπεύδοντα το υπουργείο Ενέργειας για επόμενες κινήσεις και τον Δεκέμβριο και το 2022».
Τέλος, οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε., με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.
Το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.