Ξεχάστε Νέα Υόρκη, Ντουμπάι ή Σιγκαπούρη – Το Λονδίνο παραμένει η παγκόσμια πρωτεύουσα των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων
- 02/05/2022, 17:00
- SHARE
Ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο προσέλκυσε πέρυσι περισσότερες ξένες επενδύσεις από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.
Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε 600 εκατομμύρια λίρες (758 εκατομμύρια δολάρια) το 2021 σε 114 έργα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την City of London Corporation, το δημοτικό όργανο διοίκησης της περιοχής που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λονδίνου.
Η νέα έρευνα τοποθετεί το Λονδίνο μπροστά από το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, που ακολουθούν την πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στον αριθμό των έργων που προσελκύουν ξένες επενδύσεις όσο και στο ποσό που επενδύεται.
Κατά τη διάρκεια του 2021, ξένες επενδύσεις αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών διοχετεύθηκαν σε 186 έργα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο – που βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν 234 παρόμοια έργα που προσέλκυσαν επενδύσεις. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, ακολουθούμενες από την Ελβετία και την Αυστραλία. Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής από την Ευρ. Ένωση, και τέταρτος συνολικά.
Ο Δήμαρχος της Πόλης του Λονδίνου, Vincent Keaveny, δήλωσε στην έκθεση: «Η θέση μας στο σταυροδρόμι των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών τομέων της Ευρώπης μάς καθιστά έναν από τους σημαντικότερους κόμβους καινοτομίας στον κόσμο».
Η νέα έρευνα δείχνει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το finance ως η σημαντικότερη εξαγωγική κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες fintech έγιναν η μεγαλύτερη πηγή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των επενδυτικών έργων.
Στην αύξηση των επενδύσεων συνέβαλαν μια σειρά από νέους, φιλικούς προς τη χρηματιστηριακή είσοδο, κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2021 και συνέβαλαν στο να ξαναγίνει το Λονδίνο το πιο «καυτό» κέντρο χρηματιστηριακής εισαγωγής τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι εγγραφές SPAC, οι δομές μετοχών διπλής κατηγορίας και η μείωση του ελάχιστου επιπέδου δημόσιας ιδιοκτησίας από 25% σε 10% αύξησαν τον αριθμό των αρχικών δημόσιων προσφορών κατά τη διάρκεια του 2021. Εταιρείες fintech όπως η Wise, η Airwallex και η Klarna ήρθαν στο Λονδίνο για να εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία.
Η έκθεση του City of London σημείωσε ότι ο αριθμός των έργων παροχής επαγγελματικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8%. Αλλά αυτό απέχει ακόμη πολύ από τα προ της πανδημίας επίπεδα, τα οποία μειώθηκαν κατά 30% από το 2019 έως το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής του δραστηριότητας εδώ και 300 χρόνια ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.
Η Catherine McGuinness, επικεφαλής πολιτικής στο City of London Corporation, δήλωσε στην έκθεση: «Πρέπει να μεριμνήσουμε για το μέλλον του τομέα και να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί».
Πηγή: fortune.com