Θερμό επεισόδιο Guardian-Βρετανικών Αρχών
- 20/08/2013, 18:30
- SHARE
Αφορμή η προσωρινή κράτηση του συντρόφου του ρεπόρτερ που αποκάλυψε το αμερικανικό κύκλωμα παρακολουθήσεων.
Ο Ντέιβιντ Μιράντα, ο σύντροφος του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του δημοσιογράφου της εφημερίδας Γκάρντιαν που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA, προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει τις βρετανικές αρχές να επιθεωρήσουν δεδομένα που κατέσχεσαν από τον ίδιο, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος του.
Η δικηγόρος του, Γκουέντολιν Μόργκαν, δήλωσε πως ο πελάτης της ζητεί από τη δικαιοσύνη να εξετάσει τη νομική βάση της κράτησής του την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Χίθροου και ζητά διαβεβαιώσεις από τις αρχές πως δεν θα εξετάσουν πριν απ’ αυτό το υλικό που κατάσχεσαν κατά την ανάκρισή του.
Ο Γκρίνγουολντ είχε συναντηθεί με τον πρώην συνεργάτη της CIA που αποκάλυψε το δίκτυο παρακολουθήσεων, Έντουαρντ Σνόουντεν, στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια έγραψε ή συνυπέγραψε πολλά από τα ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας που βασίσθηκαν στα στοιχεία που εκείνος έδωσε.
Διαβάστε ακόμη: «Τσακωτός» για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων
Ο Ντέιβιντ Μιράντα συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Λόρα Πουατρά, ανεξάρτητη σκηνοθέτη και δημοσιογράφο, την πρώτη που ήλθε σε επαφή με τον Σνόουντεν και η οποία έγραψε ρεπορτάζ βασιζόμενα στο υλικό του στην Washington Post και το περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με τον Γκρίνγουολντ, ο Ντέιβιντ Μιράντα πήγε στο Βερολίνο για να παραδώσει υλικό που προέρχεται από τις διαρροές του Σνόουντεν και να παραλάβει υλικό από την Πουατρά.
Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και η Πουατρά είναι οι μόνοι κάτοχοι του πλήρους αρχείου των στοιχείων του Εντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές κατάσχεσαν USB που μετέφερε ο Μιράντα, το περιεχόμενο των οποίων είναι όμως «άκρως κρυπτογραφημένο».
«Θέλει να ανακτήσει αυτό το υλικό και δεν θέλει να αντιγραφεί», είπε ο διευθυντής του Γκάρντιαν, Άλαν Ράσμπριτζερ καλύπτοντας πλήρως τον ρεπόρτερ του.
Διαβάστε ακόμη: Washington Post: H NSA «φακέλωνε» τις επικοινωνίες πολιτών
Ο διευθυντής της εφημερίδας δήλωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση απείλησε τον Γκάρντιαν με δικαστική δίωξη εάν δεν καταστρέψει ή παραδώσει στις βρετανικές αρχές τα απόρρητα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που απέσπασε ο Εντουαρντ Σνόουντεν.
Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ο Αλαν Ράσμπριτζερ αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα και αφού η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που προερχόταν από το υλικό του Εντουαρντ Σνόουντεν, Βρετανός αξιωματούχος τού είπε: «Κάνατε την πλάκα σας. Τώρα θέλουμε πίσω το υλικό».
Here’s what’s left of the Guardian’s laptop that held information leaked by Edward Snowden http://t.co/iHGwoFx7rm pic.twitter.com/rJrIv5gFXV
— Anthony De Rosa (@AntDeRosa) August 20, 2013
Ο Ράσμπριτζερ αποκάλυψε ότι «δύο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας της Κυβερνητικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών, του βρετανικού αντίστοιχου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν την εφημερίδα. Στο ισόγειο των γραφείων μας, κυβερνητικοί υπάλληλοι παρακολούθησαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν υλικό που προερχόταν από τα αρχεία του Εντουαρντ Σνόουντεν».
Διαβάστε ακόμη: Σνόουντεν: «Επέλεξα ατρόμητους δημοσιογράφους για να μιλήσω»
Η επιλογή της εφημερίδας να δημοσιοποιήσει τις απειλές και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης συνοδεύει την απόφασή της να συνεχίσει να δημοσιεύει από τόπους εκτός της Βρετανίας ρεπορτάζ βασισμένα στο υλικό του Σνόουντεν και αποτελεί την τελευταία φάση στην κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων.
Ο Ράσμπριτζερ λέει στο άρθρο του ότι παρά την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Λονδίνο, προειδοποίησε τους βρετανούς αξιωματούχους ότι εξαιτίας της φύσης των «διεθνών συνεργασιών» μεταξύ των δημοσιογράφων θα είναι δυνατόν στους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευθούν άλλα, «περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα». Κατά συνέπεια, η εφημερίδα του, «δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να κάνει το ρεπορτάζ από το Λονδίνο».
Ο Αλαν Ράσμπριτζερ δήλωσε σε Βρετανούς αξιωματούχους πριν από την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι ο Γκάρντιαν δεν θα εκπληρούσε τις δημοσιογραφικές του υποχρεώσεις, εάν υποχωρούσε στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Σε απάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος τού είπε ότι η βρετανική εφημερίδα έχει ήδη φθάσει στον στόχο της: «Καταφέρατε να προκαλέσετε συζήτηση. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να γράφετε».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γκάρντιαν, Γαλλικό Πρακτορείο