ING: Θεαματική ανάπτυξη για το παγκόσμιο εμπόριο – Υπό πίεση οι τιμές και το 2022
- 26/01/2022, 11:52
- SHARE
Θεαματική ανάπτυξη αναμένει για το παγκόσμιο εμπόριο η ING, ωστόσο οι τιμές λόγω του εφοδιαστικού σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός, και το 2022, θα παραμείνουν υπό πίεση.
Παρά λοιπόν τον έντονο αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε έντονα το 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ING εκτιμά ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 10,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το προ πανδημίας επίπεδό του κατά 4,3%.
Οι ρυθμοί αύξησης θα επιστρέψουν στην προπανδημική κανονικότητα φέτος, υποστηριζόμενοι από τη βιομηχανική ανάπτυξη και τη ζήτηση για αγαθά.
Το παγκόσμιο εμπόριο ομαλοποιείται
Tο 2022 η ING αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στο εμπόριο θα επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, κατ’ αντιστοιχία με τη συνεχιζόμενη αλλά αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Για φέτος, εκτιμάται ένας ρυθμός αύξησης στα commodities 4,1%, σε σύγκριση με 10,6% το προηγούμενο έτος, ενώ η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι 4,4% από 6,1% το 2021.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλο τον κόσμο συνηγορούν υπέρ της ανάκαμψης της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε ένα περιβάλλον συνεχούς αυξημένης ζήτησης, που θα τροφοδοτήσει τους όγκους του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος οι πραγματικοί μισθοί να παραμείνουν αρνητικοί, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 4,6% φέτος.
Μέχρι το 2022, ωστόσο, αναμένεται υποχώρηση των τιμών, γεγονός που αφήνει περιθώρια για αύξηση του πραγματικού εισοδήματος το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία φαίνεται να το επιβεβαιώνουν, με τους κατασκευαστές να αναφέρουν τη χαλάρωση των περιορισμών ως παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση των τιμών εισροών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.
Τα κυβερνητικά σχέδια δημοσιονομικής στήριξης, που σχετίζονται εν μέρει με την πράσινη μετάβαση, υποδηλώνουν επίσης μια θετική επενδυτική προοπτική, παρά την αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Η Ασία θα παραμείνει κινητήρια δύναμη το 2022
Ωστόσο, η εμπορική ανάπτυξη παραμένει άνιση. Η απόκλιση μεταξύ των ομάδων και των επιμέρους χωρών οφείλεται – και θα οφείλεται – στην πρόοδο και την ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού και στην εξάρτηση από τα ενδιάμεσα αγαθά. Το ενδοασιατικό εμπόριο εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
Μετά τη βελτίωση της ασιατικής βιομηχανικής παραγωγής το 2021 καθώς και τη σημαντικά υψηλότερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Σαγκάη (+8%) και άλλα μεγάλα κινεζικά λιμάνια, η γενική μακροοικονομική προοπτική για την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα δείχνει να εξαρτάται από την Covid, τις ελλείψεις chip και τη σχέση με τις ΗΠΑ.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Χώρα του Δράκου παραμένει παράγοντας ανησυχίας. Το «παγωμα» της βιομηχανικής ζήτησης για άνθρακα και σιδηρομετάλλευμα έχει ήδη οδηγήσει σε χαλάρωση των ναύλων χύδην μετά από μια κορύφωση.
Οι κινεζικές εμπορικές ροές μπορεί επίσης να είναι πιο ασταθείς φέτος λόγω της κατασκευής λιγότερων ακινήτων, αλλά και της μείωσης των επενδύσεων σε υποδομές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΙΝG εκτιμά μεγαλύτερες ροές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η Κίνα θα παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης για τα μέταλλα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση. Η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα αυξηθεί έως και 10%.
Τέλος, η εφαρμογή περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών όπως η Περιφερειακή Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP) εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του έτους ή η Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA), που προωθεί το ενδοαφρικανικό εμπόριο, θα επηρεάσει τις περιφερειακές εμπορικές ροές.
Αυξημένα τιμολόγια έως το 2022
Παρά τις θετικές ειδήσεις, η ING θεωρεί ότι θα υπάρξουν εμπόδια.
Ένας συνδυασμός χωρητικότητας στα εμπορικά πλοία και ελλείψεων εμπορευματοκιβωτίων και απρόβλεπτων περιστατικών, είτε πρόκειται για κλείσιμο τερματικών σταθμών στην Κίνα είτε για άλλο ένα μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυνομικό, εκτίναξαν τις τιμες των εμπορευματοκιβωτίων πέρυσι.
Και το 2022 ξεκίνησε με νέα ρεκόρ. Με βάση τα στοιχεία της UNCTAD, το κόστος αυτό αύξησε τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη -από λιμάνι σε λιμάνι- έως και περίπου 15% έναντι του μέσου όρου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων (από 2-3%).
Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν στο Λος Άντζελες-Λονγκ Μπιτς (καλύπτουν το 40% των εισαγωγών με εμπορευματοκιβώτια στις ΗΠΑ) έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω ελλείψεων οδηγών φορτηγών.
Στην Ευρώπη, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο έντονο, αλλά και πάλι τα λιμάνια είναι γεμάτα. Στην Κίνα, διαπιστώνονται παρόμοιες καταστάσεις στα λιμάνια Ningbo, Tianjin και Zhenzhen λόγω της πολιτικής της χώρας για μηδενικό Covid. Μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά περιμένουμε να βελτιωθούν τα πράγματα.