ΗΠΑ και Κατάρ “παζαρεύουν” τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης

ΗΠΑ και Κατάρ “παζαρεύουν” τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης
Photo: REUTERS

Ο εμίρης του Κατάρ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 31 Ιανουαρίου για μία σειρά θεμάτων, που θα συμπεριλαμβάνουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, έπειτα από ανησυχίες για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι είναι η πρώτη από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν την προηγούμενη χρονιά και πραγματοποιείται καθώς η Ουάσινγκτον συζητάει με χώρες και εταιρίες που παράγουν ενέργεια, μία πιθανή εκτροπή του ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε το ζήτημα αυτό με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, που έχει κορυφαία θέση στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό και η οποία μίλησε ανώνυμα.

Η συνάντηση του Ταμίμ με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα δώσει μία ευκαιρία στους ηγέτες να συζητήσουν «για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες», ανέφερε σε μία δήλωσή της η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Στα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται «η προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής» αλλά και η «υποστήριξη του λαού του Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Ψάκι.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, μπορεί να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, προκαλώντας την επιβολή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, που θα μπορούσαν να ωθήσουν το Κρεμλίνο στον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η διάθεση φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ήδη περιορισμένη και οι ενεργειακές αποστολές του Κατάρ υλοποιούνται με συμβόλαια μακράς διάρκειας, τα οποία η ενεργειακή εταιρία του εμιράτου δεν μπορεί εύκολα να σπάσει.

Η επίσκεψη του Ταμίμ έχει ως στόχο να οικοδομήσει σχέσεις με την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν ενδυναμωθεί από τότε που η Ντόχα φιλοξένησε συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία του 2020 για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Το μικρό εμιράτο του Κόλπου είχε ένα καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση επιχειρήσεων εκκένωσης στη διάρκεια της χαοτικής τελικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο και έχει εξελιχθεί στον διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που τελεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ο Ταμίμ και ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσουν τις προσπάθειες των παγκόσμιων δυνάμεων για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς η Ντόχα διατηρεί δεσμούς με την Τεχεράνη, αλλά και τις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική γνώση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ