Ψηφιακοί οδηγοί για ονειρικές διακοπές
- 20/08/2013, 22:00
- SHARE
Εννέα ελληνικές startups καθοδηγούν κάθε σου βήμα όπου κι αν βρίσκεσαι.
Λένε πως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Με όχημα τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, νέοι Έλληνες δημιουργούν startups σ’ αυτό το νευραλγικό τομέα, βοηθώντας εν καιρώ κρίσης τις τουριστικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να αυξήσουν τα έσοδά τους, και έχοντας το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις διεθνείς αγορές.
Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.
Touring Machine
Το Touring Machine, ένας πρωτότυπος ηλεκτρονικός ξεναγός για την τουριστική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, είναι μια δημιουργία του Βαγγέλη Πτερνέα και του Γιώργου Καρατσιώτη.
Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο Βαγγέλης και ο Γιώργος όντας ακόμη φοιτητές, συμμετείχαν σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ίωνα Ανδρουτσόπουλου, προϊόν του οποίου ήταν η δημιουργία, με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα, της μηχανής παραγωγής φυσικής γλώσσας NaturalOWL η οποία ενσωματώθηκε αργότερα στο Touring Machine.
Στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το Touring Machine, αξιοποιώντας το GPS δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη ενός αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου να δει τα κοντινότερα σ’ αυτόν εκθέματα και να γίνει δέκτης μιας εξατομικευμένης ξενάγησης λαμβανοντας πληροφορίες στα ελληνικά ή αγγλικά, ανάλογα με την ηλικία του (ενήλικας/παιδί), την ποσότητα της πληροφορίας που θέλει να λάβει στο κινητό του, και το αν έχει επισκεφθεί ξανά το συγκεκριμένο σημείο (τη δεύτερη φορά το Touring Machine του παρέχει νέα, διαφοροποιημένη πληροφορία).
Η πρώτη ξενάγηση του Touring Machine περιλαμβάνει τον βράχο της Ακρόπολης και είναι διαθέσιμη για iPhone και iPad συσκευές στη διεύθυνση http://acropolisrock.com/.
Στην έκδοση για το web, ο χρήστης του Touring Machine, βιώνει την μοναδική εμπειρία να δει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εκθέματος ενώ με την augmented reality έκδοση μια μαθητική τάξη μπορεί να μετατραπεί σε ένα εικονικό μουσείο, κάνοντας το μάθημα ελκυστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές.
Η πολυετής έρευνα πάνω στην οποία χτίστηκε αυτή η έξυπνη μηχανή τουριστικής ξενάγησης εξασφάλισε στους δημιουργούς του μια σειρά από πολύ σημαντικές διακρίσεις: Το 2011, στο μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας στον κόσμο (το γνωστό Imagine Cup της Μicrosoft) το Touring Machine τερμάτισε πρώτο ανάμεσα σε συμμετοχές από 73 χώρες του κόσμου.
Την διεθνή διάκριση ακολούθησαν και μια σειρά από εθνικές πρωτιές: Κατάκτηση πρώτης θέσης τον Ιούνιο του 2011 στον εθνικό διαγωνισμό Νεανικής Καινοτομίας & Δημιουργικότητας «Best Practice Forum» και το 2012 στους διαγωνισμούς Rising Stars που διοργάνωσε το TEDxAthens καθώς και στον διαγωνισμό «Εφαρμογιάδα για Έλληνες προγραμματιστές».
Το 2012 ο Βαγγέλης και ο Γιώργος ίδρυσαν την εταιρεία Lightbuzz Ltd με έδρα το Λονδίνο, η οποία εκτός από το Touring Machine, αναπτύσσει εφαρμογές για smartphones και tablets.
Φωτογραφία: Reuters
Incrediblue
Παρατηρώντας την άνοδο των marketplaces διεθνώς, όπως το διεθνώς γνωστό Airbnb για ενοικιάσεις κατοικιών, οι Αντώνιος Φιοράκης, Γεώργιος Γάτος και Θοδωρής Ορφανίδης αποφάσισαν το 2012 να φτιάξουν μια online πλατφόρμα για τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού.
Το incrediblue είναι μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά ιδιοκτήτες σκαφών με δυνητικούς πελάτες: Από τη μια πλευρά οι ιδιοκτήτες παρουσιάζουν τον «στόλο» τους δεχόμενοι και την βαθμολογία προηγούμενων πελατών για τις υπηρεσίες τους και από την άλλη πλευρά ο χρήστης βρίσκει το σκάφος που ψάχνει ανάλογα με τις προτιμήσεις του και τα λεφτά που μπορεί να διαθέσει. Στη συνέχεια, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σκάφους, να ανταλλάξουν μηνύματα, να γίνει η κράτηση και να πραγματοποιηθεί η πληρωμή μέσω ενός ασφαλούς συστήματος πληρωμών.
Σήμερα στο Incrediblue είναι «αραγμένα» 400 περίπου σκάφη από 50 τοποθεσίες στην Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία, την Κροατία, την Πορτογαλία, ακόμα και τις Αζόρες.
Το Incredible ήταν μια από τις ελληνικές startups που κέρδισαν στο πρώτο TEDxAthens Salon τον Ιούνιο του 2012, ενώ κέρδισε και την πρώτη θέση στον μεγάλο διαγωνισμό του HowToWeb στο Βουκουρέστι ανάμεσα σε περίπου 33 ευρωπαϊκές startups, αποσπώντας το χρηματικό έπαθλο των 10.000 δολλαρίων. Η ομάδα του Incrediblue έλαβε πρόσφατα μια χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Openfund II.
Φωτογραφία: Reuters
Alternatrips
Tο Alternatrips φιλοδοξεί να γίνει ένα ταξιδιωτικό website γεμάτο με όλες τις πληροφορίες που δύσκολα θα βρει κανείς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Οι δημιουργοί του μαζί με 71 ντόπιους αρθρογράφους ανακαλύπτουν ταβερνούλες, μικροσκοπικούς τεκέδες, παραδοσιακά φεστιβάλ, ιδιαίτερους ξενώνες, εναλλακτικά μπαράκια, ξεχωριστά φαγητά, βότανα, μυρωδικά, κρυφές παραλίες και εξωτικά σημεία από τον ιδιαίτερο τόπο τους, και τα μοιράζονται με τους αναγνώστες.
Το Alternatrips δημιουργήθηκε από την ομάδα Allegria – Discover Fun in business, μια ομάδα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών τους οποίους ενώνει η αγάπη για το ταξίδι. Η ομάδα στην παρούσα φάση ετοιμάζει και το Tipos.gr, μια ειδησεογραφική ελληνική πλατφόρμα.
Φωτογραφία: Reuters
Travelmyth
Ο Γιάννης Νούσης και ο Στέφανος Βασδέκης δεν είναι πρωτάρηδες στην startup επιχειρηματικότητα: Το Travelmyth είναι η 8η τέτοια επιχείρηση που έχουν δημιουργήσει. Το προϊόν είναι μια δωρεάν υπηρεσία προσωποποιημένων ταξιδιωτικών προτάσεων που θα προσπαθήσει να ξανακάνει το σχεδιασμό ενός ταξιδιού μια ευχάριστη, χαρούμενη διαδικασία, και να εμπνεύσει τους χρήστες του να ταξιδεύουν περισσότερο.
Για να το καταφέρει θα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους αντίστοιχους με εκείνους των μηχανών αναζήτησης για να αξιολογεί και να συγκρίνει ταξιδιωτικούς προορισμούς, ξενοδοχεία, εισιτήρια και άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο και να τις παρουσιάζει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα χρήματα που θέλει να διαθέσει ο κάθε ταξιδιώτης.
Φωτογραφία: Reuters
Travelkiki
Το Travelkiki.com δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη του να βρει εύκολα και γρήγορα το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για το ταξίδι που τον ενδιαφέρει, συγκρίνοντας τις τιμές που δίνουν τα μεγαλύτερα online ταξιδιωτικά πρακτορεία. Το οικονομικό μοντέλο του Traveliki, το οποίο αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και επαγγελματιών του Internet, στηρίζεται στην λήψη προμήθειας από το ταξιδιωτικό γραφείο από το οποίο θα γίνει τελικά η κράτηση και δεν συνεπάγεται καμία επιβάρυνση για τον ταξιδιώτη.
Φωτογραφία: Reuters
TripTao
Μια μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων σχεδιασμένη από τον Κώστα Κωτσοκάλη, το TripTao χρησιμοποιεί έξυπνους μαθηματικούς αλγορίθμους οι οποίοι εμφανίζουν ως αποτελέσματα μόνο τα καλύτερα ξενοδοχεία, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το κόστος, την βαθμολογία από προηγούμενους χρήστες, την απόσταση από σημεία ενδιαφέροντος, τις προσφερόμενες παροχές. Τα παρουσιαζόμενα ξενοδοχεία είναι επίσης ταξινομημένα με έξυπνο τρόπο ώστε αυτά που προσφέρουν καλύτερο «value for money» να εμφανίζονται στην αρχή των αποτελεσμάτων.
Η λειτουργία του TripTao ξεκίνησε τον Μάιο χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Booking.com, στο οποίο και ανακατευθύνεται ο επισκέπτης για να ολοκληρώσει την κράτησή του χωρίς επιπλέον χρέωση. Στην φάση αυτή υλοποιείται η προσωποποίηση των αποτελεσμάτων. Ο στόχος είναι η εφαρμογή να «καταλαβαίνει» τις προτιμήσεις ενός χρήστη από τον τρόπο που αυτός αλληλεπιδρά μαζί της, ώστε να του παρουσιάζει γρήγορα τα ξενοδοχεία που τον ενδιαφέρουν. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν στην υποστήριξη γλωσσών πέραν της αγγλικής, τη δημιουργία εφαρμογών για smartphones και την προσφορά αεροπορικών εισιτηρίων.
Φωτογραφία: Reuters
Periploos.com
Μια ομάδα τεσσάρων νέων ανθρώπων, με πάθος για τα ταξίδια και με σπουδές στους τομείς των εφαρμοσμένων μαθηματικών, του industrial design και της ψυχολογίας, δημιούργησαν το Periploos μια έξυπνη μηχανή αναζήτησης (travel engine) για ταξίδια.
Ο χρήστης, πληκτρολογώντας το ποσό που μπορεί να διαθέσει για το ταξίδι του, μπορεί να διαλέξει μέσα από μια πληθώρα επιλογών που το Periploos θα του προσφέρει, παρουσιάζοντάς του το συνολικό κόστος σε αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή για ταξίδια που μπορεί να πραγματοποιήσει σ’ όλο τον κόσμο.
Οι Χρήστος Χατζιαποστολάκης, Δημήτρης Σχοίζας, Ανδρέας Καρούτζος και Ανδρέας Ντεβέγιας, η ομάδα πίσω από το Periploos, θα λανσάρουν την πρώτη έκδοσή του μέχρι τις αρχές Οκτώβρη του 2013.
Φωτογραφία: Reuters
Locish
Το Locish μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, θέλει να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο μέρος για να φάτε ή να διασκεδάσετε στον προορισμό του ταξιδιού σας. Για να το καταφέρει σας φέρνει κοντά με τους κατοίκους της πόλης που έχετε επισκεφθεί.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ταξιδιώτης που επισκέπτεται μια πόλη ζητά μέσω της εφαρμογής μια πρόταση για ένα εστιατόριο, μπάρ ή άλλο προορισμό. Ανάλογα με το προφίλ του «ταιριάζεται» με τους Locish experts, δηλαδή τους κατοίκους μιας πόλης (στην παρούσα φάση της Αθήνας και της Νέας Υόρκης), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει το προφίλ τους στο www.locish.com και υποβάλλουν τις προτάσεις τους στον ταξιδιώτη. Αφού αποδεχθεί την πρόταση, πληρώνει ένα μικροποσό στον κάτοικο της πόλης που του έκανε την πρόταση o οποίος στη συνέχεια του παρέχει αναλυτικές πληροφορίες (διεύθυνση, χάρτη, τηλέφωνα) για το μέρος που του ζήτησε.
Σημειώνεται ότι στο Locish έχουν γραφθεί σχεδόν 10.000 ταξιδιώτες και Locish Experts σε Αθήνα και Νέα Υόρκη ενώ ταξιδιώτες έχουν υποβάλλει 3.500 ερωτήσεις από πάνω από 70 χώρες.
Η έξυπνη αυτή εφαρμογή, δημιουργοί της οποίας είναι ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός, έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ από το Openfund II για το επίσημο λανσάρισμα και την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος και εκτός ελληνικών συνόρων.
Φωτογραφία: Reuters
Dopios
Το dopios αποτελεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, με τους τελευταίους να τους προτείνουν μια σειρά από ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Αν για παράδειγμα είστε λάτρης της νυχτερινής ζωής, ένας ντόπιος στην Αθήνα μπορεί να σας μυήσει στους ξέφρενους ρυθμούς της, ενώ αν είστε λάτρης του σπιτικού φαγητού, ένας ντόπιος μπορεί να σας προσφέρει στο σπίτι του ένα παραδοσιακό γεύμα του τόπου του.
Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και το dopios, στηριγμένο στην λογική της κοινότητας (οι εκάστοτε «ντόπιοι» διατηρούν το προφίλ τους στην πλατφόρμα και βαθμολογούνται από τους χρήστες), επιχειρεί να συνδέσει το ταξίδι με ξεχωριστές εμπειρίες που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου που μόνο οι κάτοικοί του μπορούν να γνωρίζουν.
Η φρέσκια αυτή ελληνική startup, με ιδρυτή τον Αλέξανδρο Τρίμη, ξεκίνησε εδώ και περίπου ένα χρόνο από Έλληνες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από το Σαν Φρανσίσκο. Ήδη έχει ξεκινήσει την λειτουργία του σε 23 μέρη της Ελλάδος (σε πόλεις και νησιά όπως η Αθήνα, Χανιά, Κέρκυρα, Έδεσσα, Μήλος, Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.) ενώ έχει επεκταθεί και στο Σαν Φρανσίσκο και την Κωνσταντινούπολη.
To dopios δέχθηκε πρόσφατα μια χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ από το Openfund ΙΙ, ποσό το οποίο θα διατεθεί κυρίως για επέκταση της εταιρείας σε περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού.
Φωτογραφία: Reuters