Η τουριστική σεζόν ξεκινάει δίχως…προσωπικό
- 21/02/2022, 18:42
- SHARE
Σε παγκόσμιο φαινόμενο έχει αναχθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο, καθώς μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εργάζονταν σε διάφορες θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, έχουν κάνει την έξοδο από την τουριστική βιομηχανία, είτε έχουν μετακινηθεί προς προορισμούς με μικρότερους υγειονομικούς περιορισμούς στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπως για παράδειγμα το Ντουμπάι. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ανθίζει η μαύρη εργασία σε γκρίζες ζώνες καταλυμάτων, βλ. ιδιωτικές βίλες, αλλά και ακίνητα που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η «τρύπα» ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της φιλοξενίας αγγίζει το 20% με 25% και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται σημαντικά, δεδομένου ότι οι μισθοί που προσφέρει δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί εξαιτίας των υψηλών εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλονται στο ελληνικό κράτος.
Με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επισήμως το Μάρτιο οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι θα καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των πελατών. Παρότι όμως ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έχει ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής σεζόν από 1η Μαρτίου, οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι φυσιολογική τουριστική ροή θα έχουμε από το καθολικό Πάσχα και μετά, ενώ οι οποίες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου και μετά. Θεσμικοί αποκαλύπτουν στο Fortune πως σε κυβερνητικό επίπεδο βρίσκονται υπό επεξεργασία προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην αξιοποίηση των προσφύγων έτσι ώστε να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι στις δομές, να περιοριστεί η παραβατική συμπεριφορά και να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Έλληνες ξενοδόχοι θα θελήσουν να απορροφήσουν νέες εθνικότητες στο εσωτερικό των επιχειρήσεών τους.
«Σκοπός δεν είναι να απορροφήσουμε τους πρόσφυγες στην λογική ότι τους βοηθάμε, αλλά να το κάνουμε έχοντας στο νου μας ότι τους ενσωματώνουμε στην ελληνική κοινωνία ως παραγωγικό μέρος της οικονομίας, βλέποντάς τους ως τον καινούργιο μας συμπολίτη» λέει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, προσθέτοντας πως οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι δεκτικοί στην ιδέα της πρόσληψης προσφύγων και στην εκπαίδευσή τους.
Σκιαγραφώντας την ελληνική αγορά, υπογραμμίζει πως μόνο το Ηράκλειο Κρήτης έχει έλλειψη 8.000 άτομα προσωπικό, ενώ συνολικά στην εστίαση και τον επισιτισμό υπάρχει ένα κενό 180.000 θέσεων εργασίας!
«Είναι δραματική εξέλιξη γιατί αυτούς τους ανθρώπους τους χάσαμε στην πανδημία και πολύ λίγοι τελικά θα επιστρέψουν. Δυστυχώς είμαστε χώρα με πολύ ακριβές εισφορές στον κλάδο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην καταλήγουν στην τσέπη του εργαζόμενου. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και έχει δίκιο και ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος».
Ο όμιλος Aldemar θα υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες περί τα τέλη Μαρτίου και όπως λέει ο κ. Αγγελόπουλος, σε επίπεδο προκρατήσεων τα μηνύματα από την Αγγλία είναι πολύ θετικά, η Γερμανία διαρκώς ανεβαίνει, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την ρωσική αγορά.
«Οι ελλείψεις αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα καμαριέρες, καμαρότοι, εργάτες γενικού καθαρισμού, λαντζέρηδες, κηπουροί, βοηθητικό προσωπικό στις κουζίνες. Ενδεικτικά να σας πω πως στις ημέρες καριέρας το 2018 και το 2019 βλέπαμε σχεδόν 500 με 2000 συμμετοχές από ανθρώπους που ήθελαν να δουλέψουν στον τουριστικό κλάδο. Φέτος η αίσθηση που έχουμε είναι ότι το νούμερο δεν ξεπερνά τα 200 άτομα στις δύο μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρέπει να βρεθεί λύση έστω και σταδιακά γιατί από τρίτες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πια χέρια. Σέρβοι, Αλβανοί και Ουκρανοί δεν έρχονται να δουλέψουν στη χώρα μας επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί προσωπικό από άλλες χώρες με τις οποίες μπορεί να μη συνεργαζόμασταν μέχρι πρότινος» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.
Διευκρινίζει πως η συνεργασία θα γίνει μέσω διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ που θα εγγυηθούν για τη νομιμότητα αυτών των ανθρώπων. Βέβαια είναι στην ευχέρεια κάθε ξενοδόχου να αποφασίσει για το τι θα κάνει στην επιχείρησή του.