Τι λέει το City του Λονδίνου για τη ρωσική απειλή
- 25/02/2022, 11:00
- SHARE
Η σημερινή μέρα ξημέρωσε με τουλάχιστον δύο νέες ισχυρές εκρήξεις να σημειώνονται τις πρώτες πρωινές στο κέντρο του Κιέβου. Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθείμε τεθωρακισμένα στην ουκρανική πρωτεύουσα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.
Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.
Στον απόηχο της στρατιωτικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών, τα χρηματιστήρια διεθνώς συνεχίζουν να κατακρημνίζονται και η τιμή του πετρελαίου έσπασε το φράγμα των 100 δολαρίων στις ασιατικές αγορές.
«Η Δύση πιθανόν να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση μετά το 1962 στην κρίση της Κουβάς. Αμερική και Ευρώπη θα επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία περιορίζοντας πληρωμές σε δολάρια, θα γίνει μπλόκο σε swift πληρωμές και εισαγωγές δυτικής τεχνολογίας, αλλά και διαπραγμάτευση κρατικού χρέους στην δευτερογενή αγορά» επισημαίνει στο Fortune Greece ο Γιάννης Λογοθέτης, διαχειριστής κεφαλαίων του επενδυτικού οίκου Sarasin με έδρα το City του Λονδίνου.
Τονίζει πως η γεωπολιτική αβεβαιότητα προσκαλεί σημαντικό σοκ στις αγορές με απομείωση ρίσκου και με περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να επωφελούνται σημαντικά. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου θα παραμείνουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ενώ σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσαν, όπως λέει, να υποστούν ισχυρό πλήγμα με αρνητικές επιπτώσεις σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και υψηλότερες τιμές ενέργειας με πληθωριστικές πιέσεις που θα περιορίζουν την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Η εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ και πως η σύγκρουση θα περιοριστεί στην Ουκρανία. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι η ενδεχόμενη αντίδραση της Κίνας προς την Ταιβάν βάσει το πώς αξιολογεί την αντίδραση των δυτικών στην εισβολή της Ουκρανίας. Μια ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν αποτελεί το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρίσκο για τις παγκόσμιες αγορές και την παγκόσμια οικονομία».
Για την αποκλιμάκωση της κρίσης η μόνη πιθανή λύση, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, θα ήταν να αποδεχτούν οι δυτικοί αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική κυριαρχία της χώρας μελλοντικά.
Πιθανές συνέπειες:
Βραχυπρόθεσμα
Η αβεβαιότητα θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση ρίσκου στις αγορές που θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη όταν υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας. Η αγορά είχε αρκετές ενδείξεις, εδώ και μέρες, για τις προθέσεις των Ρώσων και οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και οι σημερινές αποκωδικοποιούνται ως απολύτως αναμενόμενες. Οι αναδυόμενες αγορές και όσοι έχουν έκθεση σε ρωσικές μετοχές και ομόλογα θα υποστούν αρκετά μεγάλες απογειώσεις αξίας.
Την ίδια ώρα θα υπάρξει υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, αλλά και περαιτέρω αύξηση πληθωρισμού και ενεργειακών τιμών.
Μεσοπρόθεσμα
Οι αγορές θα επιστρέψουν στις προηγούμενες τάσεις στρέφοντας την προσοχή τους στην οικονομική ανάκαμψη, τον πληθωρισμό και τις πολιτικές των κεντρικών τράπεζων. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα προβλήματα της Ρωσίας είναι αυξημένα λόγω των κυρώσεων και της οικονομικής – διπλωματικής απομόνωσης, ενώ δημιουργείται μια πιο ισχυρή πολιτική συνοχή σε Ευρώπη και Αμερική κατά της Ρωσικής απειλής.
Μακροπρόθεσμα
Καμία οικονομική επίπτωση στη Γηραιά Ήπειρο. Διαφοροποίηση από τις ρωσικές προμήθειες αερίου και πετρελαίου με αυξημένες δαπάνες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο σαν μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες στη Δύση και αποδυνάμωση της Ρωσικής οικονομίας που θα τεθεί σε περιορισμό από τον υπόλοιπο κόσμο.