Ο ΟΟΣΑ ανοίγει ενταξιακές συνομιλίες με έξι χώρες
- 26/01/2022, 14:08
- SHARE
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τρεις νέες χώρες της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Περού) και τρεις ευρωπαϊκές (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία).
“Αυτό αποτελεί συνέχεια διεξοδικών διαβουλεύσεων των μελών του ΟΟΣΑ με βάση το πλαίσιό του για την εξέταση εν δυνάμει μελών, καθώς και την πρόοδο που σημείωσαν οι έξι χώρες μετά την πρώτη αίτηση για ένταξη στον ΟΟΣΑ που έκανε καθεμία από αυτές”, διευκρινίζει ο Οργανισμός που απαρτίζεται από τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου.
Ο ΟΟΣΑ που ιδρύθηκε το 1961 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες να συγκαταλέγονται στους ιδρυτές του, άνοιξε σταδιακά και για άλλες ηπείρους. Μετά το Μεξικό και τη Χιλή, η Κολομβία εντάχθηκε στον Οργανισμό το 2020. Η Κόστα Ρίκα ακολούθησε πέρυσι και έγινε το 38ο μέλος του.
Το 2019, αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών οδήγησαν στην αναβολή της ενταξιακής διαδικασίας των έξι χωρών που αναφέρθηκαν χθες Τρίτη.
Oι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ απέκλειαν τότε οποιαδήποτε αναφορά στον προστατευτισμό ή στις Συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα στις δηλώσεις του Οργανισμού, ο οποίος υπερασπίζεται κυρίως το ελεύθερο εμπόριο.
Η Βραζιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε λάβει δημόσια υποστήριξη από την Ουάσινγκτον επί Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επίσημο έγγραφο που διέρρευσε το 2019 έδειχνε ότι ο Λευκός Οίκος θα υποστήριζε μόνο τις υποψηφιότητες της Αργεντινής και της Ρουμανίας.
Η Αργεντινή ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης το 2015 και έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί την υποψηφιότητά της, παρά τις οικονομικές κρίσεις που έχουν επηρεάσει τη χώρα.
“Οι υποψήφιες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία ένταξης για να προωθήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πληθυσμών τους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο οργανισμός επισημαίνει νομοθετικές αλλαγές που είναι απαραίτητες σε αυτές τις χώρες για την ένταξή τους.
Η διαδικασία ένταξης θα περιλαμβάνει “αυστηρή και ενδελεχή” αξιολόγηση της εναρμόνισης της υποψήφιας χώρας με τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές του ΟΟΣΑ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.