Αγορά: Χαμηλές προσδοκίες παρά τη χαλάρωση των μέτρων και τον… καλό καιρό
- 31/01/2022, 09:17
- SHARE
Με χαμηλές προσδοκίες, λόγω των ζημιών της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας, επανεκκινεί σήμερα η αγορά, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα για την εστίαση και το λιανεμπόριο αφήνει πίσω μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα όπου ο χιονιάς και ο παγετός περιόρισαν δραματικά τη ζήτηση.
Σημειώνεται ότι δεδομένων των συνθηκών, το λιανεμπόριο έχασε ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου του, καθώς αυτή την περίοδο, που περιλαμβάνει τις χειμερινές εκπτώσεις, πραγματοποιείται τζίρος περί τα 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. ευρώ είναι οι πωλήσεις των καταστημάτων της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από επιχειρηματικούς φορείς η παράταση της περιόδου των εκπτώσεων κατά μία εβδομάδα, την πρώτη του Μαρτίου, σε συνδυασμό με την παράταση των υποχρεώσεων του Ιανουαρίου.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορικών συλλόγων, η κακοκαιρία «Ελπίδα» ήρθε να προσθέσει απώλειες στις εμπορικές επιχειρήσεις που είδαν τη ζήτηση στα καταστήματά τους να επιβραδύνεται από τους τελευταίους μήνες του 2021. Η κάμψη των πωλήσεων, που αποτυπώθηκε σε ένα βαθμό και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει προβληματίσει τους επαγγελματίες ενόψει δύο δύσκολων μηνών, όπως χαρακτηρίζονται ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις, επιταγές και οφειλές σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, πιέζουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για μερίδα της αγοράς οι υποχρεώσεις έχουν γίνει “βραχνάς” σε συνέχεια δύο ετών πανδημίας και δέκα ετών οικονομικής κρίσης.
Εξάλλου, οι επιχειρήσεις είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπες με κύμα αυξήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Ενδεικτική είναι η αύξηση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, που κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021 φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών, κυρίως λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 125,68 μονάδες, με αύξηση που σε ένα μήνα (συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021) έφτασε το 5,7%. Μάλιστα οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30,4% και για την εξωτερική αγορά κατά 26%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν 8% και 1,5% αντίστοιχα.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες οικονομικές αναλύσεις, οι αυξήσεις θα παραμείνουν στο ράφι για τους επόμενους 12 με 18 μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ήδη πιεσμένες εισοδήματα των πολιτών, που τελούν εν αναμονή της αύξησης του κατώτατου μισθού για να πάρουν ανάσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό εάν καταλήξει θετικά η 13η αξιολόγηση να προχωρήσει αίτημα για «κούρεμα» σημαντικού μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έως και διαγραφή της για τις πιο ευάλωτες στις παρενέργειες της πανδημίας επιχειρήσεις.
Η αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια
Εντωμεταξύ, το θέμα της ακρίβειας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εισαγόμενο φαινόμενο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενναίες επιδοτήσεις που μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύοντας επίσης αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, στον βαθμό που δεν αμφισβητούν τη δημοσιονομική ισορροπία. «Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος. Θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Θα επανέλθει το αίσθημα τη ασφάλειας. Θα επανεκκινήσει την οικονομία διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας. Θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας, στο ρεύμα και στα ήδη πρώτης ανάγκης. Με πάγωμα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μείωση του ΕΦΚ στο ρεύμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα…».