Κτήμα Semeli: Το οινοποιείο που άλλαξε τον οινικό χάρτη της Νεμέας
- 01/01/2022, 18:00
- SHARE
Σε ένα οινοποιείο-κόσμημα, στην «καρδιά» της Πελοποννήσου, στο Κούτσι Νεµέας, στα 600 µέτρα υψόµετρο, οι λάτρεις του οίνου έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν από πρώτο χέρι όλη την εµπειρία: από το αµπέλι µέχρι την οινοποιητική διαδικασία και την εµφιάλωση, αλλά και να µυηθούν στα µυστικά του ποιοτικού κρασιού. Ο λόγος για το ανακαινισµένο Κτήµα Semeli, το οποίο ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά κρασιά του και τη µοναδική αισθητική που το καθιστά «case study» στην ευρύτερη περιοχή.
Το ήπιο µεσογειακό κλίµα και το εξαιρετικό terroir, σε συνδυασµό µε την εξειδικευµένη τεχνογνωσία των οινοποιών και το αρµονικό ταίριασµα γηγενών και επιλεγµένων διεθνών ποικιλιών, συντελούν στην παραγωγή κρασιών µε ιδιαίτερη «ταυτότητα», τα οποία έχουν κερδίσει την αναγνώριση των ειδικών και έχουν κατακτήσει τις καρδιές των οινόφιλων σε όλο τον κόσµο.
Το πολυµορφικό και γεµάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το υπέροχα γευστικό και φρουτώδες Μοσχοφίλερο, ο λεπταίσθητος Ροδίτης και η αρωµατική Μαλαγουζιά συνδυάζονται συχνά µε αγαπηµένες διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer. Το αποτέλεσµα είναι η δηµιουργία συναρπαστικών κρασιών µε πολυδιάστατο χαρακτήρα, γευστικό βάθος, ισορροπία και ευχάριστη επίγευση.
«To Κτήµα Semeli δηµιουργεί και αναπτύσσεται στην περιοχή, και έχει συνδέσει την ύπαρξή του µε αυτήν. Αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας εργαζόµενους από τη Νεµέα και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, το οινοποιείο συνεργάζεται µε τους τοπικούς φορείς και πραγµατοποιεί διαρκείς δράσεις, µε στόχο την τουριστική και πολιτιστική αναβάθµιση του τόπου» τονίζει στο Fortune η πρόεδρος του Κτήµατος Semeli, Σοφία Στάικου.
Ενδεικτικό της δυναµικής του οινοποιείου είναι το έντονο εξαγωγικό αποτύπωµα που αφήνει στις διεθνείς αγορές, το οποίο ενισχύει σηµαντικά την αναπτυξιακή του πορεία. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 30% των πωλήσεων, ποσοστό το οποίο αυξάνεται χρόνο µε τον χρόνο. Ωστόσο, όπως υπογραµµίζει ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, γενικός διευθυντής του Κτήµατος Semeli, οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού εξακολουθούν και είναι δυσανάλογες της υψηλής ποιότητας και του µεγέθους του ελληνικού αµπελώνα. «Για τον λόγο αυτό γίνονται συντονισµένες προσπάθειες σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς, µε σκοπό την ενίσχυση της εικόνας του ελληνικού οίνου στον διεθνή καταναλωτή. Συνολικά εξάγουµε σε 26 χώρες, µε σηµαντικότερες αγορές τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ στην Ευρώπη έχουµε έντονη παρουσία στη Γερµανία, και τη Μεγάλη Βρετανία. Στον εξαγωγικό µας χάρτη συµπεριλαµβάνονται και αγορές όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ενώ στους προσεχείς στόχους µας είναι η επέκταση στην Κίνα και η είσοδος στη Ρωσία» αποκαλύπτει ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος.
Με δεδοµένο ότι ο καταναλωτής του 21ου αιώνα είναι περισσότερο «ψαγµένος», πιο απαιτητικός, αναζητά το «value for money» και επενδύει στην εµπειρία, το Οινοποιείο Semeli διαφοροποιείται έναντι του ανταγωνισµού, ενισχύοντας την ποιότητά του από το επίπεδο του τρύγου ως το τελικό προϊόν, δηµιουργώντας ταυτόχρονα καινοτόµα προϊόντα σύµφωνα µε τις διεθνείς τάσεις. Παράλληλα, διευρύνει τις προσφερόµενες υπηρεσίες, προάγοντας τον οινοτουρισµό και την υψηλής ποιότητας φιλοξενία, καθιστώντας το Κτήµα Semeli, ένα µοναδικό προορισµό και τη διαµονή σε αυτό µια ξεχωριστή εµπειρία.
Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά που θα συγκεντρώνει το οινοποιείο του µέλλοντος, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος αναφέρει πως οι παγκόσµιες τάσεις οδηγούν σε παραγωγή κρασιών µε όσο το δυνατόν λιγότερες παρεµβάσεις, µε αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής και ταυτόχρονη χρήση διαδικασιών φιλικότερων προς το περιβάλλον. «Στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών, µε το χαµηλότερο δυνατό ή και µηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωµα» λέει χαρακτηριστικά.
Όσο για το ποιος στέφεται νικητής στην αέναη µάχη µεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού, η απάντησή του ξαφνιάζει, αφού το τελευταίο χρονικό διάστηµα κερδίζει έδαφος το rosé, καθώς τα κρασιά «τύπου Προβηγκίας» ανεβαίνουν διεθνώς. Η τάση αυτή έχει επηρεάσει, όπως λέει, και την ελληνική αγορά, όπου πλέον γίνονται πολύ καλές προσπάθειες και από Έλληνες παραγωγούς. Παρ’ όλα αυτά, το λευκό κρασί συνεχίζει να έχει το µεγαλύτερο κοµµάτι της κατανάλωσης, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60%.
Αναµφίβολα, η τρέχουσα χρονιά ήταν ορόσηµο για το Κτήµα Semeli, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης επενδυτικού προγράµµατος που αγγίζει τα πέντε εκατ. ευρώ, θέτοντας τα δύο τελευταία χρόνια στις προτεραιότητές του και τη φιλοξενία και διαµονή των επισκεπτών. Δέκα µοναδικές σουίτες περιµένουν τον επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει τους δρόµους του κρασιού, της ιστορίας του τόπου, που θέλει να συναντήσει τον Ηρακλή και τους άθλους της πελοποννησιακής γης, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βιώσει την απόλυτη εµπειρία, αξιοποιώντας όλες του τις αισθήσεις.
Στο Κτήµα Semeli απασχολούνται 25 εργαζόµενοι, που προέρχονται όλοι από την τοπική κοινωνία και η δυνατότητα παραγωγής του ξεπερνά το 1.000.000 φιάλες. Οι εκτιµήσεις είναι ότι φέτος η εταιρεία θα κλείσει µε καθαρές πωλήσεις 3,5 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση είναι µέσα στην επόµενη διετία να τοποθετηθεί στο top 5 των ελληνικών οινοποιείων, αποτελώντας παράλληλα έναν κορυφαίο οινικό προορισµό.
«Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν τόσο σε επίπεδο εξοπλισµού όσο και σε επίπεδο σύγχρονων τεχνικών, µε σκοπό την αναβάθµιση των υπηρεσιών και των προϊόντων του Κτήµατος» καταλήγει η κυρία Στάικου.
Προτεραιότητα για την ίδια παραµένει η προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, στην παραγωγή χρησιµοποιούνται οι πιο σύγχρονες µέθοδοι που προσοµοιάζουν στις φυσικές, ώστε να µην τραυµατιστεί η πρώτη ύλη και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.
Στόχος είναι µέσα στην επόµενη διετία το Κτήμα Semeli να τοποθετηθεί στο top 5 των ελληνικών ποιοτικών οινοποιείων, αποτελώντας κορυφαίο οινικό προορισμό.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.