Aυτά είναι τα σημαντικότερα επιχειρηματικά deals του 2021
- 26/12/2021, 15:20
- SHARE
Από την Μαρία Ακριβού
Η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίζεται από έντονη επενδυτική δραστηριότητα και deals που αλλάζουν για ακόμα μια φορά τον επιχειρηματικό χάρτη, αλλά και την ισορροπία της ελληνικής αγοράς.
Το 2022 προμηνύεται ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς το ζεστό χρήμα που θα πέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων μιας και το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης ευνοεί τις κοινοπραξίες και τις εξαγορές.
Πάμε να δούμε μερικά από τα σημαντικότερα deals που σφράγισαν το 2021.
Ο επιχειρηματικός “γάμος” Chipita - Mondelez
Δυο δις δολάρια ξόδεψε ο αμερικανικών συμφερόντων όμιλος Mondelēz International για να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία παραγωγής σνακ Chipita του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με στόχο να επεκτείνει την παρουσία του στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Chipita διαθέτει τεχνογνωσία, εξωστρέφεια, πολυετή εμπειρία – δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια – κατέχει ηγετικό ρόλο και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην κατηγορία προϊόντων ζύμης και πρωινού σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι πωλήσεις της το 2020 ξεπέρασαν τα 580 εκατ. δολάρια το 2020. Στο διευρυμένο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο εντάσσονται τα κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti. Μάλιστα, ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα σε πολλές χώρες, λόγω της ισχυρής καινοτομίας της και των δυνατοτήτων παραγωγής που διαθέτει.
Inform Lykos και Cloudfin
Ένα επιχειρηματικό deal που οδήγησε στη δημιουργία ενός ισχυρού εταιρικού σχήματος στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν αναμφίβολα ο «γάμος» της INFORM με την CloudFin. H ελληνική εισηγμένη με ιστορία 120 ετών στην ελληνική αγορά προχώρησε τον Φεβρουάριο στην υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της Κυπριακής εταιρείας CLOUDFIN LTD με τίμημα 1 εκατ. ευρώ.
Το πάντρεμα αυτό σηματοδοτεί την μετάβαση στην νέα εποχή ψηφιοποίησης, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματοποίησης διαδικασιών, μέσα από ένα όχημα με πολυετή παρουσία και τεράστιο credibility στις αγορές τις οποίες δραστηριοποιείται. H συμμετοχή της INFORM στη μετοχική σύνθεση της CloudFin, προέκυψε ως φυσική συνέχεια της αγαστής συνεργασίας που είχαν οι δυο εταιρίες τα τελευταία χρόνια και οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε σύντομο διάστημα.
Pet City και BC Partners
Το 2021 σφραγίζεται από συνένωση δυνάμεων μεταξύ BC Partners και Pet City με την πρώτη να αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ, που απολαμβάνει ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά.
Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της BC Partners GR Investment LP, ενός fund ειδικού σκοπού, που επιδιώκει να επενδύσει και να υποστηρίξει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η BC Partners επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς έχει ήδη τοποθετηθεί στην PetSmart, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ, στην Chewy, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση 32 δισ. δολαρίων περίπου, και στη VetPartners, τον κορυφαίο διαχειριστή κτηνιατρικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα χέρια της λουξ το 42,34% της Δίρφυς
Με μια κίνηση ματ που διευρύνει ακόμη περισσότερο το πεδίο των δραστηριοτήτων της η λουξ Μαρλαφέκας εξασφαλίζει την είσοδό της στην αγορά του νερού αποκτώντας το 42,34% των μετοχών της εταιρίας εμφιάλωσης Νερού Δίρφυς, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πλειστηριασμού, έναντι ποσού 1,2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο παρατηρείται έντονη επενδυτική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα μιας και αφορά ένα βασικό αγαθό με σταθερή καταναλωτική ζήτηση.Η Δίρφυς, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια, εμφάνισε το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 6,36 εκατ. ευρώ από 5,609 εκατ. ευρώ και αποτέλεσμα προ φόρων 106.678 ευρώ έναντι ζημιών 59.618 ευρώ.
United Group και Wind Hellas
Το φετινό καλοκαίρι ήταν θερμό για την WIND Ελλάς η οποία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι η μητρική της εταιρεία Crystal Almond Holdings Limited έχει έρθει σε οριστική συμφωνία με την United Group, κορυφαίο φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την εξαγορά του 100% των μετοχών της.
Μάλιστα λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η τρέχουσα χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, άνευ προϋποθέσεων, την εν λόγω εξαγορά δίνοντας το πολυπόθητο «πράσινο φως». Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αποτελώντας την μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου.
Να σημειωθεί ότι η WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δις ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών και νέων τεχνολογιών, όπως δίκτυα οπτικών ινών και 5G που αλλάζουν την καθημερινότητά μας.
Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Η 7η Ιουλίου ήταν μέρα ορόσημο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανση τους. Πιο συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της «Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ» προσφέροντας το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του άγγιξε τα 37,2 εκατ. ευρώ έναντι των 30 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε την εξαγορά των Ναυπηγείων από την κυπριακή Forest Group συμφερόντων Προκοπίου. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους έως του ποσού των 48 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να καλυφθούν από τον ειδικό διαχειριστή. Η ειδική διαχείριση θα εισπράξει 25,2 εκατ. ευρώ από την συναλλαγή με την Forest Group, αλλά θα εισπράξει και αξιώσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ που έχουν προκύψει από διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και περί τα 5 εκατ. ευρώ από την πώληση κινητών μέσων και εξοπλισμού των ναυπηγείων.
Skroutz.gr και SendX
To 2021 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Skroutz.gr η οποία προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του «last-mile», εξαγοράζοντας κατά 100% της MYJOBNOW Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX.
Η απόκτηση της εταιρίας εντάσσεται στο όραμα και την στρατηγική ανάπτυξης της Skroutz να προσφέρει «τη βέλτιστη εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών» σε κάθε στάδιο του ταξιδιού του χρήστη. Η στρατηγική αυτή επένδυση θα επιτρέψει στην Skroutz να αναπτύξει το κομμάτι των ταχυμεταφορών, δημιουργώντας το δικό της δίκτυο και καλύπτοντας το «last mile» που αφορά την παράδοση των παραγγελιών στους καταναλωτές. Επιπλέον, ενισχύεται η δυναμική του Marketplace της με νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Στα χέρια της Macquarie κατέληξε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το τίμημα ανήλθε στο ποσό των 2,116 δισ. Ευρώ και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα 804 εκατ. ευρώ εξ αυτών αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ.
Το ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ διεκδίκησαν 4 “μνηστήρες” μεταξύ των οποίων CVC Capital Partners, KKR, Macquarie και First Sentier Investors και το τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή του θεωρείται το υψηλότερο που έχει προσφερθεί ποτέ για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας.
Ιταλικός αέρα στην ΔΕΠΑ
Με ιταλικό πλέον αέρα χαράσσει την αναπτυξιακή της στρατηγική η ΔΕΠΑ, καθώς τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης φυσικού αερίου πέρασαν στη δικαιοδοσία της Italgas. Το συγκεκριμένο deal έρχεται σχεδόν χρόνια μετά την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία Senlfouga με μέτοχο πλειοψηφίας την ιταλική Snam. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ιταλική εταιρεία υπέβαλε βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά έπειτα από πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, ανήλθε σε 733 εκατ. ευρώ.
Την προσφορά έκαναν αποδεκτή και τα ΕΛΠΕ, τα οποία διέθεσαν μέσω του διαγωνισμού το 35% που κατέχουν στην εταιρεία και αναμένεται να βάλουν στα ταμεία τους 256,5 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της πώλησης.
CVC Capital και Vivartia
Νέα σελίδα και για την Vivartia, η οποία για 3η φορά στην 16χρονη πορεία της αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα ηνία ανέλαβε μέσα στη χρονιά η CVC Capital.
Η πρόταση του CVC, η οποία είχε εγκριθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2020 από το διοικητικό συμβούλιο της MIG, προέβλεπε την καταβολή 175 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Vivartia, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.13 εκατ. ευρώ.
Το δημιούργημα των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου πήρε σάρκα και οστά το 2006 έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων για να περάσει ένα χρόνο μετά υπό τη σκέπη της MIG.
e-food και Kiosky’s
Υπό την ομπρέλα της Delivery Hero της μητρικής εταιρείας του Efood πέρασαν οι εταιρείες του ομίλου Μούχαλη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χονδρικής και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ καθώς και στον κλάδο του e-commerce.
Η συγκεκριμένη επιχειρηματική τοποθέτηση επιβεβαιώνει στην πράξη την πρόθεση της Delivery Hero να εισέλθει δυναμικά στην αγορά της μικρής λιανικής που έχει τζίρο 8 δισ. ευρώ και αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού η εταιρεία αποκτά και φυσικά σημεία πώλησης, ενισχύοντας παράλληλα και το δίκτυο των dark stores της. Η “συνένωση” δυνάμεων δεν ήταν τυχαία αφού πριν από την εξαγορά οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν αποκλειστικά για την προμήθεια προϊόντων περιπτέρων και σούπερ μάρκετ με 1.200 κωδικούς για την περιοχή της Αττικής, δηλαδή για την υπηρεσία food market που παρέδιδε είδη μικρής λιανικής εντός 25 λεπτών, μέσω του δικτύου των περιπτέρων και καταστημάτων Kiosky’s