Ενεργειακή κρίση και πόλεμος στην Ουκρανία «πυροδοτούν» αυξήσεις και ανατιμήσεις
- 29/03/2022, 08:45
- SHARE
H ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβεβαιώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελλείψεων και ο εφοδιασμός είναι επαρκής.
Ωστόσο, αυτό που προβλαματίζει αγορά και καταναλωτές είναι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου, οι οποίες τώρα αρχίζουν και περνούν στη λιανική. Δεν είναι τυχαίο ότι προβλέπεται «καυτό» δίμηνο στον πληθωρισμό (Μάρτιος – Απρίλιος). Ειδικοί τονίζουν, βέβαια ότι όλα συναρτώνται από τη διάρκεια της κρίσης και του πολέμου. Μάλιστα, δε. λείπουν εκτιμήσεις για ποσοστά πληθωρισμού πάνω από το 8% ή και κοντά στο 10%, από το 7,2%, του Φεβρουαρίου.
Το ψωμί
Για παράδειγμα, ήδη σε αρκετές περιπτώσεις το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα «τσιμπούν» προς τα πάνω, με άνοδο ακόμη και 20%, με τη χωριάτικη φρατζόλα να «ακουμπάει» και τιμές ακόμη και 1,10 ευρώ από 0,70 – 0,80 που ήταν πριν λίγους μήνες, αλλά και 0,90 πριν ένα μήνα. Ήδη, οι παραλαβές σε άλευρα το τελευταίο διάστημα από τους, αρτοποιούς, είναι σε τιμές αυξημένες κατά 70% σε σχέση με πριν 15 μέρες. Ούτως λόγος βέβαια για τη ζάχαρη, τα έλαια, όπου π.χ. στα σπορέλαια, οι τιμές από το Σεπτέμβριο έχουν διπλασιαστεί, αν και αφορούν υφιστάμενα αποθέματα τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφονται με την επικείμενη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.
Ερώτημα η Πασχαλινή αγορά
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές αλλά και βέβαια η ζήτηση, εν όψει και του Πάσχα. Πάντως τα αμνοερίφια φτάνουν σε συνοικιακά κρεοπωλεία σήμερα ακόμη και σε τιμές στα 14 ευρώ με τα σούπερ μάρκετ να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2-3 ευρώ. Είναι, όμως, “άγνωστο” πού θα κλειδώσουν οι τιμές, με το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους να είναι στα ύψη. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα λαχανικά με τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα αλλά ακόμη δεν έχουν ενσωματώσει, σε κάποιες περιπτώσεις, την άνοδο του κόστους παραγωγής, καθώς αφορούν σοδειες προ πολέμου. Πάντως σε κηπευτικά που παράγονται σε θερμοκήπια, τομάτες και αγγούρια, αλλά και σε μαρούλια, οι τιμές είναι ανοδικές σε διψήφια ποσοστά και βέβαια αγωνία όλων κορυφώνεται για το “πού” θα κάτσει η μπίλια εν όψει εορτών.
Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, λέει η κυβέρνηση
Την εκτίμηση, πάντως, ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας και δημητριακών, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Δεν θα έχουμε ύφεση. Θα έχουμε ανάπτυξη. Λίγο χαμηλότερη, αλλά ανάπτυξη. Με εξαίρεση, το να έχουμε μια πολύ χειρότερη εικόνα στην υπόθεση του πολέμου από ότι σήμερα» είπε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για την ανάγκη λήψης μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, σε σχέση με το 2019, έχουμε τεράστια αύξηση (εξαπλασιασμό) των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, μια σοβαρή αύξηση στο πετρέλαιο, και σοβαρές αυξήσεις στα δημητριακά, οι οποίες δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, διότι (αυτό) έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σημείωσε μάλιστα ότι, τα παραπάνω, προστίθενται στις αυξήσεις λόγω πανδημίας, τις οποίες αναμέναμε να υποχωρήσουν καθώς υποχωρούσε (και η πανδημία). «Ο πόλεμος συνδυάζεται με την πανδημία με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις αυξήσεις σε προϊόντα που δεν παράγουμε (φυσικό αέριο) ή έχουμε μικρή παραγωγή (σιτάρι) είπε ότι «η χώρα γίνεται φτωχότερη καθώς πληρώνουμε περισσότερα για να καταναλώσουμε όσα καταναλώναμε στο παρελθόν. Παθαίνουμε ζημιά, η οποία θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ. Θα παραμείνουμε σε ανάπτυξη αλλά θα έχουμε επίπτωση στο ΑΕΠ. Πόσο; Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου» επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό «θα έχει επίπτωση και στα φορολογικά έσοδα». Όπως επισήμανε, στο πρώτο δίμηνο, παρά την αύξηση στα καύσιμα, είχαμε λιγότερα έσοδα από φόρους, διότι η αύξηση στον ΦΠΑ, αντισταθμίστηκε από τη μείωση στον ΕΦΚ.