H ενεργειακή µετάβαση στο «τραπέζι» του CEO Initiative Forum
- 07/01/2022, 15:54
- SHARE
Στο CEO Initiative Forum, που πραγµατοποιήθηκε µε σηµαντική επιτυχία στις 23 Νοεµβρίου από το Fortune Greece και την εταιρεία Tsomokos, ένα από τα θέµατα που αναλύθηκαν είναι αυτό της ενεργειακής µετάβασης και της κλιµατικής κρίσης. Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η «απεξάρτηση των οικονοµιών µας από τον άνθρακα», η οποία «απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους», είναι πρόκληση αλλά και µοναδική ευκαιρία για την αντιµετώπιση µιας «απειλής παγκόσµιας κλίµακας». Βασικό στοιχείο του ελληνικού σχεδίου είναι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές µονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028 και να µειώσουµε τα αέρια θερµοκηπίου κατά 55% έως το 2030, ενώ η πολιτεία στοχεύει να κινητοποιήσει πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, ώστε να γίνει πράξη ο στόχος της «πράσινης» µετάβασης.
Πλέον κυβερνήσεις, θεσµικοί φορείς και οργανισµοί καλούνται να εργαστούν συλλογικά για την αλλαγή του ενεργειακού µείγµατος και τη µετάβαση στην καθαρή ενέργεια µε βιώσιµους όρους. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δηµοσιογράφους Πέννυ Κούτρα, τοποθετήθηκαν οι Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος & CEO ΑΔΜΗΕ, Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO ΔΕΗ Ανανεώσιµες, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος Eunice Energy Group, Ανδρέας Ταπραντζής, CEO AVIS, και ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power & πρόεδρος Solar Power Europe.
Ανδρέας Tαπραντζής ΑVIS
Η AVIS πρωτοπορεί και θα εξακολουθήσει να πρωτοπορεί στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, αλλά ίσως πρέπει να το δούμε λίγο συνολικότερα και για τον κόσμο και για τη χώρα. Η ηλεκτροκίνηση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Αλλά για να καταλάβουμε λίγο τους ρυθμούς και για να γίνει αντιληπτό πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό και τι απαιτεί, θα παραθέσω κάποιους αριθμούς. Στον πλανήτη υπάρχει περίπου ένα δισεκατομμύριο επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία παράγουν χοντρικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% της παγκόσμιας ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου. Άρα, φανταστείτε ένα αυτοκίνητο να παράγει περίπου τρεις μετρικούς τόνους CO2 με τη μέση χρήση που κανείς υπολογίζει. Στην Ελλάδα τα μεγέθη είναι περίπου αντίστοιχα. Έχουμε ένα σύνολο αυτοκινήτων περίπου πέντε εκατομμυρίων και από αυτά κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση περίπου τα 3,5 εκατομμύρια, παράγοντας σημαντικό όγκο αερίων θερμοκηπίου. Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει αυτό; Κάθε χρόνο έχουμε 100.000 νέα οχήματα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι τώρα έχουν ένα μερίδιο αγοράς το οποίο διαμορφώνεται κάτω από 10%. Κάντε μόνοι σας τη διαίρεση για να δείτε πόσες δεκαετίες χρειάζονται για να έχουμε ένα σημαντικό «impact» σε αυτό το θέμα. Παράλληλα, δισεκατομμύρια πρέπει να επενδυθούν σε υποδομές.
Aριστοτέλης Χαντάβας Εnel Green Power
Bιώνουμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι ένα γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι είναι μονόδρομος για όλες τις χώρες, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία αλλά και ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρισμού, η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Η ENEL, ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, είναι πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη διαδικασία. Απανθρακοποιούμε το ενεργειακό μας μείγμα σε αρκετές χώρες και αυτήν τη στιγμή έχουμε ανακοινώσει το πιο φιλόδοξο πλάνο νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θεωρώ ότι και στη χώρα μας πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο. Στην Ελλάδα είμαστε μία από τις ηγετικές ενεργειακές εταιρείες με παρουσία τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς έχουμε επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχουμε 59 έργα σε 24 διαφορετικούς νομούς. Ως χώρα έχουμε κάνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των συνθηκών προσέλκυσης επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις, όπως στην ενίσχυση των δικτύων, στο «ξεπάγωμα» της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων αποθήκευσης και ΑΠΕ μαζί, όπως και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μάνος Μανουσάκης Α∆ΜΗΕ
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης και κατ’ αυτή την έννοια ο διαχειριστής πρέπει να είναι ο «enabler» της. Στην Ελλάδα ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει τις επενδύσεις του, τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση, τα τελευταία 4,5 χρόνια κατά 30% και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα την έχει αυξήσει κατά 100%, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αναπτύσσονται από τις εταιρείες που έχουμε σήμερα μαζί μας και από άλλες να συνδράμουν στην ταχύτατη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος που απαιτείται.
Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει τις επενδύσεις. Είναι γνωστό στην αγορά ότι έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Βορείων Κυκλάδων, των σημαντικών «χαρτιών» του ελληνικού Τουρισμού, και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε, καθώς έχει ολοκληρωθεί πια ο διαγωνισμός, τη σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης, ένα έργο που κοστίζει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα βγαίνουν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά: τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, έργα που θα κοστίσουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς βλέπουμε ότι υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη του δικτύου, προκειμένου να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.
Κωνσταντίνος Μαύρος ∆ΕΗ Ανανεώσιµες
Ζούμε μια ενεργειακή μετάβαση, έναν μετασχηματισμό της οικονομίας παγκοσμίως, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση των οικονομιών, αποκεντρωμένη παραγωγή και βεβαίως ψηφιοποίηση των δικτύων για να πετύχουμε βελτιστοποίηση, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν αυτά αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο ένας παράγοντας. Ο άλλος είναι η ενεργειακή κρίση. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και να πάμε πολύ πιο επιθετικά. Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι συγκυριακή, οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα, και η λύση είναι η ενεργειακή μετάβαση. Και αυτό το τονίζω, διότι υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να μιλήσουν για το αντίθετο, κάτι το οποίο αποτελεί στρέβλωση της πραγματικότητας. Η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα πρέπει να οδηγηθεί και οδηγείται αυτήν τη στιγμή από τον όμιλο ΔΕΗ, ως τον βασικό ενεργειακό πυλώνα. Η ΔΕΗ ανανεώσιμες είναι «μοχλός», όπως όλες οι εταιρείες του κλάδου για τις ΑΠΕ, και υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς μέχρι το 2026. Άλλωστε, προς αυτό κινούμαστε και αυτό καταδείχθηκε το τελευταίους μήνες με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήσαμε, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα διοχετευθεί σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών.
Γιώργος Πεχλιβάνογλου Eunice Energy Group
Θεωρώ ότι οι ΑΠΕ αποτελούν πραγματικά μονόδρομο και έχει αποδειχθεί πλέον, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε. Ωστόσο, πρέπει να δούμε νομίζω και ολιστικά το ζήτημα -τόσο τη μετάβαση των νησιών που είναι πολύ σημαντικοί υβριδικοί σταθμοί- όσο και το κεντρικό δίκτυο. Πρέπει σε όλες τις κλίμακες νομίζω να περάσουμε στο κομμάτι της μετάβασης. Μην ξεχνάμε ότι οι ΑΠΕ προσφέρουν και την ευκαιρία να αναπτύσσουμε έργα ακόμη και μικρής κλίμακας, ακόμα και ιδιωτικού συμφέροντος, βάζοντας πρακτικά όλους τους παίκτες μέσα στην αγορά, δημιουργώντας έτσι ένα πιο δημοκρατικό σύστημα ενέργειας. Η κοινωνία παραδοσιακά στον χώρο της ενέργειας έχει τη μεριά του καταναλωτή. Εμείς, λοιπόν, έχουμε εισαγάγει τον όρο του «net prosumer», που είναι ο καταναλωτής (consumer), ο παραγωγός (producer) και το net (network) που ουσιαστικά βάζει κάθε νοικοκυριό ενεργά στο κομμάτι της ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον πέρα από καταναλωτές, οι τοπικές κοινωνίες είναι και παραγωγοί όχι μόνο από τα έργα ΑΠΕ των εταιρειών αλλά και τοπικά στα σπίτια και στις επιχειρήσεις του καθενός. Είναι μέλη του δικτύου και πλέον με τη διάσπαρτη αποθήκευση μπορούν να συμμετέχουν στο νέο σύστημα, το λεγόμενο «virtual power plant», τα εικονικά δηλαδή εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τα οποία δρουν για την ενίσχυση της μετάβασης.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.