Νέο πακέτο στήριξης με φόντο τις αποφάσεις Συνόδου Κορυφής και ΕΚΤ
- 10/03/2022, 09:43
- SHARE
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εξειδίκευση του νέου πακέτου στήριξης ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε συνέχεια του νέου πλαισίου που θα διαμορφώσουν η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η Σύνοδος Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να λάβουν ιστορικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ράλι των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και αναφορικά με τη λίστα των κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Εξάλλου, έχει προηγηθεί πρόταση έξι σημείων για την αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στο επίκεντρο της Συνόδουείναι μεταξύ άλλων η πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο με στόχο τη διαχείριση των επίμαχων θεμάτων της ενέργειας και της άμυνας. Δυνητικά, η έκδοση ευρωομολόγου που θα χρηματοδοτήσει δαπάνες για την ενέργεια και την άμυνα ενθαρρύνει τα σχέδια της Ελλάδας, που μετράει το δημοσιονομικό κόστος στις όποιες αποφάσεις. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις εξελίξεις στη διήμερη σύνοδο στις Βερσαλλίες, σήμερα και αύριο, πριν προχωρήσει στην έγκριση νέου πλαισίου μέτρων με στόχο την επιδότηση του επιπλέον κόστους που συνεπάγεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν και δεν έχει αναφερθεί το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ήδη οι τεχνοκράτες της Κομισιόν μελετούν την πρόταση του κοινού ταμείου, τις διαδικασίες της έκδοσης, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν αλλά και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των χωρών-μελών, ειδικά όσων έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία κ.α.. Το μοντέλο αναμένεται να έχει στοιχεία από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της επεξεργασίας προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, ρεαλιστικές και βιώσιμες. Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης. Αναφορικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν στα ενεργειακά προϊόντα, είπε ότι αυτό δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο σε αυτήν τη φάση, θα απαιτούσε λύσει σε επίπεδο διεθνών αγορών, θα απομόνωνε την Ελλάδα και ουσιαστικά θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας, που θα αγόραζαν από τις ξένες αγορές πολύ ακριβότερα το ρεύμα για να το πουλάνε πολύ φθηνά στους Έλληνες καταναλωτές.
Εντωμεταξύ, το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται ένας πρώτος απολογισμός από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ενώ κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα είναι και το Εurogroup τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης περιλαμβάνει τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για το 2023 αλλά και την έγκριση της 13ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.