Ντε Γκίντος: Πιθανώς τον Ιούλιο η άρση του QE της ΕΚΤ – Ποιες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
- 21/04/2022, 10:37
- SHARE
Προς την άρση του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωση περί τον Ιούλιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των επιτοκίων, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της Λουίς ντε Γκίντος.
Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο – αν και είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη θα είναι μέρος του μείγματος, δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προεξοφλώντας την πιθανότητα ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
«Δεν βλέπω λόγο να μη διακόψουμε το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων μας τον Ιούλιο», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια», αλλά «από τη σημερινή οπτική γωνία, ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος είναι πιθανά ορόσημα. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και μόνο τότε θα αποφασίσουμε».
Αν μη τι άλλο, η παρακολούθηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών είναι κρίσιμη. «Ο πληθωρισμός και οι δευτερογενείς επιπτώσεις του είναι βασικά στοιχεία για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει αυτά τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση».
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 7,5% τον περασμένο μήνα, με τον Ντε Γκίντος να προβλέπει ότι πλησιάζει «πιο κοντά στην κορυφή». Παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο, δεν αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 4% φέτος.
Στο μεταξύ, ο Βέλγος συνάδελφος του Ντε Γκίντος, Πιερ Βούντς, δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους, με τον Ιούλιο μια πιθανή ημερομηνία έναρξης για αυξήσεις επιτοκίων.
Πάντως, για τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η προοπτική απώλειας αυτής της στήριξης, σε μια εποχή που αυξάνεται η έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με σκοπό την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ενίσχυση της άμυνας λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, εγείρει εκ νέου την πιθανότητα να ξεσπάσει μια νέα κρίση χρέους.