Σε τι κατάσταση βρίσκεται οικονομικά ο Έλληνας μετά από δύο χρόνια πανδημίας
- 28/01/2022, 12:15
- SHARE
Η πανδημία που βιώνει σε παγκόσμιο επίπεδο η ανθρωπότητα έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην κοινωνική, την ψυχολογική και την οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Οι εταιρείες αναθεώρησαν τα επιχειρησιακά μοντέλα τους, οι εργαζόμενοι έγιναν περισσότερο ευέλικτοι με κόστος τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ τα Κράτη αναγκάστηκαν να επενδύσουν σε τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα και να διατηρηθεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας συνέβησαν όλα τα παραπάνω με τη βασική διαφορά ότι η χώρα πιέστηκε παραπάνω από άλλα Κράτη μιας και εξερχόταν από μια 10ετή ύφεση και κουβαλούσε στην πλάτη της υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Πανελλαδική έρευνα της Focus Bari καταγράφει το επαγγελματικό status του Έλληνα την τελευταία διετία και αναφέρει ότι υπό συνθήκες πανδημίας η κατάστασή του είναι καλύτερη συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Σε ένα δείγμα 1002 ατόμων που απαρτιζόταν από άντρες και γυναίκες, 18-74 χρόνων, τρεις στους πέντε δηλώνουν ότι τα επαγγελματικά τους είναι στην ίδια κατάσταση, ο ένας στους τέσσερις σε χειρότερη, και ένα 14% σε καλύτερη.
Η εικόνα αυτή είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με το 2020, καθώς φαίνεται πως οι αρχικά πληγείσες επαγγελματικές ομάδες κατάφεραν να ξεπεράσουν σε κάποιο βαθμό τις δυσκολίες και να βρουν νέες διεξόδους.
Ως προς τα οικονομικά, ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σε σύγκριση με την προ-πανδημίας εποχή, ενώ μια σημαντική αναλογία (38%) αναφέρουν πως τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σήμερα έναντι του 2020.
Για ακόμα μια φορά η δημογραφική ομάδα με τον μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής απώλειας μέσα στα τελευταία δύο χρόνια είναι το ηλικιακό γκρουπ 45-54 χρόνων.
Αξίζει να τονιστεί πως όσοι κατέγραψαν βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάστασης και συνάμα των οικονομικών τους απολαβών, την απέδωσαν στην ικανότητά τους να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες. Κοινώς, δημιούργησαν νέους τρόπους απασχόλησης, αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, έριξαν το βάρος στην απόκτηση καινούριων δεξιοτήτων που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ έχοντας συνηθίσει το καθεστώς τηλεργασίας, βρήκαν τρόπους να αξιοποιήσουν πιο σοφά και εποικοδομητικά τον εργασιακό τους χρόνο δίχως να μειώσουν την παραγωγικότητά τους.
Στο «γεμάτο πορτοφόλι» καταλυτικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και τα διαδοχικά lockdown. Μη μπορώντας να επισκεφτούν φυσικά καταστήματα, αλλά και να βγουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ, οι Έλληνες περιόρισαν αισθητά ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού τους που κατευθυνόταν στην προσωπική αναψυχή και την αγορά προϊόντων που δεν εμπίπτουν στα βασικά αγαθά.
Υπήρξαν όμως και εκείνοι που η φύση του επαγγέλματος τους δεν επέτρεπε την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων και έτσι βρέθηκαν σε δυσμενέστερη κατάσταση από πριν. Στην πλειονότητά τους ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν πελάτες και είδαν τη δουλειά τους να μειώνεται δραματικά, εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή ή υποαπασχολούνται, αλλά και εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους επειδή η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν έκλεισε οριστικά.