DBRS: Μεγάλη η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών – Προβληματισμός για τα κέρδη
- 27/01/2022, 10:18
- SHARE
Θεαματική είναι η βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, αφού από το 45% τον Σεπτέμβριο του 2017 μειώθηκε στο 10,5% τον Σεπτέμβριο του 2021, με τα κέρδη να αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα προβληματισμού, σύμφωνα με την DBRS Morningstar.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι εν εξελίξει, o καναδικός οίκος αξιολόγησης δεν είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2022, με το trend να κλίνει περισσότερο προς το «σταθερό» παρά «αρνητικό».
Γενικότερα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι στο παρελθόν. Τα αποτελέσματά τους είναι βελτιωμένα, οι προβλέψεις επί επισφαλειών είναι μειωμένες και τα έσοδα από τις χρηματαγορές παρουσιάζουν σημαντική άνοδο – κάτι που ενισχύει τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Εν τω μεταξύ, η ρευστότητα παραμένει άφθονη.
Οι τράπεζες δεν παρουσίασαν υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού τους το 2021, κάτι το οποίο η DBRS Morningstar αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά μέτρα στήριξης που παρέμειναν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν το 2022, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), που είναι ο κύριος συνεισφέρων στα κέρδη, να μη βελτιώνονται, στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στην εφαρμογή πρόσθετων πρωτοβουλιών μείωσης του κόστους. Επιπλέον, ορισμένοι έκτακτοι παράγοντες που ενίσχυσαν την κερδοφορία το 2021, όπως τα πολύ ισχυρά έσοδα από τις κεφαλαιαγορές και οι αντιστροφές προβλέψεων για κόκκινα δάνεια, είναι απίθανο να επαναληφθούν στον ίδιο βαθμό.
Τέλος, η DBRS Morningstar αναμένει μέτρια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2022–23, καθώς οι αρχές αίρουν τα μέτρα που έχουν υποστηρίξει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι η υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί και θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν μειώσει κατά πολύ, σχεδόν σε μονοψήφια νούμερα, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Kόκκινα δάνεια
Σημαντική αύξηση των NPLs δεν σημειώθηκε το 2021. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αναστολές πληρωμών έχουν πλέον λήξει. Ωστόσο, ο καναδικός οίκος θεωρεί ότι οι συνέπειες της άρσης στα μορατόρια και σε άλλα μέτρα στήριξης δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οποιαδήποτε επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2021 έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο περιουσιακών στοιχείων Σταδίου 2 (δηλαδή, δάνεια με αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο). Η EBA έχει κάνει τις σχετικές επισημάνσεις.
Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί υποστηρικτικό παράγοντα για την ποιότητα του ενεργητικού. Ωστόσο, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού θα είναι πιο ορατή στις ευρωπαϊκές τράπεζες που εδρεύουν σε χώρες όπου η πλήρης οικονομική ανάκαμψη διαρκεί περισσότερο.