Οι δωρεές κρυπτονομισμάτων έδωσαν χρηματοπιστωτική… ζωή στην Ουκρανία
- 04/03/2022, 19:30
- SHARE
Το Bitcoin και άλλα crypto assets όπως το Ether παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας. Από την έναρξη της σύγκρουσης, χιλιάδες ανώνυμοι ιδιώτες (καθώς και μερικές εταιρείες και δημόσια πρόσωπα) έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων για να καταπολεμήσουν την εισβολή και να βοηθήσουν όσους βρίσκονται υπό πολιορκία.
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα κατά του Πούτιν, Pussy Riot, συμβάλλει στον συντονισμό της UkraineDAO, ενός νέου τύπου εικονικής οργάνωσης που ενεργοποιείται από αυτή την τεχνολογία, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο έργο των οργανώσεων βάσης. Ο επίσημος λογαριασμός της κυβέρνησης της Ουκρανίας στο Twitter έγραψε: «Σταθείτε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Τώρα δεχόμαστε δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Bitcoin, Ethereum, USDT” (το σύμβολο του USD Tether, ενός σταθερού νομίσματος). Από τότε η Ουκρανία έχει προσθέσει υποστήριξη για άλλα crypto περιουσιακά στοιχεία και ανακοίνωσε ακόμη και μια αερομεταφορά (airdrop), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για οποιαδήποτε χώρα (τυπικά μια αερομεταφορά είναι μια ανταμοιβή σε μορφή token για τους συνεισφέροντες σε ένα έργο blockchain). Οι δωρεές έχουν πλημμυρίσει: Σύμφωνα με την εταιρεία blockchain analytics Elliptic, μόνο η ουκρανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια.
«Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει»
Εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο κόσμων, πολλοί Ουκρανοί έχουν υιοθετήσει τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων ως εναλλακτική λύση. Η Ουκρανία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, πολύ μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον δείκτη Chainalysis Global Crypto Adoption Index, ο οποίος μετρά μια σειρά παραγόντων γύρω από τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει κερδίσει επαίνους για τη γενναιότητα και την ηγεσία του στο έδαφος και αξίζει εξίσου επαίνους για την απόλυτη κυριαρχία του στον πόλεμο πληροφοριών στο διαδίκτυο. Με σαφή έλεγχο της αφήγησης, ο Ζελένσκι τόνωσε το ηθικό των στρατευμάτων του και κινητοποίησε τον ελεύθερο κόσμο για τον σκοπό του. Η ενασχόλησή του με την παγκόσμια κοινότητα κρυπτονομισμάτων είναι άλλη μια έξυπνη κίνηση από έναν πολιτικό με γνώση των μέσων ενημέρωσης που κατανοεί την εποχή μας και την αποφασιστικότητα του λαού του.
Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δωρίζουν χρήματα συγκεκριμένα σε κρυπτονομίσματα; Πρώτον, είναι απλό να το κάνετε. Μου πήρε περίπου δύο λεπτά για να κάνω δωρεά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στον έρανο UkraineDAO στο PartyBid. Δεύτερον, η κοινότητα crypto είναι γενικά αρκετά αντίθετη με την κυβερνητική παρέμβαση – και αυτή η εισβολή είναι πέρα από κάθε όριο. Η ελπίδα μου είναι ότι οι αρνητές των κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα δουν την αξία τους στην υπεράσπιση της ουκρανικής δημοκρατίας και θα επανεξετάσουν τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων σε έναν κόσμο αυξανόμενων πολιτικών και κλιματικών κρίσεων.
Τελικά, αυτές οι δωρεές είναι δυνατές μόνο επειδή το Bitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων είναι peer-to-peer ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στον κομιστή που είναι ανθεκτικά στη λογοκρισία. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τη χρήση χρημάτων ανθεκτικών στη λογοκρισία, και ο κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει. Τον περασμένο μήνα, οι λεγόμενοι διαδηλωτές του Καναδά Freedom Convoy χρησιμοποιούσαν crypto περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν το κίνημά τους, αφότου το GoFundMe και άλλοι ενδιάμεσοι τους έβγαλαν εκτός πλατφόρμας. Πολλοί διαφώνησαν με τις ενέργειες των διαδηλωτών στην Οττάβα και ως εκ τούτου δυσφήμισαν το Bitcoin, αποκαλώντας το εργαλείο της alt-right και τίποτα άλλο. Οι ίδιες ομάδες φαίνεται να έχουν λιγότερα να πουν για το Bitcoin, τώρα που οι χρήστες του χρηματοδοτούν Ουκρανούς μαχητές της ελευθερίας.
Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν νομίσματα ανθεκτικά στη λογοκρισία για να αποφύγουν τους ελέγχους κεφαλαίων και να αποσταθεροποιήσουν τα τοπικά νομίσματα fiat, γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Κίνας τα έχει θέσει εκτός νόμου και η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν θέλει να τα απαγορεύσει. Στις αναδυόμενες αγορές, οι ηγέτες φοβούνται ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα τοπικά νομίσματα, αποδυναμώνοντας έτσι το τοπικό νόμισμα και αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση. Στα οικονομικά, αυτή η εκτόπιση είναι γνωστή ως «δολαριοποίηση» επειδή, για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα, οι ίδιες αυτές αγορές φοβούνταν ότι το δολάριο των ΗΠΑ θα αντικαθιστούσε το τοπικό νόμισμα. Αυτό θα γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πολιτικούς ηγέτες καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Αυτό έχει κάνει ορισμένους ηγέτες, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ανησυχούν ότι ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin, τώρα που η Δύση έχει περιορίσει την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο σύστημα μηνυμάτων πληρωμών SWIFT. Η Λαγκάρντ χρησιμοποίησε την είδηση των νέων κυρώσεων για να επαναλάβει τις εκκλήσεις της για αυστηρότερους κανονισμούς κρυπτονομισμάτων.
Αυτό το επιχείρημα έχει τρία βασικά ελαττώματα
Πρώτον, δίνει στα crypto περιουσιακά στοιχεία δυνάμεις που δεν έχουν. Είναι μια μεγάλη και ρευστή αγορά, αλλά όχι ακόμη αρκετά μεγάλη ή ευρέως διαδεδομένη ώστε να αντικαταστήσει το SWIFT ή τα δολάρια των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, για να μετατρέψουμε σε μεγάλες ποσότητες δολαρίων, χρειαζόμαστε ράμπες εισόδου και εξόδου, όπως τα κεντρικά ανταλλακτήρια, τα οποία γίνονται πλέον το επίκεντρο των κυρώσεων, περιορίζοντας έτσι τη χρησιμότητά τους. Τρίτον, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να είναι όχι μόνο ανθεκτικά στη λογοκρισία αλλά και πλήρως ανώνυμα – κάτι που δεν συμβαίνει. Οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις μπορούν απλώς να μπλοκάρουν τις ρωσικές διευθύνσεις πορτοφολιών – και πράγματι, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance δήλωσε ότι θα παγώσει τους λογαριασμούς των Ρώσων πελατών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Για το λόγο αυτό, οι εγκληματίες σπάνια χρησιμοποιούν το Bitcoin, και εκτιμώ ότι ούτε ο Πούτιν θα το κάνει.
Πηγή: fortune.com