Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και τα σενάρια για επιδοτήσεις
- 26/04/2022, 09:31
- SHARE
Στην οριστικοποίηση κατά το προσεχές διάστημα του σχεδίου της κυβέρνησης που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του ενεργειακού κόστους, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, προσβλέπουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα, 26 Απριλίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης καυσίμωνηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης καυσίμων, από 10 έως 16,66 ευρώ το μήνα σε κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων προκειμένου να καλύψουν μέρος του κόστους προμήθειας καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 21 Απριλίου προβλέπει ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι 30 Απριλίου. Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων για κάθε μήνα και κυμαίνεται ανάλογα με την γεωγραφική περιφέρεια ενώ φτάνει στα 50 ευρώ για νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, όπου η ενίσχυση ανέρχεται σε 0,28 ευρώ/λίτρο.
Εντωμεταξύ, παρά την συγκυριακή τάση αποκλιμάκωσης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα οι διεθνείς αγορές διακρίνονται από νευρικότητα, ενώ την ενεργειακή ανασφάλεια τροφοδοτούν οι εχθροπραξίες που μαίνονται στην Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου χθες στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων υποχώρησαν πάνω από 5% και κυμαίνονταν κοντά στα 96 δολ. το βαρέλι ενώ το brent έφτασε και τα 101,2 δολ./βαρέλι στον απόηχο των ανησυχιών για πλήγμα στη ζήτηση εάν επιβληθεί γενικευμένο lockdown στην Κίνα μετά την εξάπλωση των κρουσμάτων Covid-19 στο Πεκίνο.
Αν και τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ελλάδα τα ζητήματα δείχνουν πιο σημαντικά, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας και των περιορισμένων αντοχών των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρομεσαίων- μετά την δεκαετή κρίση αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό τα επιτελεία των επιχειρήσεων, από την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και το λιανεμπόριο, καθώς και οι καταναλωτές τελούν εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που αποτελεί τροχοπέδι για την ανάπτυξη.
Το δημοσιονομικό κόστος
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση θα αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνόδου Κορυφής τον Μάϊο αναφορικά με τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν υιοθετηθεί η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF τότε θα λάβει άλλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αναλαμβάνοντας το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα απαιτηθούν πάνω από 6 δισ. ευρώ, με βάση το κόστος από την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος -που κυμαίνεται πάνω από τα 250 ευρώ/MWh, καθιστώντας την Ελλάδα από τις ακριβότερες αγορές στην Ευρώπη- και την αποζημίωση των παραγωγών για το μεταβλητό κόστος λόγω των αυξήσεων στις τιμές σε μονάδες φυσικού αερίου.