H Ρωσία κήρυξε λήξη ασκήσεων στην Κριμαία και αποχώρηση – Δύσπιστη η Δύση

H Ρωσία κήρυξε λήξη ασκήσεων στην Κριμαία και αποχώρηση – Δύσπιστη η Δύση
This handout video grab released by the Russian Defence Ministry on February 16, 2022, shows Russian military trucks crossing a bridge linking the Russia-controlled Crimean peninsula to the Russian mainland. - Russia on February 16, 2022, said military drills in Moscow-annexed Crimea had ended and that soldiers were returning to their garrisons, a day after it announced a first troop pullback from Ukraine's borders, but the NATO chief said Russia seemed to be building up its forces around Ukraine. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την ουκρανική χερσόνησο Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: “ Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους”.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Χθες Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη “ μερική” αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Σκεπτικισμός ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε εκ νέου την Τετάρτη τη Μόσχα να αποδείξει ότι αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πολλές φορές οι κινήσεις των Ρώσων στρατιωτικών και αρμάτων μάχης είναι κυκλικές ή απλές μετακινήσεις και όχι υποχώρηση βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

“Μένει να αποδειχθεί εάν έχουμε μια ρωσική απόσυρση… Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι έχουν αυξήσει τον αριθμο των στρατιωτών, ενώ και άλλοι στρατιώτες βρίσκονται καθ’ οδόν προς την περιοχή”, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας των 30 χωρών – μελών της Συμμαχίας.

“Εάν αρχίσουν πράγματι να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό θα ήταν κάτι που θα το χαιρετίζαμε. Έτσι κι αλλιώς μετακινούν συνέχεια δυνάμεις μπρος – πίσω, οπότε η παρατήρηση τέτοιων κινήσεων από μόνη της δεν αποδεικνύει πραγματική απόσυρση”, υπογράμμισε ο γ.γ. του NATO.

Μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε «άσκοπους θανάτους»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες Τρίτη δραματική έκκληση στον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει πίσω από το κατώφλι του πολέμου με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε και κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 150.000 ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή. 

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να απαντήσουν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διεθνούς απομόνωσης στη Μόσχα.

Πολλά από τα σχόλια του Μπάιντεν απευθύνονταν ξεκάθαρα στον Πούτιν, ο οποίος αξίωσε το ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος του και να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».