Marian Salzman: Tα 22 mega trends που χαρτογραφούν τη νέα τάξη πραγμάτων
- 28/01/2022, 11:20
- SHARE
Κορυφαία trendspotter και πολυβραβευμένη εμπειρογνώμων στην εταιρική επικοινωνία, η Marian Salzman, Senior Vice President Global Communications της Philip Morris International (PMI), επανέρχεται το 2022 με 22 mega trends που χαρτογραφούν τη νέα τάξη πραγμάτων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που, ήδη από το 2018, υποστήριζε σθεναρά για αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα. Και επιμένει ότι η κλιματική κρίση και η πανδημία καθιστούν το hyperlocal lifestyle πιο ελκυστικό από ποτέ.
Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Marian υποστήριξε ότι οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο Covid-19 ήρθαν για να μείνουν. «Δεν θα υπάρξει back to normal, η ψαλίδα των ανισοτήτων, δυστυχώς, δεν θα συρρικνωθεί και θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα», ήταν τα λόγια της σε συνέντευξή της στο Fortune το 2020.
Αμερικανίδα εμπειρογνώμων στην εταιρική επικοινωνία, το 2019, είχε προβλέψει ότι το χάος θα είναι η νέα κανονικότητα. Υποστήριζε τότε ότι θα κυκλοφορούμε με μάσκες, ότι τα αεροπλάνα δεν θα πετάνε κι ότι η κλιματική αλλαγή, η κρίση της παγκοσμιοποίησης κι η αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες οδηγούν τους millennials να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο ζωής τους σε όλα τα επίπεδα. Τότε δεν υπήρχε πανδημία, αφού οι προβλέψεις της για το νέο έτος κυκλοφορούν τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Marian και σημείο αναφοράς της είναι η κλιματική κρίση. «Επιδρά στην ψυχική και πνευματική υγεία, στις διατροφικές μας συνήθειες, σε όλα.» Τον Απρίλιο του 2021 στο Most Powerful Women Summit by Fortune Greece, ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένη. «Περιμένω ότι οι πόλεις θα σχεδιασθούν εκ νέου. Νέες πόλεις θα προκύψουν στην πορεία, πόλεις όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν επαφή με τη φύση. Στις πόλεις αυτές θα υπάρχει η ευκαιρία για δραστηριότητες εκτός του σπιτιού, θα προσφέρεται μια ανώτερη ποιότητα ζωής, με χώρους πρασίνου και υποδομές για καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες».
Η Marian ανήκει στους κορυφαίους trendspotters παγκοσμίως και είναι η πλέον πολυβραβευμένη εμπειρογνώμων εταιρικής επικοινωνίας. Αριστούχος του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ και ιδρύτρια της πρώτης on line εταιρείας ερευνών πριν 30 χρόνια, αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για το παρόν με το μέλλον μας, ενώ, παράλληλα, μας βοηθά να αντιληφθούμε τις αναδυόμενες τάσεις κάθε χρονιάς. Το 2022 επανήλθε με 22 mega trends που χαρτογραφούν τη νέα τάξη πραγμάτων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που υποστήριζε σθεναρά από το 2018 για τις αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί όμως 22 κι όχι 17 ή 35 mega trends; Εδώ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στην αριθμολογία, ο αριθμός 22 θεωρείται «master number». Κάποιοι το θεωρούν μάλιστα ως τον πιο σημαντικό από όλους τους αριθμούς. Κατά τη Μάριαν, το να είσαι πολύ δυνατός και να έχεις υψηλές δεξιότητες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι και τυχερός. Βλέπε Τιτανικός. Στη δυτικού τύπου κοσμοθεωρία της, η πρώτη της σκέψη για τον αριθμό 22 δεν είναι η αριθμολογία, αλλά το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Χέλερ Catch-22. Ο όρος τυπικά ορίζεται ως μια κολλώδης κατάσταση χωρίς εύκολη ή εύγευστη λύση. «Ακούγεται κατάλληλο για την εποχή. Χρησιμοποιώ, λοιπόν, 22 τάσεις ως οργανωτική συσκευή, αλλά λαμβάνω υπόψη και τον συμβολισμό.»
Φέτος, η Marian Salzman επικεντρώνεται στην αβεβαιότητα που εγκαθιδρύεται, στην πολυπλοκότητα που προκαλεί χάος στη ζωή μας, στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων και φυλετικών διακρίσεων, στα νέα μοντέλα εργασίας, στην υβριδική εκπαίδευση που δυσκολεύει την κοινωνικοποίηση των παιδιών, στον τρόπο που η εικονική πραγματικότητα εδραιώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, με την εξάπλωση των fake news, την πόλωση από την άνοδο των πολιτικών και κοινωνικών άκρων και τη συμπίεση της μεσαίας τάξης να συνθέτουν το puzzle που καλούμαστε να διαχειριστούμε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.
Σε αυτό τον κόσμο, που κάθε άλλο παρά τακτοποιημένος είναι, η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα.
Και όχι μόνο. Το metaverse που ήρθε για να μείνει, ο πόλεμος ενάντια στις προκαταλήψεις και ο φόβος της επιστήμης που συνδέεται με τη γονιδιακή μετάλλαξη, μα πάνω από όλα η ανησυχία για το κλίμα θα κυριαρχήσουν, ενώ η ψυχική υγεία παύει, πλέον, να είναι ταμπού και μπαίνει στον δημόσιο διάλογο. Γι’ αυτό και θα δημιουργούμε, συνεχώς, νέα «εργαλεία» με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, του mindful thinking, του self development, με εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα, νευροαναδραστικές φορητές συσκευές, προγράμματα ψυχολογικής στήριξης εργαζομένων, ενίσχυση της συμπερίληψης στο χώρο εργασίας, καθώς γινόμαστε πιο σοφοί σε ό,τι αφορά τις «ασθένειες της απελπισίας», όπως είναι η χρήση ουσιών, ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη, οι τάσεις αυτοκτονίας. «Οι γενιές της κλιματικής αλλαγής και του COVID-19 δεν περιμένουν, όπως οι προηγούμενες, ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις. Το άγχος είναι η νέα κανονικότητα και επιλέγουν, συνήθως, δύο τρόπους για να το διαχειριστούν. Ο ένας είναι ο συλλογικός αγώνας για ριζική αλλαγή και ο άλλος η εναντίωση σε αυτόν τον αγώνα.»
Χρειαζόμαστε ηγέτες που να είναι πολίτες του κόσμου, να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να έχουν κριτική σκέψη, κουλτούρα συνεργατικότητας.
Όμως, πέρα και πάνω από όλα, στα χρόνια που έρχονται, ο ορισμός και το μέτρο της επιτυχίας για τον άνθρωπο θα προσδιορίζεται από την ψυχική του υγεία, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα στη διαχείριση των διαρκών αλλαγών.
Και οι επιχειρήσεις, η πολιτεία, οι θεσμοί; «Χρειαζόμαστε ηγέτες που να είναι πολίτες του κόσμου, να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να έχουν κριτική σκέψη, κουλτούρα συνεργατικότητας. Ο τρόπος για να βγει ο κόσμος από τη φτώχεια έχει τρεις πτυχές. Καταρχάς, είναι η εκπαίδευση, ξεκινώντας με τον ψηφιακό και τεχνολογικό αλφαβητισμό. Στη συνέχεια, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και υγιεινής και, τρίτον, είναι ο ρόλος των εταιρειών που πρέπει να πληρώνουν δίκαιους μισθούς. Για τη Marian Salzman μόνον έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα των ανισοτήτων και θα χτίσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Το 2022 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής όπου μια ανθρωπιστική επανάσταση θα οδηγήσει την κοινωνία σε μια καλύτερη κατεύθυνση ή θα επιβεβαιώσει ότι είναι, πλέον, πολύ αργά για να ανασυνταχθούμε και να ανατρέψουμε όσα ήδη συμβαίνουν.
Υπενθυμίζει ότι ο COVID-19 μόλις και μετά βίας ήταν στο ραντάρ του κόσμου τον Ιανουάριο του 2020, αλλά μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς ο ιός είχε αναστατώσει ολόκληρη την υφήλιο. Που θα πει, ποιος ξέρει ποια απροσδόκητα φαινόμενα θα ζήσουμε το 2022 ή το 2023; «Την έκρηξη ενός υπερηφαιστείου; Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας; Μια νέα οικονομική κρίση; Μια παραλλαγή του ιού απέναντι στην οποία τα σημερινά εμβόλια δεν θα έχουν προστατευτικές δυνάμεις; Κάποιο συνδυασμό μέρους ή όλων αυτών; Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι σε αυτόν τον αλληλένδετο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας, ακόμη και μικρά τοπικά προβλήματα μπορούν να εξελιχθούν σε παγκόσμιους πονοκεφάλους και εμπόδια. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά περίπλοκος και υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Σε αυτό τον κόσμο, που κάθε άλλο παρά τακτοποιημένος είναι, η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα.»