Ελληνική κουζίνα: Το “κρυφό όπλο” για την αύξηση των ξένων τουριστών
- 12/04/2022, 16:48
- SHARE
Το πώς η γαστρονομία θα αξιοποιηθεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού τουρισμού τέθηκε επί τάπητος στο 1ο Συμπόσιο “Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην” με θέμα «Η Αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό», που διοργάνωσε ο ΕΟΤ.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής φιλοξενίας, η οποία μαζί με το αίσθημα ασφάλειας, αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του brand Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την προσέλκυση ξένων τουριστών.
«Η τουριστική διπλωματία μας στηρίζεται στις αρχές της ειρήνης, της φιλίας και της εξωστρέφειας. Στόχος είναι ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα σαν ξένος, να ζει σαν ντόπιος και να φεύγει σαν φίλος. Αυτή είναι η αποστολή μας. Η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς των κρατών της και το ίδιο κάνουμε και εμείς. Μέσα στην πανδημία, τόσο το Υπουργείο Τουρισμού, όσο και ο ΕΟΤ, έδειξαν ευελιξία, καθώς επίσης και ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσεων. Περιμένουμε λοιπόν φέτος να δούμε τα αποτελέσματα από αυτή την πρακτική» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΤ.
Επεσήμανε πως η επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας θα γίνει κάτω από τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, ενώ υπογράμμισε πως τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν εφόσον υπάρχει συνεργασία, συντονισμός και συνέπεια.
«Η φιλοξενία, η ελληνική διατροφή και ο πολιτισμός είναι τα τόξα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Trip Advisor τα ¾ των ταξιδιωτών για το 2022 εστιάζουν στην υγεία, την ευελιξία και την βιωματική εμπειρία. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στο μετρό και την ισορροπία. Δίνουν έμφαση στην ψυχική υγεία και όχι τόσο σε απολαύσεις που βασίζονται στα υλικά αγαθά. Το ευ ζην είναι πολύ πιο μεγάλη έννοια από το Wellbeing που προτάσσουν οι Αμερικάνοι».
Ως άυλη πολιτιστική κληρονομία που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτήρισε τη διατροφή η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα εργασίας για τη γαστρονομία. Έχουμε πραγματοποιήσει έρευνα για το σήμα της ελληνικής κουζίνας, ενώ μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται ένα DMO 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης προορισμού για τη γαστρονομία. Παράλληλα προωθούμε τον οινοτουρισμό καθώς βλέπουμε την ανάγκη των ταξιδιωτών να επισκεφτούν τους τόπους παραγωγής προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Προσεχώς θα βγει στον αέρα ένα portal για όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία που είναι διαπιστευμένα από το Υπουργείο Τουρισμού, θα υλοποιηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη των καλύτερων οινοποιείων, ενώ στόχος μας είναι να γίνουν επισκέψιμα τα τυροκομεία και τα ζυθοποιεία».
Ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ανέφερε ότι ετοιμάζεται ειδική καμπάνια για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό. Όπως είπε, η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το τουριστικό μας προϊόν. Πρόσθεσε πως η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον και αυτό το βλέπουμε από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εισέρχονται στον κλάδο, ενώ τεράστια δυναμική καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα την οποία και θα πρέπει να προβάλουμε» κατέληξε.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος δήλωσε πως η γαστρονομική διπλωματία αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του nation branding, ενώ παράλληλα ευνοεί ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τουριστών γαστρονομίας οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Πρόκειται για τουρίστες που αναζητούν τους τόπους παραγωγής των προϊόντων που δοκιμάζουν και οι γευστικές εντυπώσεις και μνήμες που αποκτούν τους κάνουν, είτε να θέλουν να επισκεφθούν τον ίδιο τόπο ξανά, είτε να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε καταστήματα πώλησης στην χώρα τους. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον απαιτούμενο ρόλο για την προβολή των δράσεων της Ελλάδας στο θέμα της ελληνικής γαστρονομίας. Θέλουμε να χτίσουμε έναν τουρισμό που θα κάνει τον επισκέπτη κτήμα του» επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης.