Μαγιορκίνης: H θνητότητα στους άνω των 70 δεν θα μειωθεί όσο μένουν ανεμβολίαστοι

Μαγιορκίνης: H θνητότητα στους άνω των 70 δεν θα μειωθεί όσο μένουν ανεμβολίαστοι
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, Αθήνα Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, «η κύρια πηγή, δηλαδή περισσότερο του 70% των θανάτων, αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών. Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και όσο ανθίστανται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται η μείωση της θνητότητας -όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες χώρες».

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, και επανέλαβε ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Η παγκόσμια πορεία του ιού

Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή, συνολικά καταγράφηκαν 385 εκατ. μολύνσεις και 5,7 εκατ. θάνατοι από τη νόσο. Μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μείωση από τότε που ξεκίνησε η «Όμικρον».

Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, όμως, αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης όσον αφορά τη διασπορά, καθώς καταγράφηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,4 εκατομμύρια διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Ακόμη, 22 από τις 47 χώρες δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης, άνω του 30% παρατηρήθηκε σε 13 χώρες, και σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρήθηκε σε 5 χώρες.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση κατά 10%. Επίσης, αντίστοιχο ποσοστό παρατηρήθηκε και στους θανάτους.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση κατά 9-10%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει σχετικά σταθερός.