10, 7 ή 5 μέρες; Οι επιστήμονες εξετάζουν την ιδανικότερη διάρκεια καραντίνας
- 19/01/2022, 20:00
- SHARE
της Sophie Mellor
Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και συντόμευσε την περίοδο απομόνωσης για τον COVID-19 σε πέντε ημέρες αφότου κάποιος βρεθεί θετικός.
Αλλά καθώς τα κρούσματα της Όμικρον αυξάνονται και στις δύο χώρες, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον COVID εξακολουθούν να είναι μολυσματικά μετά από πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων – ευρήματα που έχουν ανοίξει μια συζήτηση για το ποια είναι η ιδανική διάρκεια απομόνωσης.
Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιαπωνίας στις 5 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον του COVID-19 έφεραν τον ιό για πολύ περισσότερο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα του ιικού RNA ήταν υψηλότερη τρεις έως έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με αξιοσημείωτη μείωση μόνο μετά από 10 ημέρες.
Μια άλλη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι το 39% των ατόμων που μολύνθηκαν με την Όμικρον στο πρόγραμμα εξετάσεων για τον COVID-19 της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ εξακολουθούσαν να είναι μεταδοτικοί μετά από πέντε ημέρες.
Ομοίως, μια μελέτη που έγινε από την ίδια την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, διαπίστωσε ότι έως και το 31% των ανθρώπων εξακολουθούν να είναι μολυσματικοί πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του COVID.
Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε τριβές μεταξύ των υποστηρικτών για μικρότερη και για μεγαλύτερη καραντίνα. Η τάση για τη συντόμευση των περιόδων απομόνωσης υποκινείται από την ανάγκη να αμβλυνθούν οι ελλείψεις προσωπικού σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε χώρους λιανικής πώλησης και φιλοξενίας – μια επιθυμία που θέτει τακτικά τους πολιτικούς που θέλουν να ενισχύσουν την οικονομία σε αντιπαράθεση με τους ερευνητές που επικεντρώνονται στα στατιστικά της δημόσιας υγεία.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο οι άνθρωποι με υψηλή μολυσματικότητα», είπε στο Fortune ο Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Warwick.
«Η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται για επιστημονική αλλαγή ή πολιτική που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Βασίζεται στην ανάγκη να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά», είπε.
Ο ρόλος των εξετάσεων
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δέχθηκαν έντονη κριτική μετά την ανακοίνωση της απόφασής τους να μειώσουν την απομόνωση σε πέντε ημέρες χωρίς αρνητικό τεστ αντιγόνου.
Η διευθύντρια του CDC, Dr. Rochelle Walensky, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας στους New York Times ότι η σύσταση βασίστηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειονότητα της μεταδοτικότητας διαρκεί δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και δύο έως τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση.
Σχετικά με την απόφαση να παραλειφθούν οι αρνητικές δοκιμές, η Walensky προσέθεσε ότι τα rapid test δεν είναι αξιόπιστα για τον προσδιορισμό της μεταδοτικότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ εξακολουθούν να συνιστούν στους ανθρώπους να φορούν μάσκα κοντά σε άλλους για άλλες πέντε ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί αρνητικό τεστ πλευρικής ροής ή αντιγόνου προκειμένου να συντομευθούν οι χρόνοι απομόνωσης. Το London School of Hygiene and Tropical Medicine πρότεινε ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο απομόνωσης, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των μολυσματικών ημερών θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν με την απαίτηση δύο διαδοχικών ημερών τεστ πλευρικής ροής ανεξάρτητα από την ημερομηνία εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Σε όλο τον κόσμο
Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στην Ευρώπη, πολλές χώρες μειώνουν επίσης τις περιόδους απομόνωσης για να διευκολύνουν την έλλειψη προσωπικού, αλλά λίγες φτάνουν μέχρι τις πέντε ημέρες που απαιτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης από 10 ημέρες σε επτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της έλλειψης προσωπικού. Η Γερμανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μειώσει την αυτοαπομόνωση των 14 ημερών. Η Ελλάδα έχει μειώσει την απομόνωσή της σε πέντε ημέρες.
Η Ιταλία, ωστόσο, επέλεξε διαφορετική πορεία, αφήνοντας ανέγγιχτη τη 10ήμερη απομόνωσή της, αλλά καταργώντας τους κανόνες καραντίνας για τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με COVID.
Ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, έχουν μειώσει τις περιόδους απομόνωσης για άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αλλά σύμφωνα με τον Young από το Πανεπιστήμιο του Warwick, «δεν έχω δει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάποια διαφορά στη δυναμική του χρονοδιαγράμματος». Ωστόσο, προσέθεσε, «μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να το εισάγουν αυτό ως έναν τρόπο ενθάρρυνσης των ανθρώπων να εμβολιαστούν».