Εστίαση: Αντισταθμιστικά ζητούν οι επιχειρήσεις μετά τα νέα μέτρα για την Covid
- 28/12/2021, 10:41
- SHARE
Σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης που μπαίνουν στο επίκεντρο του νέου πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας προσανατολίζονται αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επιχειρηματιών.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως από μικρές επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μπαρ, καθώς και νυχτερινά κέντρα που πλήττονται με τους περιορισμούς στο ωράριο.
Για στοχοποίηση του κλάδου μιλούν στο Fortune Greece επιχειρηματίες που είχαν προσδοκίες από τα έσοδα αυτής της περιόδου. Ας σημειωθεί ότι πολλοί είχαν επενδύσει σε ανακαινίσεις καταστημάτων την περίοδο του lockdown προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες με την επανεκκίνηση. Από τον Νοέμβριο ωστόσο που εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σταδιακά εξανεμίζονται τα οφέλη που αποκόμισε ο κλάδος από το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση έτεινε σε επίπεδα κανονικότητας λαμβάνοντας ώθηση και από την ανάκαμψη του τουρισμού.
Το “άτυπο lockdown”, όπως χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες το τελευταίο δίμηνο, έχει συσσωρεύσει σημαντικές απώλειες στον κλάδο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η ζημιά υπολογίζεται σε 50%.
Πρακτικά, η ελεύθερη είσοδος στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο για νοσήσαντες και εμβολιασμένους έχει μειώσει την πελατεία της αγοράς κατά 50%. Ειδικά τις καθημερινές η πτώση τζίρου σε πολλές επιχειρήσεις φτάνει το 80 – 90% ενώ η καταναλωτική κίνηση περιορίζεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Με τα νέα μέτρα, μικρές επιχειρήσεις, των 3-5 ατόμων, κυρίως μπαρ αλλά και νυχτερινά μαγαζιά, στερούνται ζωτικό χρόνο δραστηριότητας αφού τα περισσότερα ανοίγουν μετά τις 9.00 το βράδυ. Με την μείωση του ωραρίου έως τις 12.00 χάνουν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής πελατείας τους, όπως αναφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουν τα αιτήματα για αντισταθμιστικά μέτρα, όπως διατυπώθηκαν στην μαζική απεργία του κλάδου την 16η Νοεμβρίου.
Μεταξύ άλλων ζητούν: δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμενους και ανεμβολιαστους, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, συνέχιση του μέτρου επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για το 2020 και το 2021, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση πάντως κρατά “μικρότερο καλάθι” μελετώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών και περίοδο αναστολής πληρωμών για τις επιστρεπταίες προκαταβολές σε συνέχεια αιτήματος της ΠΟΕΣΕ.