Αγορά: Παράταση στην παράταση για να μην «κοκκινίσουν» υποχρεώσεις
- 22/02/2022, 09:13
- SHARE
Η παρατεταμένη κρίση, που συντηρεί υψηλά λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και περιορισμούς για το εισόδημα των καταναλωτών αναδύει προβλήματα ρευστότητας σε μερίδα της αγοράς και αβεβαιότητες για την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα.
Τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι μεν κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αναταραχής στη διεθνή αγορά και οι δε εξαιτίας των συνεπειών αυτής της κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης. Μάλιστα μερίδα του εμπορικού κόσμου περιμένει τώρα την αναθέρμανση της αγοράς κατά το Πάσχα, σε συνέχεια και της «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε να τακτοποιήσει υποχρεώσεις.
Ειδικότερα η ενεργειακή κρίση πιέζει την ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η πλειονότητά τους αδυνατεί να εξυπηρετήσει με συνέπεια ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, όπως τονίζει η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Μεταξύ άλλων προτείνει παράταση για τις υποχρεώσεις εξόφλησης επιστρεπτέας προκαταβολής και ρυθμίσεων που λήγουν τέλος Φεβρουαρίου και επιπλέον ζητά να τεθούν εκτός φορολογητέου εισοδήματος οι κρατικές ενισχύσεις της πανδημίας.
Ας σημειωθεί ότι η πτώση εσόδων κυμαίνεται σε ένα μεγάλο εύρος ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας και δημιουργεί προβληματισμό για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που παραδοσιακά πραγματοποιούν σημαντικό μέρος του ετήσιου τζίρου τους. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πτώση πωλήσεων στα καταστήματα εστίασης κυμαίνεται στο 50% μεσοσταθμικά τους τελευταίους μήνες, από τον Νοέμβριο που άρχισε να κορυφώνεται το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και περιορίστηκε η επισκεψιμότητα λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τους ανεμβολίαστους. Πτώση της τάξης του 30-40% καταγράφεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και στο εμπόριο. Αν και είναι σε εξέλιξη η περίοδος των εκπτώσεων, η ζήτηση περιορίζεται εξαιτίας της αβεβαιότητας και της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών που συνεπάγεται η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και ενέργεια. Ακόμη και στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων δυσανασχετούν οι επιχειρηματίες με την πτώση πωλήσεων της τάξης του 3,4% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο (στοιχεία Nielsen IQ), αν και η σύγκριση γίνεται με περίοδο υψηλής ζήτησης λόγω του lockdown στις αρχές της περσινής χρονιάς.
Οι παρενέργειες
Τα παραπάνω έχουν αποτύπωμα στην απασχόληση αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από το 1/3 των εργαζομένων στη χώρα εργάζεται για το λιανεμπόριο – χονδρεμπόριο και την εστίαση ενώ αν συμπεριληφθεί και η βιομηχανία τροφίμων μιλάμε για το 40% του εργαζόμενου δυναμικού της χώρας. Αποτύπωμα ωστόσο από τα τεκτενόμενα στην αγορά έχουμε και στα δημόσια έσοδα.
Αν και δεν είναι επαρκή τα στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, δεδομένου ότι πολλές υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως ο χιονιάς και η πανδημία, η υστέρηση στα έσοδα του Ιανουαρίου κατά 224 εκατ. ευρώ είναι ένα δεδομένο. Κρίσιμης σημασίας όμως είναι τα έσοδα του Φεβρουαρίου, όπου συμπεριλαμβάνονται από τα τέλη κυκλοφορίας, για όσους άφησαν τη συγκεκριμένη υποχρέωση για την τελευταία στιγμή, μέχρι την πρώτη δόση της ρύθμισης των 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων το 2020.