Κρούγκμαν: Δίχως αξία τα cryptos, άλλη μία «φούσκα» σαν αυτή των subrimes

Κρούγκμαν: Δίχως αξία τα cryptos, άλλη μία «φούσκα» σαν αυτή των subrimes

Ανησυχητικές ομοιότητες διαπιστώνει μεταξύ της «φούσκας» των subprimes και της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, υπαινισσόμενος τον κίνδυνο πρόκλησης ενός νέου «κραχ», όπως αυτό το οποίο έλαβε χώρα το 2008, κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής ύφεσης, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε άρθρο γνώμης του στους New York Times την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο Κρούγκμαν «βλέπει» παραλληλισμούς και θυμίζει τι συνέβη το 2007-2008, με αποτέλεσμα ένα παγκόσμιο ντόμινο κρίσεων.

«Υφέρπει μια ανησυχητική ηχώ από την κατάρρευση κρας πριν από δεκαπέντε χρόνια» υποστηρίζει ο οικονομολόγος. Υπενθυμίζεται πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση 2008 ήταν μια περίοδος οικονομικής ύφεσης παγκοσμίως. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν η σοβαρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μετά την Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929 και θεωρείται ως η δεύτερη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών.

Η μεγάλη ύφεση προήλθε από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών εν αντιθέσει με την κρίση του 2007 και την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. 

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Οικονομικών Ερευνών, η ύφεση στις Η.Π.Α. διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2009. 

Η μεγάλη ύφεση είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη πολύτιμων πόρων και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. 

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι οι επενδυτές πωλούσαν και το 2008 παρόμοια κερδοσκοπικά χρηματοοικονομικά προϊόντα χωρίς να κατανοούν πραγματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικονομολόγος είναι γνωστός πολέμιος του bitcoin, ενώ πολλοί συχνα παρομοιάζει τα κρυπτονομίσματα με ένα σχήματα Ponzi.

«Πολλοί δανειολήπτες δεν καταλάβαιναν σε τι έμπαιναν», γράφει στους NYT. «Και τα κρυπτονομίσματα, με τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών τους που φαινομενικά άσχετες με τα θεμελιώδη μεγέθη, είναι περίπου τόσο επικίνδυνα».

Ωστόσο, ο νομπελίστας δεν είναι πεπεισμένος ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν συστημικό κίνδυνο: «Οι αριθμοί δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να το κάνουν αυτό». Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinGecko.