Ντροπαλοί στη δουλειά; Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί!
- 21/08/2013, 14:00
- SHARE
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μετατρέψει μια σύσκεψη σε ναυάγιο, όμως υπάρχει τρόπος αυτό να αποφευχθεί.
Σας έχει τύχει να βρίσκεστε για εκατοστή φορά σε μία συνάντηση με συναδέλφους, να νοιώθετε πως έχετε βρει μία θαυμάσια λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα, αλλά να μην μπορείτε να αρθρώσετε κουβέντα; Και ύστερα να ακούτε τον διπλανό σας να λέει φωναχτά αυτό που εσείς είχατε σκεφτεί μισή ώρα πριν; Είναι προφανές ότι πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε περισσότερο, αλλά πώς;
«Ο μέσος εργαζόμενος σε μία εταιρεία ξοδεύει περίπου το 1/3 του χρόνου του σε συναντήσεις, οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για να καταστήσετε γνωστές τις γνώσεις και τις ιδέες σας», αναφέρει ο Τζόελ Γκαρφίνκλ, ο οποίος παρέχει συμβουλές σε μάνατζερς που διστάζουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους άλλους.
Διαβάστε ακόμη: Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι διστάζουν να πουν την άποψή τους; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αίσθημα ντροπαλότητας, είτε στην τελειομανία, ή απλά στο φόβο της αντιπαράθεσης με έναν ανώτερο. Ό,τι κι αν σας προκαλεί πάντως αυτή τη δυσκολία έκφρασης, ιδού εφτά τρόποι για να την ξεπεράσετε:
1. Μην υποτιμάτε την αξία των ιδεών σας.
Όπως μάλλον έχετε ήδη παρατηρήσει -όλες αυτές τις φορές που κάποιος άλλος είπε αυτό που εσείς θέλατε να πείτε- έχετε πολλά να προσφέρετε. Πριν την επόμενη συνάντησή σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα, προβάροντας μία σύντομη ομιλία. Και μην ξεχνάτε τις ικανότητες και τις γνώσεις σας που σας έφεραν ως εδώ.
2. Να είστε από τους πρώτους που θα μιλήσουν.
«Αναζητήστε ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης για να κάνετε αισθητή την παρουσία σας από νωρίς», συμβουλεύει ο Γκαρφίνκλ, ακόμα κι αν αυτό που θα πείτε είναι απλώς η έκφραση μιας συμφωνίας με μία άποψη, ή η προσθήκη κάποιων πρόσθετων πληροφοριών. «Όσο νωρίτερα μιλήσετε, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχετε για να νιώσετε ανασφαλής με την άποψή σας».
Διαβάστε ακόμη: Οι δικές σας ερωτήσεις στο interview
3. Επιλέξτε από πριν ένα θέμα.
Ρίξτε μια ματιά στην ατζέντα και διαλέξτε ένα ζήτημα που θεωρείτε σημαντικό. Προετοιμαστείτε από πριν, ώστε να είστε έτοιμος να μιλήσετε όταν πάει η κουβέντα σε αυτό. Σταδιακά, θα μπορείτε να κάνετε το ίδιο για πολλά θέματα της ίδιας ατζέντας, αλλά στην αρχή ξεκινήστε μόνο με ένα.
4. Κάντε ερωτήσεις.
Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να νιώσετε πιο άνετος με την έκφρασή σας, είναι να ζητήσετε από κάποιον άλλο να διευκρινίσει κάτι που είπε προηγουμένως. «Εξετάζοντας σε βάθος την άποψη του άλλου, γίνεστε πιο ενεργός συνομιλητής», επισημαίνει ο Γκαρφίνκλ.
5. Μην λογοκρίνετε τον εαυτό σας.
«Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας ότι θα εκφράσετε κατευθείαν τουλάχιστον μία ιδέα που θα σας έρθει στο μυαλό», προτείνει ο Γκαρφίνκλ. Καλλιεργώντας «την ικανότητα να μπαίνετε σε μία συζήτηση χωρίς να έχετε προετοιμαστεί», θα ξεπεράσετε τους όποιους φόβους σας.
Διαβάστε ακόμη: Πέντε σιωπηρές ερωτήσεις που πρέπει να «απαντήσετε» για να προσληφθείτε
6. Αντιληφθείτε ότι οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες και χρήσιμες.
Στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Applied Psychology, ένα άρθρο συμπέρανε ότι «ακόμα κι όταν τα σημεία της διαφωνίας είναι λανθασμένα, ενθαρρύνουν την υπόλοιπη ομάδα να σκεφτεί καλύτερα και να επιλύσει πιο δημιουργικά το οποιοδήποτε πρόβλημα». Μη διστάζετε, συνεπώς, να εκφράζετε – ευγενικά πάντα – μία αντίθετη άποψη.
7. Μην χάνετε ευκαιρίες να δείχνετε τις δυνατότητές σας.
Σε μία συνάντηση, είναι συχνό φαινόμενο να υποχωρούμε μπροστά στην άποψη του αφεντικού, ή απλά κάποιου που μας γεννά φόβο. Οι ανώτεροί μας, όμως, παρατηρούν πάντα -και εκτιμούν- τον εργαζόμενο που υπερασπίζεται τις ιδέες του.
Προφανώς και θα χρειαστείτε χρόνο και ενέργεια για να τα εφαρμόσετε όλα αυτά στην πράξη. Αξίζει όμως να προσπαθήσετε. Δεν θα βοηθήσετε, έτσι, μόνο την καριέρα σας, αλλά και την ίδια την εταιρεία σας που έχει ανάγκη των γνώσεων και των απόψεών σας.