Ενέργεια και πληθωρισμός φέρνουν αναθεώρηση του προϋπολογισμού
- 16/02/2022, 16:31
- SHARE
Ο προϋπολογισμός, με εξαίρεση τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα (1,4%) βαίνει προς αναθεώρηση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, από την ενέργεια και τον πληθωρισμό μέχρι την ανάπτυξη.
Δεν αναμένονται ωστόσο αναπροσαρμογές μέχρι τον Απρίλιο, καθώς τότε θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την πορεία του τουρισμού, για τα έσοδα του οποίου έχει προβλεφθεί επίδοση στο 80-85% του 2019.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση ήταν αναμενόμενη ήδη από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022, καθώς καταρτίστηκε με ρυθμό ανάπτυξης 6,9% πέρυσι όταν στο εννεάμηνο του 2021 ήταν 9,3%. Τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για το 4ο τρίμηνο του 2021 θα ανακοινωθούν 4.3.2022 και θα είναι καθοριστικά για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου δείκτη.
Ο πληθωρισμός, αλλά και οι δαπάνες είναι επίσης από τους δείκτες που απαιτούν προσαρμογές λόγω των επιπτώσεων από τη διεθνή συγκυρία, που απαιτούν παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σημειώνεται επίσης ότι το Γενικό Λογιστήριο προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 καλώντας τους φορείς (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εποπτευόμενοι φορείς, ΑΔΑ) να εξειδικεύσουν το βασικό σενάριο της περιόδου που καλύπτει: α) το τρέχον έτος (2022), β) το έτος του επόμενου προϋπολογισμού (2023) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2024-2026).
Επίσης, οι προσαρμογές επιβάλλονται και από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν, στις οποίες βασίστηκε το αρχικό σχέδιο. Οι προβλέψεις είχαν υποτιμήσει ελαφρώς τον πληθωρισμό, ενώ και η ανάπτυξη τελικά αναμένεται πάνω από 8,5%.
Έτσι, στα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της ελληνικής κυβέρνησης θα προστεθούν αυτά για τις τιμές στην ενέργεια, η πορεία του τουρισμού, που με βάση εκτιμήσεις της κυβέρνησης φέτος θα επιστρέψει στα επίπεδα της κανονικότητας, του 2019 αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον στην ΕΕ. Κατόπιν θα ληφθούν αποφάσεις για την αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, που επηρεάζει και τις τιμές των τροφίμων ενώ κλιμακώνεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον κίνδυνο πολέμου στην Ουκρανία, απασχολεί έντονα, όπως είναι φυσικό, την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αν και καταγράφει τη μεγάλη εικόνα που παραμένει θετική για τη χώρα, δεν παραβλέπει τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται η διεθνής συγκυρία για μια χώρα όπως η Ελλάδα με χρέος βιώσιμο μεν, ιδιαίτερα υψηλό δε και με υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, λόγω των αναγκών που χρειάστηκε να καλυφθούν εν μέσω πανδημίας στην κοινωνία και στην οικονομία. Αυτά εν ολίγοις αναδείχθηκαν από τον κ. Σταϊκούρα στο “The World Ahead 2022 – Athens Gala Dinner” του Economist, που επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.