Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για τον επισιτιστικό εφοδιασμό – Ο σχεδιασμός για σιτηρά και ηλιέλαιο
- 28/03/2022, 08:35
- SHARE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στις 13:00 κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».
«Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» τόνισαν και πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.
H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.
Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ενημερώσουν για τα αποθέματα που έχουν σε επτά κατηγορίες προϊόντων, ενώ έχει από τις 15 Μαρτίου επανενεργοποιηθεί η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγώσει τις εισαγωγές κυρίως τριών βασικών προϊόντων.
- Το μαλακό σιτάρι: Οι εισαγωγές μαλακού σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία φτάνουν τους 250.000 τόνους. Ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά μέσω Ιταλίας, με υψηλό όμως κόστος μεταφοράς. Οι εισαγωγείς απευθύνονται πλέον και στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας.
Με το ζήτημα αυτό συνδέεται και ο φαύλος κύκλος λόγω των ελλείψεων λιπασμάτων: Εάν ο αγρότες δεν ρίξουν όσο λίπασμα χρησιμοποιούν άλλες χρονιές, θα είναι μικρότερη η παραγωγή και άρα θα απαιτούνται ακόμη περισσότερες εισαγωγές. Ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών, είναι η Ρωσία, η οποία έχει αναστείλει τις εισαγωγές. Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.
- Το ηλιέλαιο: Η Ελλάδα εισάγει συνολικά 120.000 τόνους ηλιέλαιο, εκ των οποίων μόνο οι 30.000 από Ουκρανία. Δεδομένου δε ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ευρέως και το ελαιόλαδο, το πρόβλημα αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της εστίασης, που θέλουν να έχουν απόθεμα για λόγους ασφαλείας. Η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας εκτιμά πάντως ότι οι 30.000 τόνοι που εισάγονται από Ουκρανία, θα αναπληρωθούν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα με εισαγωγές από Αργεντινή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε άλλωστε ότι υπάρχει επάρκεια για 3-4 συσκευασίες ηλιέλαιου ανά άτομο αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα σουπερμάρκετ για πλαφόν στις πωλήσεις είναι προληπτικά.
- Το καλαμπόκι, κυρίως για ζωοτροφές: Η Ελλάδα εισάγει περίπου 500.000 τόνους καλαμπόκι από Ρωσία και Ουκρανία. Η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας εκτιμά ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές από Ρουμανία, Βουλγαρία και Νότιο Αμερική.