Σκηνικό νέου «ψυχρού πολέμου»;
- 20/08/2013, 22:00
- SHARE
Κυβερνοπόλεμος Κίνας – ΗΠΑ με έπαθλο την παγκόσμια ψηφιακή κυριαρχία.
Τα «σταφύλια» είναι κάτι παραπάνω από «περσινά» και σίγουρα έχουν «ξινίσει» -δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, που ΗΠΑ και Κίνα ανταλλάσσουν φραστικά «πυρά» για βιομηχανική κατασκοπία και κυβερνοεπιθέσεις.
Όμως, η Ουάσιγκτον δείχνει τώρα να παίρνει θέση μάχης. Και η αντίπαλη πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Στη φετινή ετήσια μελέτη του αμερικανικού Πενταγώνου για την Κίνα, το Πεκίνο κατονομάζεται για πρώτη φορά και επίσημα ως Νο1 υπεύθυνος για την ηλεκτρονικές «εισβολές» σε αμερικανικά πληροφορικά συστήματα, με στόχο ευαίσθητα διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά δεδομένα. Στόχος εκτιμάται ότι είναι ο ασιατικός “γίγαντας” να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη: Η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου
Απώλειες δισεκατομμυρίων για τις ΗΠΑ
Είχε προηγηθεί δημόσια προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Κινέζους ότι «θα πρέπει να σέβονται τις συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο», καθώς και η δημοσιοποίηση από τον Λευκό Οίκο ενός αυστηρού πλαισίου μέτρων για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής κατασκοπίας. Μία πρακτικής, που για την αμερικανική οικονομία μεταφράζονται -το λιγότερο- σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ διασφαλίζει τη θέση τους ως ηγεμονική δύναμη παγκοσμίως», εξηγεί ο Τάο Ξινγκτζού, δικηγόρος σε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά δικηγορικά γραφεία, αρμόδιος για τον τομέα Ασίας και κατά καιρούς πολύτιμος σύμβουλος στις περισσότερες από τις εταιρίες που κατατάσσονται στην «χρυσή» λίστα Fortune 500. Γι’ αυτό και «η προστασία των βιομηχανικών και τεχνολογικών μυστικών συνεπάγεται την προστασία των εθνικών αμερικανικών συμφερόντων», επισημαίνει.
Τι απαντά η Κίνα
Κατά την πάγια τακτική της, βέβαια, η Κίνα απορρίπτει όλες τις κατηγορίες ως «κατασκευασμένες», καλεί την Ουάσιγκτον να αφήσει την ψυχροπολεμική ρητορική και ζητά από τον Λευκό Οίκο να σεβαστεί τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Όμως, αυτά, παραμένουν εξαιρετικά ρευστά, διαμορφωμένα πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες.
Η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη και για το Πεκίνο και για τον υπόλοιπο κόσμο, τονίζει τώρα με νόημα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Χόρματς, και η συμμόρφωσή της με τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού είναι μία υποχρέωση που θα λειτουργήσει προς όφελός της. Αντίθετα, «εάν η Κίνα λάβει μέτρα που θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ξένων εταίρων της, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της και στο σύστημα ελεύθερου εμπορίου».
Ήδη, η κλοπή εταιρικών και βιομηχανικών μυστικών ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε ορισμένες αμερικανικές εταιρίες στην απόφαση να επαναφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στις ΗΠΑ, αναφέρει στο πρακτορείο Reuters o Aμερικανός εκπρόσωπος σε εμπορικά θέματα, Ρον Κιρκ. Μοιραία, αργά ή γρήγορα, εκτιμά ο Τάο Ξινγκτζού, «η Κίνα θα αναγκαστεί να γίνει καινοτόμος, αντί να αντιγράφει».