Σταθερό θεσμικό πλαίσιο ζητά η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Σταθερό θεσμικό πλαίσιο ζητά η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Photo:

Η ετήσια έκθεση της Ένωσης τονίζει τις προοπτικές της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία.

Φωτογραφία αρχείου

Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην ελληνική οικονομία, λόγω και του αυξημένους μεγέθους της παγκοσμίως, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί ένα σταθερό και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, τονίζεται στην ετήσια Έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που υπογραμμίζει ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας πλησιάζει στο τέλος της και τα δομικά μέτρα των τελευταίων δύο ετών, αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα.

Το ελληνικό νηολόγιο το 2013 αριθμούσε 802 πλοία (χωρητικότητας άνω των 1.000 gt) που ισοδυναμούσαν με 41.829.594 gt., ενώ η ελληνόκτητη ναυτιλία παρέμεινε στην πρώτη θέση διεθνώς, βάσει χωρητικότητας, με 3.669 πλοία, μεγαλύτερα των 1.000 gt.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση, τα έσοδα από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα στη χώρα μας, ανήλθαν σε 12.089,90 εκατ.ευρώ, έναντι 13.287 εκ. ευρώ το 2012, ενώ η ναυτιλία παρείχε άμεσα ή έμμεσα απασχόληση σε 192.000 άτομα στα πλοία και στην ξηρά, στο ναυτιλιακό πλέγμα δραστηριοτήτων (maritime cluster).

Για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το 2013 θα δώσει έναυσμα σε νέες εξελίξεις το 2014, όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος που τώρα ανέρχεται στο 172% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), και η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, θα ελαφρυνθεί από μέρος του χρέους της.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η έκθεση, έχουν την βεβαιότητα ότι, έπειτα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά ένα ήπιο ποσοστό 0,6% το 2014 και θα επανέλθει σε πιο εύρωστα ποσοστά από το 2015.

Η πιστωτική ασφυξία στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, που οφείλεται στην αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να διαχειρισθεί το χαρτοφυλάκιο των επισφαλών δανείων και το «κούρεμα» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε δάνεια με κρατική εγγύηση, αναμένεται ότι θα διορθωθεί το 2014, μέσω των σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Το 2013, τα οικονομικά στοιχεία του, υπό ελληνική σημαία, στόλου παρέμειναν αρκετά ικανοποιητικά. Παρά την ύφεση, υπερπροσφορά χωρητικότητας, ασταθή ναυλαγορά, μειωμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε σε χωρητικότητα (dwt) και σε αριθμό πλοίων.

Το ελληνικό νηολόγιο αριθμούσε 802 πλοία (χωρητικότητας άνω των 1.000 gt) που ισοδυναμούσαν με 41.829.594 gt. και η ελληνόκτητη ναυτιλία παρέμεινε στην πρώτη θέση διεθνώς.

Ειδικότερα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.669 πλοία (μεγαλύτερα των 1.000 gt) με 261,63 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας το 16,16% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt2..

Η ελληνική σημαία κατέχει την έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη (σε dwt) και τη δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) (σε gt). Ο ελληνόκτητος στόλος υπό σημαίες κρατών μελών της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 46,72% της κοινοτικής χωρητικότητας (σε dwt). Επιπροσθέτως, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 18,51% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (αργού πετρελαίου), το 23,32% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt και το 13,81% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου σε χωρητικότητα dwt (εξαιρουμένων των υπό ναυπήγηση πλοίων).

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 371 πλοία (άνω των 1.000 gt) συνολικής χωρητικότητας 32,6 εκ. dwt.

Από τα πλοία αυτά, 149 είναι δεξαμενόπλοια που αντιπροσωπεύουν το 18,32% της παγκόσμιας ναυπηγούμενης χωρητικότητας (σε dwt) και συμπεριλαμβάνουν 58 δεξαμενόπλοια LNG/LPG που αντιστοιχούν στο 25,94% της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt) και 51 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου που αντιστοιχούν στο 14,24% της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt), καθώς και 169 φορτηγά πλοία που αντιστοιχούν σε 15% της συνολικής ναυπηγούμενης χωρητικότητας στην κάθε κατηγορία αντιστοίχως και 48πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αντιστοιχούν σε 7,08% της ναυπηγούμενης χωρητικότητας (dwt).

Οι παραγγελίες της ελληνικής πλοιοκτησίας, το 2013, εξακολουθούν να υποδηλώνουν μία τάση διαφοροποίησης προς εξειδικευμένα πλοία όπως τα LNG/LPG, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ.Βενιάμης αναφέρει στο εισαγωγικό μήνυμά του στην έκθεση: “Παρά την άμεση ανταπόκριση της ναυτιλιακής μας κοινότητας να συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, που κατέληξε στην επιτυχή ολοκλήρωση και υπογραφή ενός συνυποσχετικού με τον πρωθυπουργό, για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας της για μια τριετία, υπήρξε νομοθετική επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων που αποτελεί συνταγματική εκτροπή και κλονίζει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και του ναυτιλιακού κλάδου”.

«Κάθε Κράτος που επιθυμεί να έχει παρουσία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι με μια ανταγωνιστική ναυτιλία και να εισπράττει τα αντίστοιχα οφέλη από την οικονομική, πολιτική και στρατηγική διάσταση αυτής, πρέπει να την προσεγγίζει με μακροπρόθεσμη και σταθερή πολιτική» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοί είναι οι δέκα μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές

Πως φορολογούνται οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία

«Στροφή» στο LNG επιδιώκει η ελληνική ναυτιλία