Σχέδια για πρόστιμο-«μαμούθ» στην BNP Paribas

Σχέδια για πρόστιμο-«μαμούθ» στην BNP Paribas

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν πάνω από 5 δισ. δολάρια από την τράπεζα.

Η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας BNP Paribas υποχώρησε κατά 3% στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών, λόγω ανησυχίας ότι οι Αρχές των ΗΠΑ θα ζητήσουν από την τράπεζα ποσό υψηλότερο των 5 δισ. δολαρίων για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και του Σουδάν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το ποσό που θα ζητήσουν οι αμερικανικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουν για τις συναλλαγές της τράπεζας με χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν και το Σουδάν, έχει κλιμακωθεί και τώρα υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,6 δισ. δολάρια που συμφώνησε να καταβάλει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse για να διευθετήσει την εναντίον της δίωξη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησε στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και το τελικό ποσό μπορεί να αλλάξει, δήλωσε μία πηγή. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν ότι οι αμερικανικές Αρχές ζητούν τουλάχιστον 3,5 δισ. δολάρια για να διευθετήσουν την υπόθεση της BNP. Αν το πρόστιμο υπερβεί τα 7 δισ. δολάρια, αυτό θα υπονόμευε τη διανομή μερίσματος από τη BNP και θα μπορούσε να εμποδίσει τη γαλλική τράπεζα να διατηρήσει τον δείκτη κεφαλαίων της πάνω από το 10%, σύμφωνα με αναλυτή της τράπεζας Mediobanca.

Όπως και στην περίπτωση της Credit Suisse, οι Αμερικανοί εισαγγελείς επιδιώκουν την παραδοχή της ενοχής από τη BNP, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να χρειασθεί περισσότερα από τα 1,1 δισ. δολάρια, που είχε σχηματίσει ως αποθεματικό για τη διευθέτηση της υπόθεσης. Ο διακανονισμός, που θα προβλέπει το μεγαλύτερο πρόστιμο για την παραβίαση κυρώσεων κατά χωρών, μπορεί να ανακοινωθεί από τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, η διευθέτηση της δίωξης κατά της Credit Swiss με την πληρωμή του προστίμου 2,6 δισ. δολαρίων ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ελβετικές τράπεζες να λύσουν τις διαφορές τους με τις ΗΠΑ, μετά από χρόνια αδιεξόδων και αβεβαιότητας.

Η συμφωνία προσφέρει «ανάσες» για τη σύναψη και άλλων διακανονισμών, δήλωσε χθες η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Εβελίν Βίντμερ – Σλουμπφ στη Βέρνη. «Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να βρεθεί λύση για τις άλλες τράπεζες», δήλωσε η υπουργός. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στη συμφωνία με την Credit Suisse μετά από χρόνια ερευνών σε περισσότερες από δέκα ελβετικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και στη Julius Baer, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της χώρας. Πολλές από τις εταιρείες είναι κοντά σε διακανονισμούς, δήλωσε αναλυτής τράπεζας στη Ζυρίχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: «Δάσκαλος» φοροδιαφυγής η Credit Suisse

Σχέδιο συνωμοσίας από τρεις τραπεζικούς «κολοσσούς»

Το παγκόσμιο οικονομικό έγκλημα εξακολουθεί να ανθεί