Μα τι σχέση έχει η ανεργία με τους φόρους;
- 20/08/2013, 20:12
- SHARE
Σ´ όλες τις σύγχρονες οικονομίες δύο είναι οι εργοδότες. Το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας.
Στην Ελλάδα του 2013 και για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια το κράτος είτε γιατί δε πρέπει είτε γιατί δε μπορεί, δε θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Συνεπώς απομένει ο ιδιωτικός τομέας για να προσφέρει εργασία στους πολίτες της χώρας. Αυτό για να συμβεί, βέβαια, θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να αναπτύσσεται και οι εταιρείες να ζητούν συνεχώς ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Στην Ελλάδα του 2013 ο κύκλος εργασιών των εταιρειών φθίνει και πάνω από 67.000 έκλεισαν το 2012. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, υπολογίζοντας σε μηδέν τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ότι η ανεργία ανήλθε σε ποσοστό ρεκόρ του 27,8% και ειδικά στις ηλικίες 15-35 στο 65%.
Η ανεργία είναι το νούμερο ένα κοινωνικό πρόβλημα, ανεξάρτητα αν τα δημοσιονομικά ευημερούν.
Υπάρχει λύση λοιπόν; Μα βέβαια. Βοήθεια στον εργοδότη που μπορεί να δώσει εργασία, δηλαδή στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Ποια είναι η βοήθεια; Άμεση μείωση και των φόρων επί των κερδών στο 15% και ενσωμάτωση των λοιπών φόρων σε αυτό τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax rate).
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τις νέες προσλήψεις και πλήρη μηδενισμό των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν οι νεοϊδρυόμενες εταιρεία για τα πρώτα 5 χρόνια ζωής τους.
Πριν βιαστούν να πουν, μα από που θα βρεθούν τα χρήματα από τη μείωση των φορο-εισφορών, ας αναλογιστούν ότι τώρα δε πληρώνονται έτσι κι αλλιώς, είτε γιατί κλείνουν οι εταιρείες είτε γιατί υπάρχει μαύρη εργασία.
Κι επιτέλους ας το πιστέψουμε: Λιγότεροι φόροι σε μεγαλύτερη πίτα δίνουν περισσότερα από παράλογα υψηλούς και πολλούς φόρους που δεν μπορεί να πληρώσει κανείς πλέον.
(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και Ειδικός Συνεργάτης του FORTUNE)