Στο εδώλιο ο Πέρβεζ Μουσάραφ
- 20/08/2013, 11:58
- SHARE
Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας του Πακιστάν κατηγορείται για τη δολοφονία της αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο.
Σε μια χωρίς προηγούμενο απόφαση για το Πακιστάν -που διοικείται από στρατιωτικούς τα μισά από τα 66 χρόνια της ιστορίας του- ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις τρομοκρατίας, απήγγειλε επίσημα κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ για δολοφονία, συνομωσία για διάπραξη δολοφονίας και διευκόλυνση δολοφονίας. Η διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σε κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας, διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και όπως είπε ο δικηγόρος του Μουσάραφ, ο πρώην στρατηγός, αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Η Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε το 2007 ενώπιον χιλιάδων οπαδών της κατά τη διάρκεια προεκλογικής της συγκέντρωσης, από διπλή επίθεση καμικάζι βομβιστή και ενόπλου, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή της στο Πακιστάν από την αυτοεξορία της στη Βρετανία. Η τότε κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι οι Ταλιμπάν κρύβονται πίσω από την δολοφονία και ο ίδιος ο Μουσάραφ είχε ισχυριστεί ότι είχε προειδοποιήσει την αντίπαλό του για τις απειλές κατά της ζωής της. Ωστόσο, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2010 ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κ.Μουσάραφ δεν παρείχε ικανή προστασία στην Μπούτο, πόρισμα που τότε το περιβάλλον του χαρακτήρισε «ασυστολα ψεύδη».
Εκτός από τον πρώην τετράστερο στρατηγό, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον άλλων έξι, μεταξύ αυτών τεσσάρων υπόπτων για ένοπλη δράση και δυο ανώτερων αξιωματούχων της αστυνομίας.
Η παραπομπή του Μουσάραφ σε δίκη με τόσο σοβαρές κατηγορίες καταρρίπτει τον άγραφο νόμο που ίσχυε επί δεκαετίες στην χώρα ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Διαβάστε ακόμη: Ένας επιχειρηματίας στο τιμόνι του Πακιστάν
Ο πρώην δικτάτορας ανέλαβε την εξουσία το 1999, εκδιώκοντας τον Ναουάζ Σαρίφ από την ηγεσία του Πακιστάν με ένα αναίμακτο πραξικόπημα. Κυβέρνησε την χώρα επί εννέα χρόνια πριν εκδιωχθεί κι αυτός και αναγκαστεί να φύγει από την χώρα, για να ζήσει στο Ντουμπάι και το Λονδίνο. Αποφάσισε να επιστρέψει στις αρχές του χρόνου φιλοδοξώντας να τεθεί επικεφαλής του κόμματος του στις εκλογές του Μαίου, αλλά η υποψηφιότητα του ακυρώθηκε και βρέθηκε τελικά στα χέρια της δικαιοσύνης.
Εκτός από την δολοφονία της Μπούτο, ο Μουσάραφ κατηγορείται για την παράνομη κράτηση και αποπομπή 60 ανώτερων δικαστών τον Νοέμβριο του 2007, όταν τον κατηγόρησαν για παραβίαση του Συντάγματος με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, αλλά και για την πιθανή εμπλοκή του στην δολοφονία του Ναουάρ Ακμπάρ Μπουγκτί, εθνικιστή φύλαρχου στην περιοχή του Μπαλουχιστάν το 2006. Η κυβέρνηση του Ναουάρ Σαρίφ, ο οποίος επανήλθε στην εξουσία έχοντας κερδίσει αποφασιστικά στις τελευταίες εκλογές, δηλώνει αποφασισμένη να απαγγείλει στον Μουσάραφ και την κατηγορία της προδοσίας.
Η δίκη είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 6 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε λόγω αδιευκρίνιστων απειλών κατά της ζωής του Μουσάραφ, τον οποίον οι Ταλιμπάν που κρύβονται στο Πακιστάν προσπάθησαν να δολοφονήσουν δυο φορές όσο ήταν στην εξουσία και υποσχέθηκαν να αποπειραθούν πάλι, εάν επιστρέψει.
Διαβάστε ακόμη: Νέες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της Νταϊάνα