Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που εμφανίζεται στα παιδιά αφότου αναρρώσουν από κορωνοϊό
- 08/02/2022, 16:27
- SHARE
Σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το πολυσυστηματικό υπερφλεγονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο εμφανίζεται σε ανηλίκους ασθενείς αρκετές εβδομάδες αφότου ανέρρωσαν από COVID-19.
Στην Ελλάδα, 100 παιδιά έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο αυτό, με τα 50 από αυτά να έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση.
Πρόκειται για μια νόσο παρόμοια με το σύνδρομο Καβασάκι, ενώ επιπλέον παράγοντα ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά που νοσούν από το σύνδρομο διακομίζονται στα νοσοκομεία με πολύ βαρύτερα συμπτώματα από αυτά που παρατηρούνταν στα αρχικά πανδημικά κύματα.
Τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι δερματικό εξάνθημα, πυρετός, οφθαλμικός ερεθισμός και γαστρεντερικά προβλήματα. Αναμφίβολα η εμφάνισή τους επιβάλλει τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο. Κάποιες φορές επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να καταλήξει σε καρδιογενές σοκ, όταν δηλαδή η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει το αίμα. Αλλοι ασθενείς εμφανίζουν καρδιομυοπάθεια, με αρρυθμίες ή σκλήρυνση του καρδιακού μυός.
Παρότι τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και αυτά που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, οι ειδικοί αγνοούν αν μελλοντικά θα εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα.
Η φαρμακευτική φαρέτρα περιλαμβάνει πολλά όπλα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, όπως αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, στεροειδή, ανοσοσφαιρίνη, οξυγόνο και άλλα. Όμως, το κυριότερο είναι να προστατευθούν και τα παιδιά από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
Θεοδωρίδου: Ισχυρή προστασία από το εμβόλιο
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως ήδη στη χώρα 50 παιδιά εμφάνισαν το σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγονώδες Σύνδρομο (ΜΙS-C). Επίσης άλλα 50 παιδιά εμφάνισαν τα συμπτώματα αφότου νόσησαν με Covid και είναι σχεδόν σίγουρο ότι προσβλήθηκαν από αυτο λόγω κορωνοϊού.
«Η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, πάντως, μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη σωστή θεραπεία και έτσι δεν υπήρξε κάποια θανατηφόρος έκβαση από όσο ξέρω», πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ένα από τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID είναι η προστασία έναντι της εμφάνισης αυτού του συνδρόμου.